Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tez się interesuje kwinnsem .jakies opinie ?niby podobny do Ambrosini

Masz rację-niby podobny.

Wcześniej napisałem że różnica w cenie zakupu ale też w plonie przy tej samej agrotechnice.

Tak że u mnie minus dla Kwinsa.

Edytowane przez KRISS75
Opublikowano

Legion możesz kupic w kurce chemirolu w Zambrowie .Ja zakupiłem POPIS RUDESTA CHICAGO LEGION i jeszcze chyba kupie ARCHIMEDESA .Zobaczymy jak wypadną nowosci

Opublikowano

Zastanawiam się nad PR39H32 Pioneera? ktoś może siał i podzieli sie opinią? Na gleby IVa, ciężkie.

mialem kilka lat temu h32 na glinie 4a plon jaki nakosilem wtedy to 14,2t z ha,pamietam bo mialem 1 raz zasianą kukurydze rosla jak szalona bo rok dopisywal

Opublikowano

siał ktoś pionieera p9074 fao 270 dobra odmiana długo trzeba czeka żeby dojrzała 

zamowilem tą odmiane  kilka jednostek

miałem w tym roku jakas inna ale o tym fao   i do zbioru na kiszonke 17 wrzesnia jak dynnamite usechł  to jeszcze  trochezieleni mialo  

Opublikowano

Szkoda, że wcześniej nie zapytałem wczoraj byłem w Zambrowie. Legiona na słabszą działkę bym dał pasuje fao najdłuższe. Zeszły rok nie był miarodajny nie wiadomo co siać, rosomak piękna kolba, silvestre też nie gorsza mniej rzędów, ale za to ziarniaki wielkie.

Opublikowano

Dokładnie ;) wszystko piękne wysokie, skrobia strawnosc max, ale to tylko efekt czyjejś inwencji twórczej. Tak jakby dobierać buhaje patrząc na zdjęcie bez wykresów i jakichkolwiek danych o córkach...

Opublikowano

Też uważam że dużo robi reklama i marketing wg danych jak się popatrzy na różnice w plonie to 98-102% a jak np. wg polskiej ja dołożyłem 650zł do ha na samych nasionach i dwa lata były tak suche że plon wynosił 2,5t mokrej po 330zł to praktycznie za nasiona nie zapłaciła raczej nie widzimy przyszłości w przepłacaniu za nasiona plon b. porównywalny a koszta inne

Opublikowano

Na byle piachu Subito tak nie wyrośnie. Mając dobrą ziemię siałbym jednak coś lepszego. Co Ci z takiej ilości masy, gdzie udział skrobii to może 20%?

Opublikowano (edytowane)

Mleko mam 3,6% białka tłuszcz 4,4%, mocznik 120-150, +kiszonka z traw+ śruta rzepakowa+gniecione ziarno zbóż, myślę że wystarczy...

http://www.uprawypolowe.pl/nasiennictwo/material-siewny/69-najlepsze-odmiany-kukurydzy-na-kiszonke-w-warunkach-naszego-klimatu

najwyższy plon w grupie średniopóźnej

@Thomas2135 subito właśnie rośnie nawet na 6 klasie ziemi i osiaga ponad 3 metry, jedynie stoi sucha jak siano w połowie września, dobrze reaguje na mocznik pod korzeń i druga dawka aby tylko dało sie jeszcze ciagnikiem wjechać, NIE STOSUJĘ ODŹYWEK!! odźywki działają za krótko i porażają na kilka dni po zabiegu=strata plonu, odźywki tylko przy wcześniejszych odmianach, na zdjeciu jest 5 klasa ziemi po deszczach

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano

Miałem ją w 2015 r i susza jej dokuczyła. Rosła na V i VI klasie a ze staygreenem nie było tak źle. Nie uschłana wiór. Mogę pokazać jak w niedługim czasie po deszczu w tym suchym roku przyrosła momentalnie.

Opublikowano

W tym roku zrobie zdjecia subito na 6 kl i pogadamy na jesieni tylko jeden warunek co roku obornik i 300 mocznika.

co roku badam kiszonke i ponizej 36 skrobi nie mialem a wydajnosc ponad 10tys od krowy. na dobrej ziemi mozna sobie cudowac z odmianami ale na piachu nic tej odmiany nie przebije

Opublikowano

@zetorr6441 witaj w klubie subitos gigantus heh a tak na poważnie to rzeczywiście ta odmiana to potrafi zaskoczyć gdy są opady. Na żwirach miała 3m gdzie wcześniej zboża kombajnem złapać nie mogłem, mocznik+PK i obornik -podstawa sukcesu. Rekord na 4 klasie miałem 4,10m , kolby na 2,2m zawieszone. Coraz więcej w mojej gminie tą odmianę widać na polach, ale za szybko w sklepach się kończy 

Opublikowano

Witam 

Mam pytanie, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z QQ na ziarno odmiany Vitores potrzebuję bardzo wczesnej bo potem na pole mogę już nie wjechać do wiosny. A druga odmiana Quentin.

Opublikowano

@zetorr6441 witaj w klubie subitos gigantus heh a tak na poważnie to rzeczywiście ta odmiana to potrafi zaskoczyć gdy są opady. Na żwirach miała 3m gdzie wcześniej zboża kombajnem złapać nie mogłem, mocznik+PK i obornik -podstawa sukcesu. Rekord na 4 klasie miałem 4,10m , kolby na 2,2m zawieszone. Coraz więcej w mojej gminie tą odmianę widać na polach, ale za szybko w sklepach się kończy 

Ja mam oferte na tą odmiane za 450zł.. Obornik na zime dany 30t/ha klasa od 4a glinka do 6 piach.

A ile nasion na ha siałes??

Opublikowano

Dla Subito zaleca się od 75-80 tys ziaren na hektar, ja sieję gęściej 90tys (tyle co na zdjęciu) ale lepiej nie przesadzać i siać 80tys  to wiadomo mniej roślin na m2 to większe kolby ale gdy opady są jak w 2016 to można ryzykować i siać 90tys , cena przyzwoita 450 warto wziąć, wiadomo to niemiecka odmiana więc kosztuje

Opublikowano

Jak myślicie, Subito na III klasę to dobry pomysł? Byłaby siana razem z innymi odmianami o FAO 240, jej udział gdzieś 1/3. Wiem, że jest późniejsza ale jakby była zmieszana z innymi odmianami to nie powinno być tak źle, jak sądzicie?