Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Raptus902 napisał:

KacperDemczuk napisał:

Każdy agronom mówi że elumis zalega w glebie. Dobry środek ale później są problemy, 

Po zbiorze kukurydzy uprawianej w normalnych warunkach wegetacji, odchwaszczonej środkiem Elumis 105 OD do 1 lipca oraz po wykonaniu głębokiej orki można wysiewać wszystkie rośliny uprawne. W przypadku uprawy roślin wrażliwych, tj. buraka, strączkowych, rzepaku ozimego, słonecznika i warzyw oraz wcześnie sianych zbóż ozimych, możliwe jest wystąpienie uszkodzeń.

Od lat stosuje i nigdy zboże nie żołkło a przecież pisze ze zboże można uprawiać. Tezozsar box też zawiera mezotrion ostatnio szła pszenica i jęczmień i było ok.

a bez orki będą problemy?

Opublikowano
robi57362 napisał:

Raptus902 napisał:

KacperDemczuk napisał:

Każdy agronom mówi że elumis zalega w glebie. Dobry środek ale później są problemy, 

Po zbiorze kukurydzy uprawianej w normalnych warunkach wegetacji, odchwaszczonej środkiem Elumis 105 OD do 1 lipca oraz po wykonaniu głębokiej orki można wysiewać wszystkie rośliny uprawne. W przypadku uprawy roślin wrażliwych, tj. buraka, strączkowych, rzepaku ozimego, słonecznika i warzyw oraz wcześnie sianych zbóż ozimych, możliwe jest wystąpienie uszkodzeń.

Od lat stosuje i nigdy zboże nie żołkło a przecież pisze ze zboże można uprawiać. Tezozsar box też zawiera mezotrion ostatnio szła pszenica i jęczmień i było ok.

a bez orki będą problemy?

Sąsiad zasiał po kukurydzy na kiszonkę jęczmień ozimy pod talerzowke bo nie dało rady zaorać to jak wyszedł to chorował długo ale potem był ładny.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

elegancki wynik. Jeżeli uprawa roślinna to bez sensu siać inne zboża. Podobno farmsaat ciężko się suszy? ktoś potwierdzi bądź zdemontuje

Miałem Farmsaata kilka lat, w tym roku też go mam. Co powiem: ciężko się omłaca, zawsze jest wilgotniejszy o 3-4% niż to samo fao od innego producenta, co do suszenia to nie wiem i się nie wypowiem.

Prawda, że dobrze plonuje, w zeszłym roku FarMoritz i 8834 to rekord mojej okolicy (ok 12 t/ha).  Dziś będzie porównanie 9241 i FarMoritz.

PS. Wczoraj Kokuna z igp (ta sama linia genetyczna co FarMoritz) plon 7,7 tony przy 27%, inne odmiany miały 21-23% i plon 6,6-9,5 t/ha

Rekord moich zbiorów zrobiony jest właśnie Farmsaatem ale odmianą FarmFire. Lekko ponad 14 ton/ha

Edytowane przez LeF
Opublikowano

To fakt zawsze kilka % wilgotniejszy .

Nigdy nie suszylem. Robię ccm sobie i trochę na handel a resztę na skup .

Mój rekord to 8834 w ubiegłym roku miałem go pierwszy raz ,plon sporo ponad 17t na bardzo dobrej ziemi . Na tym kawałku qq jest od kilku ładnych lat i więcej niż 15t nigdy nie miałem.

Był talizman,  kidemos , farmpilot , farm Moritz,  p8400, Ambrozini,  iconico

Produkcja mleka ale sieje też 20ha pszenicy na handel . U nas słoma jest bardzo droga 80zl z pokosu dlatego pszenica lepiej wychodzi 

Opublikowano
Dnia 16.09.2024 o 23:12, doswiadczalnik_mazowieckie napisał:

Rozumiem 🤔 rób jak uważasz 🤷‍♂️

Z tym, że to mniej więcej jakby powiedzieć, że najtaniej wychodzi pędzić bimber zamiast kupować wódkę.. to prawda wychodzi taniej ale nie jest to legalne 🤷‍♂️ Nigdy nie zrozumiem czemu w nas jest takie podejście do prawa. Na drogach mamy to samo.. co drugi Hołowczyc. 🤔

Odświeżę bo już prawie kończę po 3 tygodniach całodobowego zapierdalania z tą QQF1 . cyt   Nigdy nie zrozumiem czemu w nas jest takie podejście do prawa. Już tłumaczę Polska to chyba najbardziej porąbany kraj jaki znam a trochę już pojeździłem -bandy cwaniaków nierobów i intelekcie ameby udaje że rządzi a reszta jak barany daje sobie jeździć po nosie bez względu na opcję polityczną koryto pozostaje a świnie jedne żrą a inne kwiczą w rogu że też chcą się dopchać do koryta .  Wiecznie wyciągają rękę po jakiś podatek i trwonią to bez ładu i składu . To przykre ale jesteśmy pośmiewiskiem dla europy -swoją w miarę dobrą żywność sprzedajemy za grosze a pozwalamy na import chłamu przez markety .50 lat się szykują na budowę elektrowni atomowej i ja mam płacić podatki z satysfakcją że coś stworzą z tego ? Prędzej czy później ktoś to musi rozdupczyć i budować od nowa 

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, v11 napisał:

