Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Potwierdzam problem z EFA. Albo system jest zbyt obciążony, albo coś zepsuli. Wydaje mi się, że problemy z EFA były już od początku maja. 

8 maja do przerwy konserwacyjnej tj. do 22 działało wszystko poprawnie tzn. EFA, wprowadziłem ale do 22 nie zapisałem i system się wyłączył i przepadło EFA. ARIMR problem zna i działają ale to jakoś wolno idzie (moim zdaniem jeżeli system dotyczący EFA nie działa np. 3 dni to termin przyjmowania powinien być przedłużony o czas nie działania, bo niby jak mam złożyć wniosek jak program nie działa poprawnie???) Ostatecznie złożę z błędem + oświadczenie jak kolega kilka postów wcześniej pisze.

Opublikowano

Szwagier dziś robił wniosek w prywatnej firmie 40ha + EFA zabulił 240zł i o dziwo wszystko elegancko wchodziło i wysłali,czyżby istniały jakieś alternatywne możliwości dla wybranych firm doradczych ,a plebs kurcze musi się użerać z dziadowską aplikacją

Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

u mnie po 22 aplikacja zaczyna swirowac i nic nie daje sie zapisac. kolejna godzina poswiecina na darmo.

Sprawdzaj dostępność aplikacji. 

Po 22 często wyłączają. Jest info na stronie ARiMR.  Podawalem link wcześniej 

Opublikowano

Udało się, EFA działa. Mam pytanie. Zaczynam program PRSK podałem działkę w 5.4 a wyskakuje mi komunikat "Rolnik ma aktywne zobowiązanie w ramach programu rolnośrodowiskowego lub rolnictwa ekologicznego, a zaznaczono wnioskowania w ramach działania rolno-środowiskowo-klimatycznego."

O co chodzi?

Opublikowano
chciałem zapytać jak w efa zaliczyć rów, działki mam obrysowane z obu stron do rowu a rów jest na szaro, nie mogę rowu do efa narysować, jakieś specjalne warunki są do tego czy jak?? ważna sprawa bo rowów mam chyba ze 2km a to robi mi całe efa
Opublikowano

Panowie mam zasiana pszenice jara z wsiewka lucerny. Bedzie to na ziarno a pozniej przez pare lat bd lucerka na zielonke. Jak mam to zadeklarowac? Bo.nie ma pszencia jara z wsiewka lucerny

Opublikowano

Kupiłem pole, na które do tej pory nikt nie składał wniosku o dopłaty(właściciel mieszka 20 lat za granicą), jest możliwość dołączenia jej do wniosku w tym roku? Działka oznaczona jest na szaro w ewniosku. Jak to rozwiązać?

Opublikowano

Nie najpierw jakiś dzierżawca musi ją rozprawiczyć dopiero w pełni będzie twoja:D

A na poważnie to klikasz na nią i się dodaje do Twojego gospodarstwa. Później łapiesz ołówek i obrysowujesz teren na którym będziesz prowadził uprawę.  Dodajesz rozbieżność i opisujesz że ją zakupiłeś i doprowadziłeś do kultury rolnej. Później wybierasz rodzaj uprawy i stawiasz mi piwo:D

Opublikowano (edytowane)

Jeśli wpisałem do EFA ugór (0,6 ha gruntu ornego) , to jakie mam teraz obowiązki co do tej działki? Do kiedy i jak niszczyć chwasty?

Grunt był nieobsiany od żniw 2017. Zgruberowałem go tylko niedawno.

Edytowane przez adamson330
Opublikowano
6 godzin temu, agropomiary napisał:

Udało się, EFA działa. Mam pytanie. Zaczynam program PRSK podałem działkę w 5.4 a wyskakuje mi komunikat "Rolnik ma aktywne zobowiązanie w ramach programu rolnośrodowiskowego lub rolnictwa ekologicznego, a zaznaczono wnioskowania w ramach działania rolno-środowiskowo-klimatycznego."

O co chodzi?

A miałeś wcześniej rolnośrodowiskowe? Może jeszcze łapie poprzednie zobowiązanie. Sprawdź jak wygląda na wydruku, ja bym wysyłał.

56 minut temu, adamson330 napisał:

Jeśli wpisałem do EFA ugór (0,6 ha gruntu ornego) , to jakie mam teraz obowiązki co do tej działki? Do kiedy i jak niszczyć chwasty?

Grunt był nieobsiany od żniw 2017. Zgruberowałem go tylko niedawno.

Standardowo polecam materiały informacyjne: http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/PB_2018/Kampania_2018/zalaczniki/Zazielenienie_broszura_2018.pdf

Strona 13.

Skoro zadeklarowałeś do EFA to odpadają herbicydy. Ja bym uznał, że ten jeden obowiązkowy zabieg niszczenia chwastów już przeprowadziłeś.

6 godzin temu, michal_xs napisał:

Panowie mam zasiana pszenice jara z wsiewka lucerny. Bedzie to na ziarno a pozniej przez pare lat bd lucerka na zielonke. Jak mam to zadeklarowac? Bo.nie ma pszencia jara z wsiewka lucerny

Zadeklarowałbym chyba jako pszenicę. Jeśli bardzo chcesz mieszankę to masz do wyboru mieszanka 1 ( i kolejne) i tam możesz sobie zadeklarować składniki mieszanki.

Opublikowano (edytowane)

Dzieki :)

" grunty ugorowane – na których w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 lipca w danym roku nie jest prowadzona produkcja rolna* - muszą od 5 lat pozostawać gruntami ornymi (po upływie tego terminu rolnik będzie mógł przywrócić grunty do produkcji).;"

Tu mam dylemat, a mianowicie "muszą od 5 lat pozostawać gruntami ornymi". To pole jest orane 3 sezon dopiero. Wcześniej był TUZ.

Jak to rozumieć? Nie kwalifikuje sie na EFA czy może 5 lat ma tam być ugór od momentu zgłoszenia do EFA?

Edytowane przez adamson330
Opublikowano
34 minuty temu, MariuszKlim napisał:

jeśli mam około 20 arów posadzonych ziemniaków to też zaznaczam o płatność do nich, czy jest jakaś wymagana minimalna powierzchnia?

rozumiem że to twój pierwszy wniosek?

minimalna pow. dz. rolnej do dopłat = 0,1ha = 10 arów.

Opublikowano
3 godziny temu, jaco512 napisał:

Dzięki, jak duże ma być te piwo?:D

Bez przesady może  być małe -  toż ja nie alkoholik. 

Tylko kup kilka z różnych browarów. Posmakujemy, to które będzie mi najbardziej smakować, to będziesz mógł mi postawić:D:P