Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, alegra napisał:

No tylko czekam, jak zlikwiduja dopłaty, ale w całej unii - skończy się czas pasożytow !!!! Bedzie sprawiedliwie jeśli pracujesz to sprzedajesz, jeśli nie chleb ze smalcem. Skończy się wybrzydzanie i żonki, które siedzą w domach na wsi, chłop za***rdala, a ona kury nawet na podwórku nie ma, bo ziarno trzeba posypać. I woli samochodem do miasta po śmierdzace jajeczka jechac.

Panie, śledzę ten temat jedynie z tego powodu że Pan się tutaj wyżalasz. Skończ z tym narzekaniem, wyzywaniem bo to jest temat "Dopłaty bezpośrednie 2018" a nie "Bóle i żale d*py wraz z obrażaniem rolników". Też mam trochę hektarów i fakt śledziłem czy dopłata weszła czy nie weszła, w moim przypadku nie weszła i nie mam zamiaru nikogo wyzywać od małorolnych czy śmieci. Dobrze że dopłaty są zawsze pomogą, ale nigdy nie planowałem wydatków biorąc pod uwagę dopłat bo sami wiemy jak są wypłacane a to że Pan nie dostał póki co no to na pewno podzielił Pan los wielu rolników w Polsce. Proponowałbym Panu, że jak Pan komentuje ten post to niech Pan napisze że Pan dostał albo nie dostał i tyle w temacie. A odnosząc się do ostatniej Pana odpowiedzi, że czeka Pan aż zlikwidują dopłaty w całej unii i skończy się czas pasożytów to sam Pan się nim może nieświadomie nazywa, bo jako jedyny Pan na forum czeka na nie jak za deszczem. Skoro prowadzi Pan gospodarstwo ponad 200ha i przychody rozchody planuje Pan z włączeniem do tego dopłat bezpośrednich to nie świadczy za dobrze o Panu. Pozdrawiam i bez odbioru.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano

sylwekbarca2, tu chodzi o cały sysem ale Pan tego nie rozumiesz, można powiedzieć,ze prowadzę przedsiębiorstwo rolne. Oczywiście wyobrażam sobie, że ktoś nie płaci faktury itd, ale tu jest prosto : jest czas na zaplate np. 14 dni po tym, jeśli się nie dogadam, pisze wezwanie do zapłaty, pózniej pozew do sądu....komornik.  Mam zasądzane również odsetki za zwłoke, jasna sprawa. Ale jak tu jeden z Panow pisze ze w ub roku dostal doplaty nie do konca czerwca, tylko pożniej jakoś na jesieni, podejrzewam, ze bez odsetek i do tego ucinają na działkach obszar uprawy, A podatek w gminie trzeba płacić. NO to mnie krew zalewa, bo to nie jest ok. 

• Like 3
Opublikowano
Dnia 10.11.2018 o 22:52, DanielFarmer napisał:

dzisiaj dostałem zaliczkę ale jest to jakieś 25-30% całości dopłat. chyba wypłacili mi jako ostatniemu tą zaliczke i tylko tyle im zostało kasy .

• Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, adaammek napisał:

koledzy mam miec kontrole zARIMR biuro kontroli na miejscu  co oni sprawdzają czy mierza wszystkie działki czy wyrywkowo i jakich dokumentów żądaja 

Opublikowano (edytowane)

Różne mogą być kontrole. Może być obszarowa, a może być cros compliance( jesli nie pomyliłem) 

Tu mają szeroki wachlarz- faktury za wywóz nieczystości, wywóz śmieci, wymiana oleju lub utylizacja zużytego, dobrostan zwierząt, warunki przechowywania pasz zboża, składowanie obornika, atest opryskiwacz, szkolenia stosowania śor , książka zabiegów,  składowanie azotów, paliwa, operat wodno prawny jeśli masz odwodnienie lub zużywasz powyżej określonej ilości wody, plan nawożenia azotem  itd...