Odświeżę bo już prawie kończę po 3 tygodniach całodobowego zapierdalania z tą QQF1 . cyt   Nigdy nie zrozumiem czemu w nas jest takie podejście do prawa. Już tłumaczę Polska to chyba najbardziej porąbany kraj jaki znam a trochę już pojeździłem -bandy cwaniaków nierobów i intelekcie ameby udaje że rządzi a reszta jak barany daje sobie jeździć po nosie bez względu na opcję polityczną koryto pozostaje a świnie jedne żrą a inne kwiczą w rogu że też chcą się dopchać do koryta .  Wiecznie wyciągają rękę po jakiś podatek i trwonią to bez ładu i składu . To przykre ale jesteśmy pośmiewiskiem dla europy -swoją w miarę dobrą żywność sprzedajemy za grosze a pozwalamy na import chłamu przez markety .50 lat się szykują na budowę elektrowni atomowej i ja mam płacić podatki z satysfakcją że coś stworzą z tego ? Prędzej czy później ktoś to musi rozdupczyć i budować od nowa 

Ja z kolei mam odmienne zdanie nt. Polski. Uważam, że zrobiliśmy wiele dobrego w ostatnich 30 latach. Zbudowaliśmy silny kraj i cały czas go budujemy. Jeszcze nie tak dawno byliśmy biedni jak Mołdawia (nie ujmując temu pięknemu krajowi i ludziom tam żyjącym) dziś jesteśmy blisko poziomu Włoch, Hiszpanii czy Portugalii. Jesteśmy na tym etapie, który zdecyduje czy pójdziemy drogą gospodarczych liderów czy ugrzęźniemy na lata jako ani bogaty ani biedny. Jedyną drogą do sukcesu jest budowanie kraju w oparciu o prawo i instytucje inkluzywne. Tyle ode mnie. Pozdrowienia ! 

Opublikowano
13 minut temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał:

Ja z kolei mam odmienne zdanie nt. Polski. Uważam, że zrobiliśmy wiele dobrego w ostatnich 30 latach. Zbudowaliśmy silny kraj i cały czas go budujemy. Jeszcze nie tak dawno byliśmy biedni jak Mołdawia (nie ujmując temu pięknemu krajowi i ludziom tam żyjącym) dziś jesteśmy blisko poziomu Włoch, Hiszpanii czy Portugalii. Jesteśmy na tym etapie, który zdecyduje czy pójdziemy drogą gospodarczych liderów czy ugrzęźniemy na lata jako ani bogaty ani biedny. Jedyną drogą do sukcesu jest budowanie kraju w oparciu o prawo i instytucje inkluzywne. Tyle ode mnie. Pozdrowienia ! 

Pewnie od tego dobrobytu taki niz demograficzny 😂 czym sie tak wybilismy od 30 lat oprócz gospodarczej czarnej dziury?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, mirekcich napisał:

Pewnie od tego dobrobytu taki niz demograficzny 😂 czym sie tak wybilismy od 30 lat oprócz gospodarczej czarnej dziury?

Nie chce tutaj prowadzić polityki bo rozmawiamy o kukurydzy 🫣 ale polecam książkę profesora Piątkowskiego.

image.png

image.png

Edytowane przez doswiadczalnik_mazowieckie
Opublikowano
30 minut temu, mirekcich napisał:

Wysoki przyrost jest tylko w krajach trzeciego świata 

Dnia 11.09.2024 o 11:29, doswiadczalnik_mazowieckie napisał:

Strasznie niskie plony :/  

7 t. u nas koszą niektórzy i mówią, że dobrze. Nie wszędzie daje 14 t. 

Opublikowano
18 minut temu, mirekcich napisał:

Idz spac i nie zaprzataj sobie głowy rzeczami o których nie masz pojęcia 🤷 

Pamiętaj, że wiedza nie jest objawiona i jeśli zamykasz oczy na fakty i liczby to jedynym argumentem jest próba ośmieszenia rozmówcy nie istotne czy wykorzystując wiek czy inne przymioty. Mimo wszystko pozdrawiam i mam nadzieję, że refleksje przyjdą same 🤝

Opublikowano
40 minut temu, mirekcich napisał:

Uwazasz ze my jesteśmy krajem pierwszego świata i wymieramy 😂 no cos tu się kupy nie trzyma 🤷

Tak uważam, i tak jest. Dobrobyt panie, a w nim się dzieci nie rodzą. 

Opublikowano

Na szczęście inżynierzy z pontonów zajma ich miejsce,i kto się będzie śmiał ostatni ??????? Nie powtarzaj mi telewizyjnych farmazonów "dobrobytu"...

8 godzin temu, doswiadczalnik_mazowieckie napisał:

Pamiętaj, że wiedza nie jest objawiona i jeśli zamykasz oczy na fakty i liczby to jedynym argumentem jest próba ośmieszenia rozmówcy nie istotne czy wykorzystując wiek czy inne przymioty. Mimo wszystko pozdrawiam i mam nadzieję, że refleksje przyjdą same 🤝

Ja cię nie musze ośmieszać,bo sam to robisz,nie potrafisz wyjsc za schemat zachodniej cywilizacji która wymiera  ,przez własna próżność i ignorancje . Jesteś przykładem polaka ktory kupil sobie fenda i myśli ze jest mundry 🤷 poprostu szkoda mi czasu na pisanie z tak płaskim mózgiem jak ty ...

Opublikowano
11 godzin temu, Leszy napisał:

Tak uważam, i tak jest. Dobrobyt panie, a w nim się dzieci nie rodzą. 

tak uważaj -tak mamy się czuć że już wyprzedziliśmy świat i oni nas dogonić nie mogą - Polska jest pośmiewiskiem europy tak debilnych rządzących i tak małostkowego społeczeństwa nie ma nigdzie