Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

o tym pisali my wczoraj  a dotyczy wszystkich pow. 10 ha ...a to są aplikacje do pobrania i trochę informacji jak do tego się zabrać 

to co czytasz to wszystko napisane co i jak 

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano
22 minuty temu, marko-kolo napisał:

o tym pisali my wczoraj  a dotyczy wszystkich pow. 10 ha ...a to są aplikacje do pobrania i trochę informacji jak do tego się zabrać 

to co czytasz to wszystko napisane co i jak 

mozesz powiedziec jakie aplikajce dokładnie bo by sie przydało coś takiego ?

Opublikowano
9 minut temu, marko-kolo napisał:

o tym pisali my wczoraj  a dotyczy wszystkich po 10 ha ...a to są aplikacje do pobrania i trochę informacji jak do tego się zabrać 

W TVPis coś chyba nie trąbią o tym wielkim sukcesie wprowadzenia OSN w całym kraju.

Jest listopad, załóżmy że chcę zlikwidować starą łąkę i wiosną posiać nową trawę. Jak wywiozę obornik na starą darń (to jeszcze uprawa trwała) i zaorzę będzie ok? A jak najpierw skultywatoruję, wywiozę i zaorzę już nie ok?

Gość marekfarmer
Opublikowano
12 godzin temu, Agrest napisał:

Musiał złapać banana bo przegląda forum a nie pisze. Jeśli trafiłem to zalajkuje tego posta😀

Nie   trafiłeś  

Po prostu  czekam  na pozostałe  30%  dopłat  :)   Mam nadzieję  że w tym roku  100%  dopłat  będzie  na koncie  do końca grudnia byłby to pierwszy  raz  od  8  lat  :)  

Opublikowano
15 godzin temu, Szczerbatek902 napisał:

mozesz powiedziec jakie aplikajce dokładnie bo by sie przydało coś takiego ?

podałem link wyżej ...klikasz na ten pierwszy i tam masz do pobrania ....z tego co przeglądałem to bardzo fajne i funkcjonalne 

Opublikowano
21 godzin temu, piotrp88 napisał:

W TVPis coś chyba nie trąbią o tym wielkim sukcesie wprowadzenia OSN w całym kraju.

Jest listopad, załóżmy że chcę zlikwidować starą łąkę i wiosną posiać nową trawę. Jak wywiozę obornik na starą darń (to jeszcze uprawa trwała) i zaorzę będzie ok? A jak najpierw skultywatoruję, wywiozę i zaorzę już nie ok?

bym wywiózł obornik teraz a zaorał na wiosnę i posiał ...  ja odnawiam tuz-y na wiosnę 

Opublikowano

podlaskie, powiat sokólski. Brak, zaliczki, brak ONW. 20 ha. A miało być wszystkim poszkodowanym przez suszę i ASF w pierwszej kolejności:):)

Opublikowano
58 minut temu, agricolus napisał:

podlaskie, powiat sokólski. Brak, zaliczki, brak ONW. 20 ha. A miało być wszystkim poszkodowanym przez suszę i ASF w pierwszej kolejności:):)

Tak się zastanawiam , czemu @marecek wstawił śmiejącą się buźkę ? Co w tym śmiesznego ?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, agricolus napisał:

U mnie tak samo. Nawet suszowego brak. Też Sokółka

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano

25% zaliczki . A jeszcze dwa miechy temu dostałem  list z powiatowego w którym pięknie wyliczyli  ile tracę pozostając w smg . Zachęcali żebym do końca pażdziernika  wyszedł z tego systemu . Machnąłem ręką ... i masz babo placek  . Panowie, z tej Sokółki , gdzie się cuda dzieją ? .

Opublikowano

To onw jest tak samo sprawiedliwe jak komisje suszowe. W wielu wypadkach uzasadnione ale w wielu wypadkach nie.

Opublikowano
29 minut temu, piotrp88 napisał:

Panie i Panowie, już jesteście po lekturze pdf-a z nowymi obszarami ONW? Niestety u mnie odpada 2/3 powierzchni...

Jak odpada?

2 godziny temu, adaammek napisał:

czy na ONW arimr wysyła ODDZIELNE  decyzje dodam ze pierwszy raz składałem o dopłaty ONW  W 2018

Jak jest zgodne z wnioskiem to nie ma decyzji

Opublikowano

Ja, akurat, suszowe otrzymałem. Ale wiem, że z suszowym też nie wszystkim płacą tak ekspresowo. I nie chodzi tu o tych, którzy wnioskowali z de minimis. W BP mówią, że niby mają 60 dni na wypłatę od złożenia ,,wniosku suszowego"... Z kolei wszystkie wnioski obszarowe, które nie wymagają wezwań i wyjaśnień, miały być przekazane do zaliczkowania do końca zeszłego tygodnia. No, ale jak się to ma do tego medialnego populizmu, że suszowe w 4-5 dni, a zaliczki najpierw poszkodowanym przez ASF i suszę? Moim zdaniem rządzący przesadzają z obietnicami....słyszałem już o pomysłach, że ci którzy dostali decyzje suszowe i pomoc w wysokości 100%, czyli 1000 zł do ha, mają dostawać decyzje wznawiające postępowanie i być zobowiązanymi do zwrotu części otrzymanej kwoty, czy tam mają i potrącać z dopłat, z uwagi na interes społeczny ( czyli, że trzeba się będzie podzielić z tymi, dla których nie starczyło i nie dostali pomocy państwowej)....z kolei ci co dostali suszowe, a nie mieli ubezpieczonego mają być obligatoryjnie karani za brak ubezpieczenia ( 2 euro od ha) i w ten sposób państwo ma zwrócić sobie koszty poniesione w związku z wypłatami suszowymi. Tylko, że obowiązek ściągania tego 2 euro ma z gmin być przeniesiony na ARiMR, bo w ARiMR mają wszystkie niezbędne instrumenty potrzebne do ściągania....Jakby nie było będzie się działo i raczej rolnicy nie będą zadowoleni, choć zobaczymy jak pisowładza to sprzeda 

Opublikowano

A to chyba jakaś plotka . Nikt się nie odważy zabrać czegoś , co się dało . To polityczne samobójstwo .