Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mi te Figaro chodzi po głowię na kichę. Ty albo krycho3333 Pisaliście że plon masy ok a jakość super. Mimo że nie ziarno z przewagą flint? U mnie jeszcze jak za smaczna kukurydza to problem z intruzami: dziki, ptaki(gapy, żurawie) i borsuki. może jednak Hulk będzie dobrym kompromisem masy do jakości?

Miałem mas16 to tragedia jeśli chodzi o intruzy ale kuku super smaczna krowy wyły jak krzątałem się przy oborze

Opublikowano
6 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Z polskich w Szepietowie wyglądała najlepiej, aczkolwiek po tegorocznej przygodzie z Piastem nawet jakby darmo dawali to nie posieje... 

IMG_20200913_113845.jpg

Co się stało z tym Piastem?

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, Eliot napisał:

Co się stało z tym Piastem?

Na szczęście miałem go tylko kilka jednostek na próbę, obok kws kentos stał w 100%. Na innych działkach nawet jak stał to i tak odstawał od reszty tj polskie w ubiegłych latach. 

IMG_20200908_180619.jpg

Opublikowano

jak masz dziki i jeszcze w okolicy inni też sieją kukurydze to weź Hulka, Figaro Ci zniszczą a Hulka za bardzo nie ruszają, bynajmniej u mnie tak było. Moje Walterinio żarły na potęgę a Hulk obok nawet jeden nie dziabniety był.

Opublikowano

W tym roku naprędce grodzone 1,5 ha pastuchem a drugi kawałek 0,5 ha pilnowany całą noc bo jak wpadły po zasiewie zaraz to 30% trzeba było dosiewac-odmiana Hulk, mimo że wkoło kuku było multum.

Opublikowano

https://www.bundessortenamt.de/bsa/sorten/beschreibende-sortenlisten/download-bsl-im-pdf-format pobierz i będą wyniki jak chcesz konkretną odmiane to na proplanta.de też można wyszukać

Opublikowano

Co polecacie z nowych odmian na kiszonke. Jaka odmiana poradzi sobie na zimnym nisko połozonym torfie ale też i na piasku bo mam  pole z jednej strony piach a z drugiej zimny torf. Miałem tam 2 lata temu surprime i subito to surprime nie poradziło sobie z zimnem  na torfie za to na piachu w susze dużo wyższe od subito i kolba była a w subito nawet kolby nie było.

Na ten sezon mam juz zamówione Hulk, Surprime, Codiese, Codizouk.

Opublikowano

salamandra fajna ale na trochę lepsze ziemie, Figaro chyba najpewniejsze z tej trójki. na mokre zimne gleby sy amfora by Ci wyszła, ale jak piach z drugiej strony to już gorzej bo lubi lepsze ziemie. Hulka jak masz to też powinien poradzić sobie dobrze.

Opublikowano
14 godzin temu, mariez napisał:

Czy ktoś miał odmianę kws Kwinns ?jakieś opinie?na piątą klasę się nada ?

Miałem kiedyś 2 lata z rzędu może na kiszke nie ma tragedii ale na ziarno poniżej średniej, w chyba jak nie mylę się 2018 r lokata z mhr dała tonę więcej,a rok wcześniej odwrotnie, no ale to budżetowe odmiany więc na rekordy nie ma co liczyć 

• Thanks 1
Opublikowano

A jak z jakością tego Hulka. Chodzi głównie o zawartość skrobi i strawność. Odmiana kiszonkowa to chyba nie jest źle? Pewnie taki średniak? A i jak jest z tym fao 250? Spotkałem się z opiniami że mocno zaniżone a może mocny stay green wprowadza w błąd? Może mieliście porównanie do odmian z innym fao? Jak to dojrzewało - głównie o kolbę chodzi. Hulk to flex? Ziarno typowo pośrednie czy z przewagą denta flinta?

Opublikowano

Hulk ziarno typowo pośrednie jak już to może więcej z flinta ma cech stay green bardzo mocny powiedziałbym FAO 260 jakość to głównie kolba jak jest duża to super jak słaba to słabo i tyle nie jest to odmiana jakoś super wysoko plonujaca jeśli chodzi o ilość masy zielonej.

IMG_20200913_123236.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 7.01.2021 o 14:45, wicia433 napisał:

zamiast ambrosini weź amawita, chyba że masz tam 6 klasę to trochę szkoda,na 5 sobie poradzi.

Amawit słabo  wypada,niby nowość a plonowo słabo. To już  lepiej stare poczciwe ricardinio posiać 

Opublikowano

W Hulku jest tgz skrobia szklista?? Czy ziarno ma szkliwo i na grys się nadaje. Na kiszonkę jak za dużo będzie to na grys by mi się coś przydało Hulka już zamówiłem. Często trafiają się odmiany fd sama łupina i mąka a jak jest z Halkiem? 

Opublikowano
13 minut temu, Xion napisał:

W Hulku jest tgz skrobia szklista?? Czy ziarno ma szkliwo i na grys się nadaje. Na kiszonkę jak za dużo będzie to na grys by mi się coś przydało Hulka już zamówiłem. Często trafiają się odmiany fd sama łupina i mąka a jak jest z Halkiem? 

Raczej na gryz ci nie przejdzie 

Opublikowano (edytowane)

Raczej??? Dużo nie powiedziałeś ja mam własny spory gniotownik i odbiorców na grys flinty zamówione ale kieszonki jak za dużo to dobrze i z tego ziarno przerobić :)

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Myślałem że hulk to jednak głównie masy full. To może jednak stare poczciwe danubio? Jak z masą? Jakość chyba lepsza bo na ziarno też koszą a i fao trochę niższe.  Ziarno pośrednie chyba z przewagą flinta ale fix czy flex? Chyba fix bo gęste normy wysiewu. Wolę flex bo jak szkodniki przerzedzą to reszta nadrabia. A wigor początkowy jaki?