Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, robert55555 napisał:

@KlimekPL ....
Nie przejmuj się ludzka gadka, pogadają i zapomną....

a jak nie zapomną to huk Cię to obchodzi?
Bo ktoś Ci "dzień dobry" nie powie? Ja przestałem się przejmować ludzkim gadaniem dawno temu, rolnictwo to biznes (no i hobby) i nie ma miękkiej gry i dawania zrobić siebie w balona. Ludzie różnie o mnie mówią i co z tego? Ci co mnie znają wiedzą że jest wszystko zgodnie z prawem, Ci którym nie wlazłem w tyłek a w drogę i tak będą gadać bo to tacy ludzie i nie mam się nimi zamiaru przejmować i Tobie też to radzę ;)

1 godzinę temu, robert55555 napisał:

....To on ma tworzyć fakty a nie ona. Pamiętać trzeba że najpierw trzeba się dogadać ,chodź nie zawsze jest to takie proste. Zgoda buduje a niezgoda rujnuje ale kto mieczem wojuje od miecza ginie. 

dokładnie a czasem warto pokazać żeby ludzie wiedzieli z kim na wiosce lepiej nie zaczynać ;)

Opublikowano (edytowane)

KlimekPL: co do właściciela pola. Dziwisz się, że gość nie ma rozeznania w sprawach gruntów i dopłat, skoro ani z jednym, ani z drugim nie miał nigdy do czynienia? Zapewne on mógł by Cię zagiąć w sprawach bankowości.

Jeśli będziesz miał sprawę dogadają z właścicielem to sprawę masz do wygrania. Choć bez nerwów się nie obejdzie.

Dobrze Cię rozumiem w towoich rozterkach. Dla mnie dobra opinią i najzwyklejszy spokój jest cenniejszy od pieniędzy. Co nie znaczy, że sprawę należy tak pozostawić.

Edytowane przez ciupek
Opublikowano

ja nie rozumiem czemu tą panią bierzesz  w ogóle pod uwagę, dogaduj się z właścicielem , a ona niech se robi co chce, dopłaty przysługują osobie rzeczywiście użytkującej grunt , więc jak wyżej ci doradzali dobrze po prostu mieć fotki z wykonywanej pracy i świadka, i śpisz spokojnie, bo może być tak że ona i ty złożycie wnioski i  wtedy przy wezwaniu do wyjaśnień masz dowody że to ty uprawiałeś i z marszu jej kare naliczą i ty śpisz spokojnie , wogule nie rozumiem babki jakim prawem ona chce wniosek złożyć , nie jest ani właścicielkż ani nie uprawia, no błagam , tępić takie cwaniactwo 

Opublikowano

Czy pismo "zawiadomienie o niezałatwieniu sprawy w terminie..." jest związane z ewentualnymi czynnościami kontrolnymi? Czy po prostu wysyłają to tym, których nie zdążyli załatwić do marca? Zaliczka dopłat w listopadzie i od tego czasu cisza. Nie było żadnych powiadomień ani raportów kontrolnych. Czy ktoś miał kontrolę i otrzymał ww pismo o niezałatwieniu sprawy w terminie?

Opublikowano

Wprowadzono również modyfikacje, które mają zapobiec problemom, jakie wystąpiły podczas wypełniania niektórych wniosków rok temu. – Agencja prześle rolnikom wstępnie wypełniony wniosek tzw. wniosek spersonalizowany wraz z załącznikami wersji papierowej (będzie to robiła do 2020 r.). Należy jednak traktować go jedynie informacyjnie – informuje ARiMR.

dostał ktoś z was wniosek na papierze? U mnie nie ma

Opublikowano
Dnia 20.03.2019 o 16:20, suzuki18l napisał:

wogule

w ogóle

Dziś decyzja z agencji o przyznaniu płatności,Zaliczka na początku grudnia,styczeń/luty 2 raporty kontroli foto,początek marca odroczenie płatności do 26 maja,a dziś decyzja.

Opublikowano

Tak, decyzja bodajże 05 marca, zaraz przyszlo odroczenie do końca kwietnia i dzisiaj reszta kasy, onw we wtorek chyba przyszło. Suszowe to samo odroczka, decyzja i za 3 godziny kasa

Opublikowano (edytowane)

Dostaniesz, ale nie że listem Ci przyjdzie, tylko w aplikacji. Możesz sobie też zapisać, lub  wydrukować potwierdzenie ( wygląda tak samo jak, dawniej papierowe), czy nawet cały wniosek. 

Edytowane przez lem1991
Opublikowano

w piatek wpadla reszta doplat, mialem kontrole wyszlo ok.

Opublikowano
  • Jak są naliczane  kary za stwierdzone nieprawidłowości?
  • W raporcie po kontroli foto jedna działka TUZ z deklarowanego 1,17 ha. stwierdzona została na 0.85 ha. Innych większych nieprawidłowości w raporcie nie zauważyłem. Natomiast w dzisiejszej decyzji, obszar zatwierdzony do płatności za zazielenianie  po zastosowaniu przepisów  art.24-27 jest mniejszy o 9 ha od obszaru do płatności JPO i dodatkowo  jeszcze pomniejszony o 1700zł.

Czy dobrze rozumiem, że jak  różnica nie przekracza 3% i nie przekracza 20% (tylko różnica między tą działka czy wszystkimi działkami rolnymi?), płatność pomniejsza się o dwukrotność różnicy?