Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
22 godziny temu, danielhaker napisał:

Uwierz mi, że gdybyś zobaczył statystyki grup wiekowych oglądających oba kanały, to byś się przeraził ;) Miałem kiedyś dostęp do porównania takich statystyk

Tam komentarze i subskrypcje to chyba 90% to gownarzeria wali. Wystarczy poczytać komentarze np pod nowymi nabytkami... A i większość tych vlogow to nic kompletnie nie warte..

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Waaak napisał:

Tu się zgodze

U mnie koszty wynoszą 2800zl/ha 

Talerzowanie

Orka

Talerzowanie 

Siew (nawóz +nasiona)

Nawóz 

Chwasty

Dokarmianie dolistnie

Zbiór 

Transport 

Plus ogrodzenie 

U mnie tak to wygląda

nasiona 350zł 50tyś                                               700

Siew                                                                           200

oprysk chwast   lumax 300+hektor200                  500

koszenie                                                                    350

RAZEM                                                                   1750

do tego suszenie 150/T     PLON10T                   1500

Razem                                                                      3250

Nawożenia nie liczyłem bo to każdy według swoich  potrzeb pól robi inaczej .

Edytowane przez danielhaker
ortografia
Opublikowano

Skoszone 4h plon 45ton przy 32,5wilgotnosci ,bardzo dużo strat przez zwierzynę ,łącznie 3 odmiany jedna kiszonkowa, dwie ziarnowe (odmiany że Smolic jednostka średnio niecałe 200zl) siew 80tys nasion ,nawożenie 200kg saletrzaku i 200 ultry w podsiewacz,odchwaszczanie i na tym koniec  .ziemia 3-4 klasa. I po co przepłacać 2 razy tyle za odmiany jak sypią tyle samo  ? ?

Opublikowano

Ja z IGP Codizouka postaram się upolować i razem z Sucornem na szczerym piachu przetestuję. Lisy kopią nory to ładny żółty piasek pod spodem żwirownię otwierać. Co roku wkręcam masę działka 8h w tamtym roku poszedł obornik 50t/h mokry rok się trafił średnia 7t pszenżyto sypało słoma pocięta + znowu obornik a gdzie zabrakło kolego kilka beczek 20m gnojowicy świńskiej wylał pole wapnowane nordcalc regularnie. Wcześniej rosła brzoza bo nic z tego nikt nie zbierał to wyrwaliśmy ją i zaczęliśmy uprawiać teraz wszystkim gały wychodzą że da się. 

Opublikowano
4 godziny temu, korasss napisał:

Skoszone 4h plon 45ton przy 32,5wilgotnosci ,bardzo dużo strat przez zwierzynę ,łącznie 3 odmiany jedna kiszonkowa, dwie ziarnowe (odmiany że Smolic jednostka średnio niecałe 200zl) siew 80tys nasion ,nawożenie 200kg saletrzaku i 200 ultry w podsiewacz,odchwaszczanie i na tym koniec  .ziemia 3-4 klasa. I po co przepłacać 2 razy tyle za odmiany jak sypią tyle samo  ? ?

W 2018 kws Figaro dało ponad 3t więcej od pl kanonier na tej samej działce, wtedy mokra sprzedawałem po 500 brutto. Zaoszczędzone 330zl wiosna na materiale siewnym finalnie dało 1200zl straty z ha... 

Opublikowano
3 godziny temu, danielhaker napisał:

A skąd wiesz, czy przepłacona nie dałaby 2 tony więcej, skoro miałeś tylko Smolice? 😉

Co za debil wchodzi o 1 w nocy i daje jakieś ostrzeżenia z nieznanych powodów innym użytkownikom tego forum .

Co to jest  5 zer w jednym miejscu??

-daniel w audi .

Opublikowano

Debil nawet screena Ci podeśle jeśli link sprawia trudności

obraz.png

Widziałeś gdzie kliknąć potwierdzenie ostrzeżenia, a nie widziałeś powodu 🤭

Jeśli nadal masz wątpliwości, to zapraszam do odpowiedniego do tego tematu, a jeśli chcesz się poskarżyć to śmiało --> jacek@agrofoto.pl

Opublikowano

Mam pytanko,chce zamówić  kukurydzę  A zastanawiam się czy zasiać  farmezzo i farmoritz na jeden zbiór by sobie porównać obie odmiany,a powierzchnia w przyszłym  roku do obsiania to tylko 2.2ha. Powiedzcie da radę  to sprzątać  na raz bez połamanych kolb  bądź innych strat. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 

Opublikowano
4 godziny temu, danielhaker napisał:

A skąd wiesz, czy przepłacona nie dałaby 2 tony więcej, skoro miałeś tylko Smolice? 😉

Nie miałem funduszy zaczynałem od zera dlatego tak a nie inaczej zrobiłem .ja nie mówię że inne odmiany nie dały by lepiej tylko chodzi o to że inni piszą że mają najdroższe odmiany a plon taki sam czyli albo robią coś nie tak albo ja czegos nie rozumiem 

• Like 1
Opublikowano

zagraniczna odmiana nie zawsze gwarantuje zwyżkę plonu, składa się na to wiele czynników. Wg mnie brakuje nowych odmian polskich z grupy średnio wczesnej i średnio późnej, mam nadzieję że w przyszłym roku coś wypuszczą. :)

a na kiszonkę polecam SM kurant, daje radę w Lubuskiem, to chyba wszędzie sobie poradzi :D

Opublikowano
Dnia 14.11.2020 o 15:52, solek01 napisał:

Wszystko skoszone sprzedane i przeważone wyszło 76t z 8,3ha co daje 9,15t/ha. Trochę mi miejscami wymokło a trochę chwastu pusciło. Ogólne ubiegły rok był lepszy. Kombajnista mówi że w okolicy sypie średnio 12-14 a on miał odmianę co mu sypneła 17,6t/ha ale przy 35%. U mnie kosiłem około 20 października przyczepę to miała 35% obecnie miałem 3 transporty to miały odpowiednio 38,5-30,5 i ostatni 32,5% chyba sobie miernik przestawili z każdą kolejną moją dostawą.

Zastanawiam się jak musi wyglądać kolba na 17-18 ton/ha ! jak to jest dwa razy tyle co u mnie wyszło.

z kukurydza i kolbami jest tak: wcale kolba na 18t monstrualnie nie musi wyglądać czasami może byc srednia dobrze zaziarniona lub duża nie zaziarniona do końca a odda 18t, sęk w tym ze w tym przypadku trzeba utrzymać obsadę roslin a co za tym idzie obsadę kolb na jednostce powierzchni, ważny jest tez dobór odmian pod katem typu kolb (fix, flex) i stanowisk, u mnie kolba wcale nie duża a sypie przyzwoicie a to za sprawą utrzymania dobrej obsady do końca, ścierń ładnie wygląda tzw. roslina w roślinę ale nie zawsze to jest gwarantem plonu bo przerzedzone obsady tez mogą oddać, na plon wiele czynników sie składa i nie ma reguły i nie mozna porównywać pola sąsiada do swojego chyba że z przymróżeniem oka.

• Like 1