Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

a ja wniosek o kredyt suszowy złożyłem w pierwszym dniu , już nie pamiętam jaki mieś, ale w tym co wnioski suszowe się składało, proceder trwał do grudnia, a w grudniu się limity skończyły, dopiero niedawno wszystko ruszyło dziś miałem podpisać umowę kredytu suszowego a tu h-----j dzwoni pani z banku że mieli telefon z ARiMR że limit wyczerpany , strasznie mnie to denerwuje, a zwłaszcza że chciałem nawozy i paliwo kupić , i tak nawozy o ok 200 zł na tonie podrożało x 30 ton = 6 tyś w plecy, a termin na zbieranie faktur do lutego , a myślałem że kupie zapas i na wiosnę będzie więcej zwrotu, nigdy więcej nie będę korzystał z tych ich dopłat do oprocentowania, już wolę sezonowy kredyt wsiąść połowę mniej formalności tydzień czasu i już , za materiał siewny dostałem najpierw odroczkę do końca stycznia , 11 stego decyzję, a kasy nie ma, ciekawe czy jutro ostatnim dniu wypłacą, pamiętam czasy jak wniosek składałem to w ciągu mieś otrzymywałem decyzję i zaraz po niej pieniążki na kącie ,  decyzję obszarowych otrzymałem 18 stycznia , kasy nie ma

Edytowane przez suzuki18l
Opublikowano
3 godziny temu, fendt8188 napisał:

zwlasza mlodych? a to ciekawe stwierdzenie mysle ze duzo starych rolnikow mialo by duze problemy jak nie wieksze:).mlody to ma czas sie nauczyc liczyc a stary jak sie tyle lat nienauczyl to juz sie nienauczy.pozdrawiam

Ale stary umie liczyć na siebie a młody na dopłaty i banki 🤣

1 godzinę temu, Nikita_Bennet napisał:

wczoraj przelew za materiał siewny z zasiewów wiosna 2018 - szał po prostu - kredytujemy nasze państwo.
A dziś decyzja o tym materiale siewnym.

A gdzie kredytujesz? Ja za 2017 dostałem a w tym roku nic nie brałem nich Państwo zatrzyma dla siebie 🤣

Opublikowano

U mnie dzis przyszlo pismo ze 260zl dostane dodatkowo bo w wyliczeniach zazieleniania sie pomylili sle to za 2017. Jakos zazirlenianie spelnialem wedlug obliczen a wedlug nich nie i wtedy 3tys z doplat zabrali kary

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, fabio napisał:

Ppytam bo mialem odroczenie do konca stycznia i nastepne narazie nie przyszlo

Przychodzą pierwsze papiery o odroczeniu do 31 marca,prędzej się nie ruszy jak komisja eu nie podpisze rozporządzenia o pomocy deminimis  dla Polski a jak do tej pory tego podpisu brak,był duży artykuł  na ten temat na -armer.pl [zamiast - f]

Edytowane przez ws71
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

......A gdzie kredytujesz? Ja za 2017 dostałem a w tym roku nic nie brałem nich Państwo zatrzyma dla siebie 🤣

no wydłużono czas na wypłatę przez państwo (kiedyś ARR teraz ARiMR) wypłaty tego nazwijmy to "świadczenia". Kiedyś za wysiew materiału siewnego z wiosny nie czekałeś tyle, skoro wydłuża się wypłatę to kogoś się kredytuje.

Opublikowano
49 minut temu, ws71 napisał:

Przychodzą pierwsze papiery o odroczeniu do 31 marca,prędzej się nie ruszy jak komisja eu nie podpisze rozporządzenia o pomocy deminimis  dla Polski a jak do tej pory tego podpisu brak,był duży artykuł  na ten temat na -armer.pl [zamiast - f]

ja mam z publicznej krajowej

Opublikowano
2 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

no wydłużono czas na wypłatę przez państwo (kiedyś ARR teraz ARiMR) wypłaty tego nazwijmy to "świadczenia". Kiedyś za wysiew materiału siewnego z wiosny nie czekałeś tyle, skoro wydłuża się wypłatę to kogoś się kredytuje.

Tak tyle że to już PO przednicy wprowdzili kiedyś było 30 dni chyba od złożenia wniosku najlepiej to niech firmy składają te wnioski i czekają na kasę bo ona i tak doich kieszeni idzie

Opublikowano
3 godziny temu, ws71 napisał:

de minimis ruszyło ,bo dostałem decyzję o uldze w podatku rolnym z tytułu nabycia w listopadzie  ub roku.

po zakupie złożyłem wniosek  o ulgę to limitu już nie było a w piątek decyzja o uldze w podatku