Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Farmoritz 10t/ha 5 6 kl ph 4,2 pierwszy rok dzierzawa zaniedbana ,niska ale kolba gruba tam gdzie lepsze miajsca sypala ponad 12 t no i slabo wilgoc oddaje .ja jestem zadowolony za rok na lepszej dzialce zasieje 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, albert1991 napisał:

Farmoritz 10t/ha 5 6 kl ph 4,2 pierwszy rok dzierzawa zaniedbana ,niska ale kolba gruba tam gdzie lepsze miajsca sypala ponad 12 t no i slabo wilgoc oddaje .ja jestem zadowolony za rok na lepszej dzialce zasieje 

Kolba gruba bo ma mega grubą osadke, fao zdecydowanie zaniżone,u mnie pioneer z fao 270 był suchszy niż moritz,odmiany z farmssatu nadają się ale na kiszonkę. 

Edytowane przez Zetmar
  • Like 2
Opublikowano

To może i ja przedstawię swoje wyniki, może komuś to pomoże przy wyborze odmian. Zasiane odmiany: Mas 22R, KWS Figaro. Mas 22R średnia z 1,8 ha = 14,400 kg/ha. Kws Figaro średnia z jednej działki 2,15 ha = 13,400 t/ha, z drugiej działki 2,25ha = 13,900 t/ha. Wszystkie działki to gleby od piachu (5-6 klasa) przez dobra zimie (3 klasa) po totalna glinę że garnki można lepić (4 klasa). Wilgotność 29-31 % dla obu odmian. Ogólnie do końca lepiej zanosił się Figaro jednak waga wszystko zweryfikowała.

Opublikowano
22 minuty temu, Badek15 napisał:

To może i ja przedstawię swoje wyniki, może komuś to pomoże przy wyborze odmian. Zasiane odmiany: Mas 22R, KWS Figaro. Mas 22R średnia z 1,8 ha = 14,400 kg/ha. Kws Figaro średnia z jednej działki 2,15 ha = 13,400 t/ha, z drugiej działki 2,25ha = 13,900 t/ha. Wszystkie działki to gleby od piachu (5-6 klasa) przez dobra zimie (3 klasa) po totalna glinę że garnki można lepić (4 klasa). Wilgotność 29-31 % dla obu odmian. Ogólnie do końca lepiej zanosił się Figaro jednak waga wszystko zweryfikowała.

w jakiej obsadzie zasiałeś 22 r ? 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Jaka odmiana? Klasa ziemi? Wilgotność?

pakiet ziarnowy czyli premia i dzekpot, sporo głowni się trafiało a kuku 1 raz na tym polu,  29 wilgotność,  4b ciężka , 3b lekka 

Edytowane przez rafal3939
Opublikowano
3 godziny temu, Zetmar napisał:

Kolba gruba bo ma mega grubą osadke, fao zdecydowanie zaniżone,u mnie pioneer z fao 270 był suchszy niż moritz,odmiany z farmssatu nadają się ale na kiszonkę. 

Zależy dla kogo, jak dla mnie zdecydowanie za mało masy na kiszonkę.

Na ziarno właśnie z moritza nakosiłem najwięcej odkąd sieję ziarnowe.

Co do FAO możliwe albo zwyczajnie słabo oddaje wodę.

W tym porównywalny z innymi ale w ubiegłym znajomi mieli poniżej 30% a u mnie długo pow 35%

Opublikowano (edytowane)

Miałem faiera i Moritza obie się słabo wymłacają dużo kawałków osadek, w pionierze, kws-ie, lg nie było tego problemu. 

Edytowane przez Zetmar
Opublikowano
Dnia 5.11.2021 o 17:07, EmilPlayP napisał:

Co polecacie na kiszonke dla opasów? Od 3 lat siejemy Rosomaka i zawsze jakoś odmianę na test, w tym roku była P8244 nowość i szału nie było, siana na dobrej ziemi i nawożenie odpowiednie, ochrona, dolistnie 3x i nasza okazała się lepsza od zachodniej jeśli chodzi o kolbę. Lepiej jak jeden drugiemu coś podpowie bo katalog jedno, a pole drugie. Na zdjęciu właśnie odmiana Pioneera, duża część pola tak wyglądała. 

20210919_131345.jpg

U mnie identyko wygladala ta odmiana Pioneera

Opublikowano (edytowane)
Dnia 7.11.2021 o 22:06, danielhaker napisał:

23 godziny temu, albert1991 napisał:

No jak na takiej klasie ziemi taki plon i przy takim ph to szacun

15 godzin temu, Fugeo napisał:

Panowie a jaką odmianę kukurydzy ziarnowej polecicie na ziemię typu sap tzw. zimne ziemie.

Raczej z ziarnem typu flint coś szukaj. Ja mam ten sam problem na iłach i denty mi się średnio sprawdzają 

Edytowane przez solek01
  • Like 1
Opublikowano

U mnie w tym roku kukurydza (ambrosini) od początku była jakaś słaba, niewyrośnięta i niska , sama się łamała, mogła ją jakaś choroba złapać?  Zamierzałem siać na tych polach jeszcze raz kukurydza czy to bezpieczne czy lepiej pszenice dać ?

Opublikowano

Ciężko powiedzieć, jak się pola nie widzi i badań gleby. Jak za późno zrobiłeś odchwaszczanie to tak mogło być, ph, nawożenie termin siewu itd. Ja wiem że kukurydza jest BARDZO wrażliwa na odchwaszczanie itd. Ciężko powiedzieć. Łamanie w połowie rośliny  czy przy korzeniu?

Opublikowano (edytowane)

W połowie, ale nie było to jakieś masowe zjawisko, odchwaszczanie  majstrem 2-3 liście, ale w pełnej dawce. Nawożenie raczej ok, polidap, sól, 250kg mocznika rok wcześniej wapnowanie. Ale ją coś męczyło, słabo rosła. 

Edytowane przez Dastan
Opublikowano

Jak w połowie to omacnica, ale jak nie było tego dużo to nie ma co przeżywać, spróbuj jeszcze raz tylko innej odmiany, może z innej hodowli. Nie zrażaj się od razu, ja jak zaczynałem to też mi nie wszystko wychodziło, nawet teraz nie mam widoków na plon 15ton jak tu piszą

Opublikowano (edytowane)

Teraz rozmawiałem z przedstawicielem i twierdzi, że od  pioneera ludzie odchodzą? Banialuki opowiada czy naprawdę mniej się go sieje? Bo ja chciałem właśnie wrócić. ;;

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
2 godziny temu, Dastan napisał:

U mnie w tym roku kukurydza (ambrosini) od początku była jakaś słaba, niewyrośnięta i niska , sama się łamała, mogła ją jakaś choroba złapać?  Zamierzałem siać na tych polach jeszcze raz kukurydza czy to bezpieczne czy lepiej pszenice dać ?

Jaka głębokość siewu?

Opublikowano

Hmm, siew był najęty więc nawet nie wiem, ale coś w tym może być, bo jak pamiętam jedne rządki potrafiły być o połowę niższe od innych, bardzo nierówno rosła od początku. A jak uprawiacie wiosną? Ja zazwyczaj jak najwcześniej płytko gruberem, a przed siewem brona aktywna.