Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Kobrarj455 napisał:

Tylko P9241 lepiej sobie poradzi w suchszych latach niż P9074.

Od lat sieje P9241, i w tym roku miała 24% przy zbiorze jakieś 2 tyg temu. Miałem jeszcze P8834 i też ładnie plonowała tylko ją kosiłem koło 20 października i ona miała od 23% na piachach do 25% na cięższych glebach.  Średni plon mokrej wyszedł w okolicach 10-11t. Przy nawożeniu średnim 100kg mocznika i 80l RSM 32%, W podsiewacz ok 200-300kg Yary NPK.

To skąd jesteś, że P9241 taka sucha była w tym roku ?? ;) U nas w okolicy to jeszcze u nikogo nie zeszła poniżej 30%, za to P9074 ma 25-26%. Chyba nie muszę mówić, jakie to ma przełożenie na koszty suszenia w tym roku ;) Powiem, tak, bywało, że w ostatnich latach P9074 podczas zbioru schodziła mi poniżej 20%, P9241 nie kosiłem suchszej niż te 24-25%. Niestety w tym roku szybki przymrozek i wysychanie ziarna się zatrzymało. No i u mnie średni plon mokrej (w przeliczeniu na 30%) w tym roku to prawie 14,5t/ha, nawożenie 250kg/ha mocznika, 200kg/ha Poli6, 50kgha soli potasowej, 125 Polidapu w podsiewacz i 12t pomiotu spod brojlerów na ha. Kolega miał kosić, ale na razie się wstrzymał, bo ma właśnie P9241, kombajn niby pokazuje pod 16t/ha, ale miernik pokazuje 35%, to jak na skup na mokro zawiezie, to oni z 38-39% mu wyliczą xD A P9074 już około tydzień temu powalił, plon 14,8t/ha, ale skupowy miernik pokazał 29%. I teraz jak policzysz kary za wilgotność, to się okaże, że finansowy wynik P9241 już nie jest taki dobry ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Właśnie dużo osób narzeka jak zwykle że Pioneer więcej wilgoci ma w stosunku do innych odmian. U mnie natomiast 9241 i 9363 były koszone jako pierwsze 26 pazdziernika, bo tak akurat się ułożyło, ale miały 26 procent. Plon 15.3t. 

Ładnie wyszedł też CS Cavani, mas 43.P , SY ozone, kokuna trochę gorzej, hardware problemy z wyleganiem i najmniejszy plon końcowo. Kokuna nie radzi sobie dobrze na zimnej ciężkiej glebie, na lżejszej części pola nadrabiała. Hardware za słaby system korzeniowy i wylęga po wietrze. Jak ktoś myśli o późniejszej odmianie o mniejszej wilgotności to ozone tydzien temu koszony miał 21 procent ,podczas gdy  mas43.p 23.5procenta 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, wicia433 napisał:

na piach keltikus zdecydowanie jeśli kws. kidemos potrzebuje lepszej gleby.

Keltikus to lipa w kidemosie kolba gruba tak jak w pionier a keltikus taka chuda i ziarnka takie w czerwień podchodzą miałem w tym roku i nie polecam.

A co do kiszonek to  ja siałem odmiany aby jak najwięcej ziarna było bo co z tych badyli

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, witejus napisał:

P9241 młócona w sobotę 23,6%

To w piątek sąsiad kosił i właśnie te 30-31% miała, i gdzie się w okolicy nie spytam, to u każdego ta odmiana ma mniej więcej tyle samo... Ale chociaż plon dobry, bo 15t mu przekroczyła z ha. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

P9074 lepsza niż P9241, plon u mnie ten sam w przeliczeniu na 14%, ale jak kosiłem tego samego dnia, to P9074 miała 26% a P9241 31% ;) 

Przerabiałem już 9127, 9241, 8888 i 9074, i teraz już tylko 9074 będę siał, plon ten sam, ale szybciej wysycha ziarno ;) 

A z jakiego rejonu jesteś, bo ja z północno-wschodzniej małopolski?

