Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, haczyk5 napisał:

Też w tym roku zamawiam rosomaka, sprawdzona odmiana. Za PR39F58 459zł netto na 1ha 80 000tyś nasion. Nada się na kiszonke? Warto ja brać?

Spróbuj P8500 , z późniejszych P9011 , P9400 , P9241, P9074. Na oko nie sprawdzisz , na wadze 10-15t z ha więcej niż np. Rosomak . A98 też warta uwagi w tej grupie cenowej chyba najlepsza na rynku .

Edytowane przez robzombie
Opublikowano
12 godzin temu, damianzbr napisał:

F58 miałem tylko raz, właśnie w tym roku. I na słabym stanowisku wypadła najgorzej w świetle innych. A na tym polu było chyba z 5 odmian po parę rządków. Jednak pole to istna pustynia w bardzo złej kulturze.

Witam. A jaka odmiana wypadla najlepiej no mam identyczne warunki pyl I bardzo zla kultura I brak drenacji udalo Sie zwapnowac na jesieni take wiec tylko kuku. Kupilem glejta I dostalem za to hejta tu na forum 

Opublikowano

Wg mnie na takim tragicznym polu jakie opisujesz nie ma sensu pchać się w drogie odmiany żeby za dużo nie stracić. Tak samo z nawożeniem 200 mocznika i 200 polifoski na ha i starczy, bo dołożysz tylko do interesu.

Opublikowano
1 godzinę temu, BENNY82 napisał:

Witam. A jaka odmiana wypadla najlepiej no mam identyczne warunki pyl I bardzo zla kultura I brak drenacji udalo Sie zwapnowac na jesieni take wiec tylko kuku. Kupilem glejta I dostalem za to hejta tu na forum 

moim zdaniem na bardzo słabe stanowisko na ziarno nie ma lepszej odmiany od CS LUIGI i na pewno kto ma pojęcie o hodowli kukurydzy się ze mną zgodzi

Opublikowano
2 godziny temu, BENNY82 napisał:

Później nie mogłem odnaleźć kartki gdzie zapisałem po kolei w którym rządku która odmiana rosła, dlatego też nie zważyłem plonu. Ale ogólnie to widać że aquamax odstawały w przód od reszty. Były tylko odmiany pioneer, N86, 8400, F58 i chyba 8134 oraz AQAmax 9175, 9241

I ta 9175 rosła od miedzy 12 rządków i na na pewno wyglądała najlepiej, później jeszcze jakaś w środku w miare dobrze wyglądała i chyba była to 9241.

Ale nie myśl że wyglądały na takie które dały dużo zarobić. Po prostu inne wyglądały tragicznie, a te dwie jako tako średnio. Nie ma co się łudzić że na piachu w bardzo złej kulturze nawet AQuAmax da ci mega zysk.

Opublikowano

90210 grzesiu dokladnie take jak piszesz doputy nie podciagne pH do sensownego poziomu to nie ma co walic nawozu ale 200 kg polifoski to tez nie zabardzo pojdzie kisierit bo mg sladowe siarka pewnie tez fosfor jedynie na jako takim poziomie Sol potasowa no I mocznik podstawa. Wieloskladniki stosuje na zasobnych stanowiskach.sole dolozyc do nawozenia niz do odmiany

Opublikowano (edytowane)

Ja pioniera sialem dwa lata jakos umnie sie nie prawdzil np.8400 i polska tonacja polska odmiana byla ok 30cm wieksza i lepsza kolba i po co tyle kasy placiac przypomne ze takie same nawożenie i taka sama klasa ziemi a tonacje posialem 1 raz bo mi zbrakowalo pioniera.na ok 1ha

Edytowane przez kamil6251
Opublikowano

Witam, co powiecie o takich odmianach :  Meandros, Hubal, ,Fabell,Ceratus? sial ktos z Was?

potrzebuje posiac na kiszonke na sredniej klasy glebie ze srednia wilgotnoscia. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Ja miałem p9027 - odmiana nie za wysoka ale na pryzmie żółto kolby dorodne i ziarno bardzo grube JS 80000 miała około 25kg miałem też 8609 i ta była wysoka miała około 3.8-4m kolba też niezła ale do tej 9027 sporo jej brakuje waga JS około 15kg a ziarno drobne i karlowate. Masy to był ogrom ;)

Edytowane przez Patryk1222
Opublikowano

Popieram, na dodatek w czasie suszy kolby puste. Inne sobie lepiej radzą.

Opublikowano

Zgadzam się zkordalski , kuku polska daje dobry plon ja daje full obornika plus nawóz sztuczny i dziekuje za drogie zachodnie odmiany.

Opublikowano
Dnia 16.02.2018 o 21:10, kamil6251 napisał:

Ja pioniera sialem dwa lata jakos umnie sie nie prawdzil np.8400 i polska tonacja polska odmiana byla ok 30cm wieksza i lepsza kolba i po co tyle kasy placiac przypomne ze takie same nawożenie i taka sama klasa ziemi a tonacje posialem 1 raz bo mi zbrakowalo pioniera.na ok 1ha

Dla jednego liczy się 30 cm więcej, dla drugiego 2t więcej. A P8400 należy do grupy odmian gdzie nie zaważa się na wysokość i można oczekiwać 2t więcej.

