Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, mikcom20 napisał:

po ile ta kokuna za jednostkę?

Ceną  wyjściową 395 netto a jaką kto otrzyma to już widzimisię tego co sprzedaję .

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

ja polecam Odmiany z Mesiadura sieje już 3 lata , w tym roku miałem Hulk, Madalen,Dynamite ,a także Mass 22G Rownie z rewelacja, zasiałem z Cassude Baobi i Kissmi Rownież wypadły dobrze 😉 po badaniu kieszonki wszystko jest na swoim miejscu 😉

Dnia 2.12.2020 o 17:18, kr9292 napisał:

Po ile Hulk i codizouk

Kissmi jak najbardziej polecam miałem w tym roku rewelacja 😉

Edytowane przez lukaszzz123
Opublikowano
4 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Mi w tamtym roku chcieli ja wcisnąć na siłę😂

Jak ktoś szuka dobrej i taniej kukurydzy zapraszam na Facebooka na Kozacka kukurydza. Są już tam opisane nowe odmiany.

Czy one dobre  to pokaże czas, bo pewnie ktoś posieje. 

1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

@Mari82 cena będzie około 340-380zl na hektar czyli za 80tys nasion. Ale cena jest jeszcze ustalana więc nic pewnego.

Czy one tanie to też nie wiadomo bo cennik tajny przez poufny, niemożność zdecydowania się na ustalenie cennika świadczy

o braku profesjonalizmu. Kto zna temat to wie że najlepiej zamówić do końca roku bo są różnorakie promocje, i dobre odmiany

są dostępne.

Opublikowano

Wiesz wogóle o czym piszesz? Co do ceny jest negocjowany kontrakt zakupu ziarna więc dlatego nie ma jeszcze ceny. Nie jest tak prosto wprowadzić świeżej firmy i odmian kukurydzy na rynek. Odmiana sprawdzona na wielu gospodarstwach w Polsce u mnie na gospodarstwie dała 15t ziarna przy wilgotności 28% więc jestem zadowolony. Kiszonkowa odmiana też bardzo dobra i za rok też zawita u mnie na polu.

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, lassie napisał:

Sieje ktoś z forum z południa polski Caussade odmiany ,chodzi mi o Ostinati  lub inne póżne denty ?

Sieję późne denty, najlepsza P9363 Pioneer 

• Thanks 1
Opublikowano

Ja tak w tym roku zamówiłem nasiona tak naprawdę z waszych opisów z praktykantów zobaczymy jak na moich polach w moim rejonie urosną 6 odmian na 6 sekcyjny siewnik póki sam nie porównam się nie przekonam . Sprzedawcy wciskają to co mają a im bliżej zasiewów mniej już mają odmian robią tylko tak żeby wszystko sprzedać.W jednej firmie pytałem się o subito tak mają jako jedyni na wyłączność a w necie tego pełno to z takimi fantastami już nawet nie chce się gadać

Opublikowano
proxy8441 napisał:

Panowie jak to jest z tymi Pioneerami? jak te odmiany sie sprawdzają na ziarno? jak z wilgotnością? jedni mówią że gnój inni że ok w  tym roku, np taka P8329?

Każdy ma swoją własną opinię. Ja sieje 120 ha i teoretycznie 100% pioneer, tylko że późne odmiany typu 9074 , 9241 . Kosimy też dużo po ludziach i ogólnie wszystkie kukurydze u nas były wilgotne, żadna jakoś się nie wyróżniała. Najsuchszą kosiłem u znajomego i to właśnie 8400 , wilgotność 24 przy 12 t z ha.

Opublikowano
29 minut temu, robzombie napisał:

Sieję późne denty, najlepsza P9363 Pioneer 

jak z wilgotnością? i plonem i na jakiej glebie, jak z opadami itd?

19 minut temu, Bartek72511 napisał:

Każdy ma swoją własną opinię. Ja sieje 120 ha i teoretycznie 100% pioneer, tylko że późne odmiany typu 9074 , 9241 . Kosimy też dużo po ludziach i ogólnie wszystkie kukurydze u nas były wilgotne, żadna jakoś się nie wyróżniała. Najsuchszą kosiłem u znajomego i to właśnie 8400 , wilgotność 24 przy 12 t z ha.

jaki region kraju? a jak z wilgotnością pioneerów od FAO 240 do 290 np? różnią się? a plon?

Opublikowano

Gleby ll-lV, różnice w FAO co do wilgotności ok 2%, w plonie ok 1,5-2 t. Wilgotność na dobrych glebach 27-31, na lekkich pod nie choć czasami wyższa 32-36. 8400 nie siejemy to stara odmiana, że średnio wczesnych 8834 i 8329.

Opublikowano (edytowane)

Sial ktos danubio na 5 miejscami 6 klasie?

Edytowane przez michal_xs
poprawa
Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Kokuna u ''mojego'' sprzedawcy z dzisiejszego ogłoszenia 395zł netto jednostka

To przepłaciłeś bo mi też taka oferowali a po rozmowie doszło do 370 netto plus Korit 32 zł 

Opublikowano
5 godzin temu, proxy8441 napisał:

kiedy siane były w tym roku? kiedy koszone? i jak wychodzi ta 9363? ogólnie polecasz pioneery?

Siane od 15.04 do 22.04 9363 pobiła średnio drugą o 1,5 t/ha, wilgotność ok 1-1,5 % więcej niż FAO 260-270

5 godzin temu, Strongman napisał:

co powiesz 8834 bo 9363 za duże fao

8834 to chyba największe zaskoczenie, bo niby FAO 250 a plon na poziomie np P9241. Nie wylęga itd. W tym tygodniu kończę planowanie zasiewów i wychodzi na to że jej Sieję najwięcej. 

Opublikowano
8 godzin temu, Emil39 napisał:

To przepłaciłeś bo mi też taka oferowali a po rozmowie doszło do 370 netto plus Korit 32 zł 

Czytaj uważnie. Nie kupiłem i nie interesuje mnie ta odmiana.

Podałem tylko cenę, a cena była z firmowego cennika IGP z końca września