Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no tak tak spoko, argumenty jarmet lepszy siłownik i dostep do części masywniejsza konstrukcja większe tarcze, langren zsyp jedokomorowy i tyle pytaem sprzedawcy to powiedział że jako wada to że mocno od ciągnika oddalony i małe traktory mają problem z pełnym że grasroll niby blisko, oj sam już nie wiem

Opublikowano
langren to kopia rotiny tylko ciekawe jak wykonanie ja mam rotine 800l i choć stara to powiem tak u Niemca nie wiadomo ile rozsiala ale kupiłem ją w 2005roku umalowalem bo tego wymagała i jak do tej pory w tym roku rozlecialo się uszczelnienie pod mieszadlem godzina roboty naprawione a rozsiewa co roku ok 6-8t nawozu miałem kupować coś nowego ale puki co nie widzę sensu ścieżki mam na 12 póki dno nie przerdzewieje i skrzynia nie padnie będę go tlukł jeśli mieszadlo jest wolnoobrotowe skrzynia niedzielona zostaje może 2-3kg nawozu jeśli langren byłby podobnej jakości to ci polecam
a jeżeli chodzi o oddalenie nie wiem jak jest w langrenie ale jeśli nic nie zmienili i jest jam w rotinie to jak zapinam dolne ciegla to żeby zapiąć srobe zymska to tylko bokiem albo trzeba rozkręcić a potem ją skręcać jak dla mnie trochę ciasno a dużej postury nie jestem
tak więc aż tak oddalony nie jest
Opublikowano

Ja raz podpiołem swojego langrena 800 do ciapka gdy go wstawiałem do garażu, to między skrzynią a błotnikiem było dosłownie 2cm luzu także nie wiem gdzie ta daleka odległość od ciągnika. Powiedział bym że wręcz przeciwnie jest tak ciasno, że przypięcie go do ciapka wymaga niezłych akrobacji. Przy mtz już było dobrze, ale po zasypaniu go do pełna wapnem 1200kg mimo ładowacza czuć było, że coś jest z tyłu. Do siłownika jednostronnego działania też miałem obawy, ale powiem szczerze że działa to jak należy. Zbiornik z kwasówki duży plus, zobaczymy jak będzie z malowaniem ramy za jakiś czas, na przekładnie dają 3 lata gwarancji. Generalnie tak jak napisał Uziu bierz tańszego.

Opublikowano

chyba sobie jaja robisz żeby podpiąć 800l rozsiewacz do ciapka i zasypać go 700kg nawozu? xD przecież to 900kg ciapek tego nie dzwignie.

ja mam langrena ale lepiej szukaj używki raucha gdybym drugi raz brał to był by rauch, langren sieje nie najgorzej, tylko tabela jest do d*py, trzeba samemu próbować. wkurza mnie w nim tłok zamykania jednostronnego działania, o ile zamyka się go hydrauliką, to otwiera się sprężyną i czasami muszę otworzyć okna i pociągnąć dzwinie bo sprężyna nie daje rady.

Opublikowano (edytowane)

Songo. Czytanie ze zrozumieniem się kłania :P Bo o sianiu ciapkiem nic nie pisałem, nawet nie próbowałem podpiołem go tylko by wstawić do garażu. Czy by dzwignął przy ogarniętej hydraulice, i wzmocnionej pompie raczej by podniósł, ale o stabilnej jeździe tym zestawem można zapomnieć. Mi otwieranie działa wzorowo, bardziej zastrzeżenia mam do zamykania bo niewielka pojemność tłoka powoduje jego błyskawiczne działanie przez co czasami aż strach gdy nie zdejmując nogi z gazu go zamkniesz. Ale dławik załatwi sprawę. Tabela jest do ogarnięcia, trzeba ustawiać od górnej strony dźwigni. Jeden woli starego raucha drugi nowy polski, gdyby w pobliżu było coś fajnego może sam bym kupił, ale za cenę tego nowego to były same trupy wyciągnięte u Niemca z krzaków, także nawet się nie zastanawiałem.

Edytowane przez Skoczek1994
Opublikowano

jakiego sprzedawce polecacie czy znacie w lubelskiem co handluje tym lengrenem czy altro co się dogadałem to agro-son konkretna rozmowa ale może coś bliżej by się znalazło coś w lubelskiem?

Opublikowano

wszystkie te polskie wynalazki to jeden czort, bierz ten który tańszy i który Ci sie bardziej podoba, gawarantuje Ci ze jakiego nie wezmiesz to coś bedzie nie tak, a to wysiew sie nie zgodzi, a to nawozu nie dorzuci, a to lakier a raczej farba rozcienczona bedzie złazic.

Opublikowano

@Skoczek1994 ja nie pisałem o tobie :D twórca tematu napisał ze chce 800l żeby 700kg zasypać i ciapkiem to ciągnąć :D muszę z Tobą pogadać o tym wysiewaniu, bo do dziś tak średnio ogarnąłem ustawienia wysiewu :P

@Wojtek026mniej wali na ciagnik jak lejek, raczej u mnie na MTZcie były sladowe ilosci nawozu.

Opublikowano

Songo Aha ok sory małe nie domówienie, jesli chodzi o nawóz na ciągniku u mnie też były śladowe ilości czego, z lejkiem nawet nie ma porównywać bo tam to dawało nieźle na ciągnik. Langren altro jeden pies, ja wziąłem langrena bo ma zbiornik z kwasówki, a to było dla mnie priorytetem znając jakość malowania polskich maszyn. Jeszcze gdyby rama byla w ocynku, było by już całkiem dobrze.

Opublikowano
3 godziny temu, Wojtek026 napisał:

jakiego sprzedawce polecacie czy znacie w lubelskiem co handluje tym lengrenem czy altro co się dogadałem to agro-son konkretna rozmowa ale może coś bliżej by się znalazło coś w lubelskiem?

we Frampolu ma nawet lepsze ceny

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak jest rzeczywiście z ciężarem, ale prawdopodobnie Langren zaniża wartośc na tabliczkach , tak słyszałem od jednego sprzedawcy.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

Langren w nierdzewce jest trochę lżejszy od malowanego, przez różnicę w grubości blachy zbiornika. Jeśli się nie mylę moja 800 ma coś ponad 200kg, ale ręki sobie nie dam uciąć musiał bym na tabliczkę spojrzeć.

Opublikowano

Podzielam tu zdanie kolegi zetorlublin7341 jak masz kupić polski to lepiej kup za te pieniądze zachodni, ja z 8 lat temu kupiłem starego raucha kometa zsb, a kolega jakiś polski jarmet czy coś innego, ja sieję do dziś, a jego już na złomie leży. Wybór należy do Ciebie.