Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, marysrybak napisał:

I ta działka nigdy wcześniej nie była podawana do dopłat i ma MKO 0ha a ewidencyjny 6.34ha i w całości jest to pastwisko to jak to ugryźć? 

Dodaj działkę, jak już jest na liście, to na mapie z lewej strony masz funkcję rysuj. Wybierasz rysuj uprawę, obrysowujesz co użytkujesz i dodajesz rozbieżność. Możesz wpisać np: "teren użytkowany rolniczo zgodnie z obrysem" albo co tam uważasz. Potem wybierasz uprawę i płatności.

We wniosku jak wejdziesz w listę działek referencyjnych mko dalej będzie 0, ale w kolumnie hektar kwalifikowany powinna być powierzchnia którą obrysowałeś.

Edytowane przez Freeman
Opublikowano

Tak zrobiłem tylko nie wiem czy dostanie dopłatę do tej działki skoro MKO jest 0ha. I boję się że będą jakieś konsekwencje  ze działka która zgłaszam na dopłaty nie jest moja własnością i nie mam umowy dzierżawy.

Opublikowano

Płatność przysługuje temu kto użytkuje grunty a nie właścicielowi. Nie musisz mieć umowy dzierżawy wyjątek stanowią działki z zasobu własności rolnej skarbu państwa. Agencja nie wnika w to kto jest właścicielem, interesuje ją kto faktycznie użytkuje dany grunt.

Opublikowano (edytowane)

Właścicielem najprawdopodobniej jest skarb państwa bo działka znajduje się nad rzeką i można to tylko wypasac bydlem teren nie równy i nie ma możliwości uprawy. Ale co rok moje bydło po tym chodzi i wszystko tam wygryza. Na 100% nie zarządza tym agencja nieruchomości rolnych. 

Edytowane przez marysrybak
Opublikowano (edytowane)

Witam, miesiąc temu zrobiłem wniosek, teraz go wydrukowałem i okazało się, że na dwóch działkach brakuje ONW.
No to dziś chcę to naprawić i wysłać zmianę. Po wpisaniu tego ONW mam teraz problem, ponieważ z 12ha gospodarstwa pozostało tylko znikoma część, reszta poszła sobie do niezgłoszonych. Jeszcze z czymś takim się nie spotkałem, a zrobiłem już ok. 200 wniosków, więc jakąś praktykę mam w tym zakresie.
Czy wszystko pousuwać i pozaznaczać na nowo?

grunty onw.jpg

Edytowane przez kur
poprawka
Opublikowano
2 minuty temu, Runder napisał:

Co to jest ta "Wypłacona kwota" na formularzu rejstracji? 

najlepiej jak jest to ostatni kwartał 2017 kwot wypłaconych przez ARiMR na rachunek bankowy producenta.

Opublikowano
7 minut temu, Runder napisał:

Co to jest ta "Wypłacona kwota" na formularzu rejstracji? 

Kwota ostatniego przelewu z agencji w 2017. Jak nie znasz podadzą Ci w biurze powiatowym.

12 minut temu, kur napisał:

Witam, miesiąc temu zrobiłem wniosek, teraz go wydrukowałem i okazało się, że na dwóch działkach brakuje ONW.
No to dziś chcę to naprawić i wysłać zmianę. Po wpisaniu tego ONW mam teraz problem, ponieważ z 12ha gospodarstwa pozostało tylko znikoma część, reszta poszła sobie do niezgłoszonych. Jeszcze z czymś takim się nie spotkałem, a zrobiłem już ok. 200 wniosków, więc jakąś praktykę mam w tym zakresie.
Czy wszystko pousuwać i pozaznaczać na nowo?

grunty onw.jpg

Sprawdź czy masz pozaznaczane płatności  na tych działkach.

Opublikowano (edytowane)

Witam co zrobić z takim kwiatkiem że jakoś dziwnie oblicza EFA w zakładce zazielenienie w kontroli ma inna wartość  , a w zakładce EFA tej z działkami  całkiem inna , chodzi o wartości procentowe.  Mam jeszcze takie pytanie , czy na każdej działce rolnej gdzie mam mieszanki jare owies z jęczmieniem mogę wybrać mieszanka_! ? czy muszę wybierać mieszanka 1... 2  ...2 itd

efa 1.jpg

Edytowane przez gregov
Opublikowano

Jeśli do trwającego zobowiązania ekologicznego zgłaszałem np. 0,92ha a mapa pokazuje, że ta działka ma 1,00 ha to zmniejszyć ją do 0,92ha? Co zrobić z pozostałą powierzchnią, nową działkę tylko JPO?