Pewnie ty uprawiałeś na kiszonkę dlatego tak zwracałeś uwagę na wysokość i wydaje ci się że niższa to po co przepłacać. Ja uprawiam na ziarno i liczą się tylko tony na przyczepie a roślina najlepiej jak by była do pasa, wtedy kombajn mniej paliwa zużyje.

A kolba to nie świadczy o niczym. Najważniejsza jest masa ziaren z jednej kolby i masa osadki. Może być duża kolba, duża osadka a ziarna całe gówno albo mała kolba, mała osadka a ziarno ogromne.

Opublikowano (edytowane)

Aha i zapomniałem dodać że ja tu wcale nie oceniam tonacj bo nie znam tej odmiany. Chodziło mi tylko o to że ocenianie odmian po wysokości czy kolbach na przysłowiowe oko, jest bez sensu. Ciągle spotykam się z takimi przypadkami że za kombajnem wymłócone osadki lecą ogromne a do zbiornika nie wiele, lub na odwrót, osadek nie można się doszukać a w zbiorniku moment przybywa ziarna.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

@damianzbr

A ja tak z innej beczki, na wiosne pisałem do Ciebie odnośnie uprawy qq bezorkowo, no i powiem Ci że nawet całkiem to wypaliło wschody miałem już po 5-6 dniach, wysokość nie odbiegała niczym od tradycyjnej uprawy, kolby w monokulturze nie oczekiwałem nie wiadomo jakiej była raczej przeciętna, jedyne co to miałem nieco większą presje chwastów na części działki, ale to prawdopodobnie przez osad z oczyszczalni, dlatego też w tym roku wszystkie piochy również lecą bezorkowo :) 

Co do polskich odmian, wychodzę z założenia, że jak dasz w ziemie to i każda kuku urośnie, miałem i z syngenty, i z euralisu to jakoś wybitnie sie nie wyróżniały spośród innych odmian, chyba na to miejsce wole dołożyć do nawozu, co nie zmienia faktu że co roku kombinuję i próbuję czegoś innego. Jedynie nepomuk u mnie już dłuższy czas jest co roku.

Opublikowano

to jak mówimy o bezorkowej uprawie to ja dodam że w zeszłym roku zasiałem tak coś koło 4 ha, uprawa 2 albo 3x agregat talerzowy + raz agregat uprawowy, wschody super, jedynie miejscami presja osetu + rumianu. W tym roku sieje 10ha z czego 2ha bezorkowo (kukurydza po kukurydzy), aby dalej uczyć się tej metody. Super by było mieć agregat bezorkowy. 

Opublikowano

4-rta spokojnie, 5-ta - musi być dobrze ogarnięta albo warto pomieszać z żytem. Fajną sprawą jest też Wickroggen GPS Plus na słabsze gleby.

Ogólnie u siebie miałem rok temu Mieszankę Gorzowską na polu gdzie jest mega mozaika, czyli od gliny, przez średnią, piach, aż po torf i wyszła dość ciekawie na każdej z tych gleb. Wydaje mi, się że warto chociaż częściowo siać :)

Opublikowano

Jednoroczny międzyplon ozimy przeznaczony na wiosenny zbiór zielonki, a następnie siew kukurydza na zielonkę ma ujemny bilans materii organicznej, więc nawożenie organiczne powinno być podstawowym zabiegiem z zakresu nawożenia. A dalej, jakie konkretnie nawożenie zastosować zdaje się że będzie to warunkowane tym, jaką zasobnością charakteryzuje się dany grunt.

Nawożenie po poplonach przeznaczonych do przyorania (uprawa bezorkowa - pozostawione jako mulcz lub lekko wymieszane z glebą) też trzeba planować z uwzględnieniem tego jakie gatunki roślin wysialiśmy na poplon. Jeśli był to łubin, groch to azotowe będzie można znacząco ograniczyć. Ale np. w przypadku poplonu z gorczycy, czy rzodkwi, nawożenie azotowe zazwyczaj trzeba zwiększyć.

Opublikowano
44 minuty temu, ASZv3 napisał:

Bezorkowo wychodzi dobrze po Mieszance Gorzowskiej itp. Macie posiane w tym roku jakieś międzyplony ozime, a po nich kukurydza? Jakie nawożenie?zyto++

Mam posiane żyto+łubin+proso jesienią poszło wapno węglanowe ph słabe ok 4,6 zawartości P i K na poziomie wysokim , wiosną pójdzie obornik i miała być orka ale.... caraz częściej sie zastanawiam czy nie byłoby dobrze jakbym z wiosny przeleciał glifosatem bo na tym kawałku jest jeszcze trochę perzu, wywiózł obornik i po tym talerzówka i ze dwa razy agregat zamiast orki??

Z na wozu pójdzie standard 200 soli + 200 mocznika pod korzeń ok 180 fosforanu w podsiewacz i później ze 150 mocznika + micro dolistnie