Edytowane przez sylwek23111
edycja
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

To w piątek sąsiad kosił i właśnie te 30-31% miała, i gdzie się w okolicy nie spytam, to u każdego ta odmiana ma mniej więcej tyle samo... Ale chociaż plon dobry, bo 15t mu przekroczyła z ha. 

Gdzie zamawiasz nasiona, może i ja bym spróbował tego 9241.

Opublikowano
19 minut temu, sylwek23111 napisał:

A z jakiego rejonu jesteś, bo ja z północno-wschodzniej małopolski?

Pisałem już, WSC ;)

5 minut temu, 6465 napisał:

Gdzie zamawiasz nasiona, może i ja bym spróbował tego 9241.

Na stronie internetowej Cortevy, i kurierem przychodzą ;)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, wicia433 napisał:

co jeszcze siałeś na kiche

Nie rozumiem.

Ogólnie chodziło mi oto ze nawet na słabym stanowisku kidemos da więcej ziarna niż keltikus choć on jest na słabsze gleby a kidemos na lepsze ale na słabych wypadł o niebo lepiej.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Strongman napisał:

9 godzin temu, wicia433 napisał:

na piach keltikus zdecydowanie jeśli kws. kidemos potrzebuje lepszej gleby.

Keltikus to lipa w kidemosie kolba gruba tak jak w pionier a keltikus taka chuda i ziarnka takie w czerwień podchodzą miałem w tym roku i nie polecam.

A co do kiszonek to  ja siałem odmiany aby jak najwięcej ziarna było bo co z tych badyli

U mnie Kletikus 16.8 t/ ha 32 % klasa ziemi od 4-5

Opublikowano
14 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

To skąd jesteś, że P9241 taka sucha była w tym roku ?? ;) U nas w okolicy to jeszcze u nikogo nie zeszła poniżej 30%, za to P9074 ma 25-26%. Chyba nie muszę mówić, jakie to ma przełożenie na koszty suszenia w tym roku ;) Powiem, tak, bywało, że w ostatnich latach P9074 podczas zbioru schodziła mi poniżej 20%, P9241 nie kosiłem suchszej niż te 24-25%. Niestety w tym roku szybki przymrozek i wysychanie ziarna się zatrzymało. No i u mnie średni plon mokrej (w przeliczeniu na 30%) w tym roku to prawie 14,5t/ha, nawożenie 250kg/ha mocznika, 200kg/ha Poli6, 50kgha soli potasowej, 125 Polidapu w podsiewacz i 12t pomiotu spod brojlerów na ha. Kolega miał kosić, ale na razie się wstrzymał, bo ma właśnie P9241, kombajn niby pokazuje pod 16t/ha, ale miernik pokazuje 35%, to jak na skup na mokro zawiezie, to oni z 38-39% mu wyliczą xD A P9074 już około tydzień temu powalił, plon 14,8t/ha, ale skupowy miernik pokazał 29%. I teraz jak policzysz kary za wilgotność, to się okaże, że finansowy wynik P9241 już nie jest taki dobry ;) 

Małopolska, okolice Tarnowa. P9241 siana na słabych glebach, na wiosnę dość wczesny siew (dokładnie nie pamiętam ale to było coś koło 20 kwietnia) i potem 2 razy z azotem, 1 raz przed deszczem 100kg mocznika, potem za jakieś 2 tyg ok 80l RSM 32, ale to już po deszczu bo nie zdążyłem przed i rozlewane wężami.  Jak widać nawożenie azotem nie jakieś strasznie duże, dla tego też szybciej schodzi wilgotność na jesień, zauważyłem to przez inne lata, tak samo termin siewu robi swoje. Kukurydza po pszenicy, po żniwach siew poplonu, gorczyca, łubin, owies i w październiku orka zimowa. 

Opublikowano

u mnie igp kokuna się nie popisała. gleby 3 i 4 klasa . Wg subiektywnej opini lepiej sypnal u mnie codizouk od kokuny . Rosomak również siany na próbę i jednakowo jak topowa odmiana igp. Co polecacie na gleby średnie i słabsze w południowo zachodniej polsce? Kwiecień i Maj przeważnie zimny . Jak nie susza to ulewy i robi się skorupa po siewie.