Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie trzeba od nowa rysować wystarczy zmienić uprawe na taką samą i jest ok . mi 1.5 godz zajęło zrobić cały wniosek 23 ha w 50 paru działkach i bydlo wszystko prócz tego bialego kwadracika działało rewelacyjnie oby tak dzialala apka af 😍

Opublikowano

Jak człowiek opanuje to już leci. W tamtym roku trochę się męczyłem. Ale teraz już jest łatwiej. Kilka wniosków już poleciało bez większych problemów. Jeżeli właściciel nie porobi kilku upraw na większej działce to leci szybko. 

Opublikowano

Witam

W 2018 zaorałem działkę podawaną jako TUZ bo miałem zrobić z niej grunt orny, ale plany się zmieniły i wiosną znowu zasiałem na niej trawę jak ją teraz podać - Trawa na gruntach ornych ?

Opublikowano
Dnia 8.05.2019 o 20:55, wysoki1122 napisał:

Witam

W 2018 zaorałem działkę podawaną jako TUZ bo miałem zrobić z niej grunt orny, ale plany się zmieniły i wiosną znowu zasiałem na niej trawę jak ją teraz podać - Trawa na gruntach ornych ?

Ja mam trawnik 0,15 ha przed domem wychodzi, że na gruntach ornych- wpisywać to do dopłat czy pozostawić bez klasyfikacji ?

Opublikowano

Składanie wniosków o dopłaty przedłużone do końca maja

Logo ARiMR

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podjął decyzję o przedłużeniu o dwa tygodnie terminu składania wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich, płatności obszarowych z PROW 2014-2020 oraz płatności obszarowych (zalesieniowych) z PROW 2007-2013 za rok 2019. Decyzja ta oznacza, że Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmowała wnioski do 31 maja 2019 r.

Z  wnioskiem, by rolnikom dać dodatkowy czas na ubieganie się o dopłaty, wystąpiła do ministra Krajowa Rada Izb Rolniczych, uzasadniając go m.in. problemami pogodowymi.

W tym roku po raz drugi ARiMR przyjmuje wnioski za pomocą aplikacji eWniosekPlus. Co roku o dopłaty ubiega się ponad 1,3 mln rolników. Do 9 maja złożyli oni niespełna 740 tys. wniosków przez internet. Wraz z oświadczeniami do Agencji wpłynęło do piątku łącznie blisko 950 tys. formularzy.    

ARiMR apeluje, by ze składaniem wniosków za pośrednictwem aplikacji eWniosekPlus nie czekać do ostatniej chwili. W razie jakichkolwiek wątpliwości rolnicy mogą zgłaszać się po pomoc w wypełnianiu dokumentów czy w sprawach związanych z obsługą techniczną aplikacji do biur powiatowych ARiMR. Czynna jest także infolinia – pod numerem 800 38 00 84 można uzyskać, np. informacje w przypadku problemów z zalogowaniem się do systemu.

Warto pamiętać, że kto złoży wniosek o przyznanie płatności bezpośrednich obszarowych za 2019 r. do 31 maja może liczyć na otrzymanie ich w pełnej wysokości.

Szczegółowe informacje o aplikacji eWniosekPlus wraz z filmami instruktażowymi znajdują się na stronie www.arimr.gov.pl w zakładce „eWniosekPlus”.

Opublikowano

to wypełniaj i zarabiaj kase, w czym masz problem?

Opublikowano

efa mi sie nie doda i kasa przeleci kolo nosa w tym roku w agencji sie zamotali dali mi do łubinu dopłate straczkowa byla efa zaznaczona nie dali zazielenianai objasnili na 2 strony czemu to tak paragrafy itp itd bylem w agencji u tej osoby co decyzje wydawala nie widziała problemu 7 tysi mniej do wyplaty odwolalem sie i kierownik pochylil glowe i uznali moja racje kontrola 30.07 nie stwierdzili uprawy bo juz po zbiorze było

Opublikowano

Efa się dodaje, może coś źle robisz że nie może się dodać!?

Opublikowano

Mam problem, mianowicie w powiadomieniach wyskakuje mi komunikat: "Właśnie został złożony wniosek zawierający uprawę nachodzącą na uprawy w Twoim gospodarstwie."

Podejrzewam że na którąś z działek dzierżawionych ktoś zgłosił wniosek, tylko jak sprawdzić na którą? Usuwałem po kolej uprawy i działki, aż usunąłem wszystkie, łącznie z moimi a komunikat nadal się wyświetlał. Mało czasu zostało bo bydło trzeba zgłosić do 15 czyli jutra a nie mam czasu jutro jeździć z tym po doradcach. Ktoś wie jak dojść która działka jest już zgłoszona? Ewentualnie czy mógł bym wysłać wniosek w obecnej formie a przed 31 maja zrobić korektę wniosku bez wpływu na dopłaty do krów?

Opublikowano

Nie masz możliwości sprawdzenia w Ewniosek kto złożył na którą działkę. Błąd dotyczy geometrię 2018najczesciej.

Wniosek możesz złożyć do 31 maja i tutaj nie masz o co martwić o płatność zwierzęca.wazne żeby były zarezerwowane w ARiMR 

15 maja jest dniem określającym wiek zwierzęcia i na tej podstawie kwalifikowanie sztuk do danej płatności.

Opublikowano (edytowane)

@Shogun W tym roku jest łatwiej. Sprawdź datę w powiadomieniach, czy chodzi o ten,czy zeszły rok.

Powiadomienia się nie kasują, musisz patrzeć na daty. Jeśli przy wysyłaniu nie wygeneruje się ten komunikat , jest wszystko OK. Jak się wyświetli , wracasz i sprawdzasz o jaką działkę chodzi ( jest na pomarańczowo).

Syzyfowe prace z tym usuwaniem po jednej działce haha.

@robert55555. Z tym przedeklarowaniem bydła, że drugi posiadacz dostanie sankcje jeśli zgłosi, to dalej nie chce mi się wierzyć w to. W instrukcji napisane jest tylko że drugi nie dostanie dopłat , nie ma mowy nigdzie o sankcjach. Słyszałeś w ogóle o takim przypadku, żeby ktoś został ukarany z tego powodu?.

Edytowane przez lem1991
Opublikowano

Faktycznie, źle popatrzyłem na datę, komunikat jest z zeszłego roku. A mam pytanie bo wyświetlają mi się komunikaty o działkach kwalifikujących się do ONW. Chyba były zmieniane obszary ONW i teraz się kwalifikują, mam zaznaczyć kwadracik we wniosku czy jeżeli wcześniej nie byłem w ONW to nie mogę teraz zgłosić. Patrzyłem na stronie Agencji i sam już nie wiem.

Opublikowano

Pozaznaczaj, zarówno w zakładce wniosek, jak i mapa. Nie ma znaczenia, czy wcześniej byłeś, czy nie byłeś w ONW. Zobowiązań 5- letnich też nie ma, warunki takie same jak przy JPO.