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
35 minut temu, tomek15h napisał:

Pojawiła się zaliczka w wysokości 12% całości.Miałem kontrole części działek w w formie wizytacji pracownika arimir który robił zdjęcia upraw.

miales powiadomienie przed kontrola

Opublikowano (edytowane)

dzięki za info nie mam  dużych zwierząt 

dzwonił z  biura kontroli na miejscu i pytał sie o 2 działki  które były zgłoszone do obszarówki 1 raz i nie miały wyznaczonych PEG-MKO  DZIAŁKI MAJA BARDZO NIEREGULARNY KSZTAŁT do tego z jednej strony działki granicą jest strumyk o bardzo niereregularnych kaształtach nie mogłem na e wniosku prawidłowo obrysowac tej dziłaki i przekroczyłem PEG moze powiienem przed zgłoszeniem działki wystapic do armiru o MKO oni maja taki obowiazek info o maksymalnej powierzchni do dopłat czy za brak koszenia w terminie sa jakies sankcje moze miał ktos do czynienia z kontrola w takim przypadku jakich użyc argumentów otrzymałem zaliczke ale nie 70 % podobno musza zmierzyc  fizycznie 

podzielcie sie waszymi doswiadczeniami 

Edytowane przez adaammek
Opublikowano (edytowane)

A o to dlaczego sołtys48 tak długo nie dostaje dopłat.mówiłem że o babę chodzi😂

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

Teraz sołtys jest przy kasie i to on jest  sprite, a kobiety pragnienie ;) . Gdzie by znalazły takiego bogatego, któremu 2 razy w roku dopłaty wypłacają :D . 

Opublikowano

Koledzy bylem dziś z tatą w agencji i okazało się że u mnie wszystko jest w jak najlepszym porządku ale za to u taty jest wielki problem bo zawsze brał dopłaty na 4 ha i nie było problemu ale w tym roku doszło mu ponad 25 hektarów i przy składaniu wniosku nie dołączył wniosku że wychodzi z małych gospodarstw. Powodem będzie tylko 1200 euro dotacji. Ten wniosek powinno się złożyć do 30 września. Dziś go złożył ale babka powiedziała że na 100% przyjdzie odmowa i mówiła że trzeba będzie złożyć odwołanie. Czy ktoś miał taki problem i czy ma jakiś pomysł co w takim odwołaniu napisać bo tu chodzi prawie o 20000zł. Jeżeli ktoś coś podpowie to na pewno się odwdzięczę.

Opublikowano (edytowane)

Wysilili się z tą zaliczką nie ma co. Chyba żeby tylko coś przelać. Lubelskie pow. gosp. 30ha i takie coś w tytule przelewu:

Zaliczka płatności bezpośrednie 2018 r.Kwota ogółem
- 5 730,54 zł

Śmiech na sali. A i przelew przyszedł dzisiaj.
Edytowane przez blondynek2004
Opublikowano
4 godziny temu, adaammek napisał:

Pytanie ile ha ? I czy masz jakieś programy i jakie ?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, damiandg napisał:

Koledzy bylem dziś z tatą w agencji i okazało się że u mnie wszystko jest w jak najlepszym porządku ale za to u taty jest wielki problem bo zawsze brał dopłaty na 4 ha i nie było problemu ale w tym roku doszło mu ponad 25 hektarów i przy składaniu wniosku nie dołączył wniosku że wychodzi z małych gospodarstw. Powodem będzie tylko 1200 euro dotacji. Ten wniosek powinno się złożyć do 30 września. Dziś go złożył ale babka powiedziała że na 100% przyjdzie odmowa i mówiła że trzeba będzie złożyć odwołanie. Czy ktoś miał taki problem i czy ma jakiś pomysł co w takim odwołaniu napisać bo tu chodzi prawie o 20000zł. Jeżeli ktoś coś podpowie to na pewno się odwdzięczę.

Propozycja kusząca , ale nic już się nie da zrobić . Sam dostałem pismo  z agencji ok. 10 września że mogę do końca miesiąca wystąpić z smg . Wyliczyli mi ile tracę pozostając w tym systemie . Świadomie nie skorzystałem . Myślę że wysłanie listu to był gest dobrej woli z ich strony i nie mają takiego obowiązku . Szkoda mi Was , ale wyobraż sobie że moja matka nie wzięła  renty strukturalnej z pierwszego rozdania , z powodu niekompetencji urzędniczki , która wprowadziła ją w błąd . Policz sobie 2000 zł miesięcznie przez 10 lat .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano
1 godzinę temu, blondynek2004 napisał:

Wysilili się z tą zaliczką nie ma co. Chyba żeby tylko coś przelać. Lubelskie pow. gosp. 30ha i takie coś w tytule przelewu:

Zaliczka płatności bezpośrednie 2018 r.Kwota ogółem
- 5 730,54 zł

Śmiech na sali. A i przelew przyszedł dzisiaj.

To mi dali za 33 ha 7 500 też lubelskie ,na suszowe poszły im pieniądze dla cwaniaczków

Opublikowano

Doszla zaliczka ale za 25ha, 15szt. Bydla dostałem 5tys toż to jakieś 20%