Opublikowano

Pytanie takie mam...W ubiegłym roku podawało się po prostu mieszanka zbożowa i nie było problemu, a teraz jeśli powierzchnia gospodarstwa  to 15 ha w tym ornych 11 ha, jak zadeklarować mieszankę zbożową na działce? jako mieszanka zbóż czy mieszanka-3 i podać jakie są w niej zboża (owies, pszenica, jęczmień)

Opublikowano (edytowane)

Ja podałem "miesznaka 1" dla pola 3ha i podałem zboża składowe, tj. pszenżyto ozime, pszenica ozima, pszenica jara, jęczmień jary - niestety wyszło tak ze w kilku miejscach musiałem przesiać i taki miszmasz wyszedł ;), z kolei dla kilku kolejnych pól gdzie była mieszanka o innym składzie wybrałem już "mieszanka 4" pszenica jara, jęczmień jary

Nie mam "mieszanki 2" ani "mieszanki 3" bo mi nie chciało przy nich zaptaszkować płatności JPO.

Zasada taka, że każda mieszanka ma swoją nazwę i swój skład. Nigdy nie zaznaczać tylko np. "mieszanka 1" gdzie siejemy różnie na różnych stanowiskach.

Jak to jest z deklarowaniem we wniosku tych starych sadów (dosłownie kilka drzew na większej przestrzeni), Deklarować jako sad, TUZ, trawy na gruntach ornych? Zaznaczać pojedyncze drzewa, jako EFA? Co doradca to inaczej mówi.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

Jeśli mam działke rolną 10ha i dziele ją na 4 uprawy to musze znać wszystkie szerokości tych upraw co do metra by dokładnie wyrysować?? czy idzie wyrysować na oko tak jak na wczesniejszych papierowych a liczbe hektarów wprowadzić ręcznie  ? 

Opublikowano

Ręcznie nie wprowadzisz. Skopiuje Ci powierzchnię wyrysowaną. Jak wszystkie mają jednakową płatność to myślę, że nikt się nie doczepi jak się pomylisz o kilka arów na  stronę pszenicy czy jęczmienia. Jeśliby było coś z dodatkową dopłatą to warto by się przyłożyć trochę do wyrysu.

Masz opcję zmierz pole powierzchni lub odległość. możesz sobie mniej więcej wykreślić położenie upraw tak aby były zgodne ze stanem faktycznym

Opublikowano
1 godzinę temu, piotrp88 napisał:

Jeśli do trwającego zobowiązania ekologicznego zgłaszałem np. 0,92ha a mapa pokazuje, że ta działka ma 1,00 ha to zmniejszyć ją do 0,92ha? Co zrobić z pozostałą powierzchnią, nową działkę tylko JPO?

Tak jak w instrukcji : http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/PB_2018/Kampania_2018/eWniosekPlus/11_Deklaracja_platnosci_PRS__PRSK_i_RE.pdf

Wyrysuj 0,92 i zgłoś do JPO i RE, resztę wyrysuj i zgłoś tylko do JPO.

Gość marekfarmer
Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/wnioski-o-doplaty-mozna-skladac-miesiac-dluzej,78218.html

Opublikowano
3 godziny temu, Freeman napisał:

Sprawdź czy masz pozaznaczane płatności  na tych działkach.

Rodzaje płatności były pozaznaczane.
Pomogło ponowne zalogowanie na konto.

Opublikowano

Koledzy macie racje w tamtym roku wnioski składał mój ojciec w tym roku ja, czy to moze byc przyczyną tych pomaranczowych pół i komunikatu o przecinaniu sie działek z innymi uprawami? Całkwita powierzchnia sie zgadza, powierzchnie poszczegolnych działek również, do tego zaznaczajac obszar na mapie system "podpowiada" gdzie sa rogi działek wiec raczej nie mogłem zle poprowadzic linii

Opublikowano

Tak to jest przyczyną 

Kolega wcześniej dobrze tłumaczył