Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tyran3
Opublikowano
16 minut temu, dicloduo napisał:

tyran3, przestań siać retorsje bo wiedzy na temat opłacalności tuczu świń, żadnej nie posiadasz. Hodowla  świń na zasadzie partnerstwa i współpracy w grupach producenckich jest i staje się przyszłością. Tu nie musisz martwić się o zbyt tuczników ani o brak gotówki na modernizację chlewni. Masz terminy nadzoru weterynaryjnego nad zdrowiem zwierząt, wszelkie badania mikrobiologiczne i chemiczne pasz a nawet pomoc w pozyskaniu wsparcia dla celów pozaprodukcyjnych.

W mojej grupie jest nas 80 rolników. Odwiedzamy się i pomagamy sobie własnym doświadczeniem bo dzięki współpracy stajemy się silniejszy i osiagamy wyższe ceny.

normalnie Eden ( raj) te firmy kontraktowe kase dają pomagaja normalnie mój proboszcz by sie mógł uczyć od nich zrozumienia i pomocy dla bliźniego.

dicloduo jak mi zarzuczacz brak wiedzy  to niepiepsz jak amerykański telewizyjny kaznodzieja tylko daj konkretne wyliczenia, a ty stosujesz socjotechnike tylko jak politycy. ze ja sie na tym nie znam wiec nie  warto mnie słuchać lepiej słuchać przedstawiciela firm kontraktowych. Ja ci wyliczyłem jak dojicie rolników nie podwarzyłes mojich wyliczeń nie podałes swojich. wiec albo duskutuj na argumenty i dane ekonomiczne albo nierób ludzią wode z mózgu

Cwaniaczku ja ci moge wrzucic  konkretne wyliczenia ostatniej parti tuczników  co do złotówki a ty wrzucisz mi swoje??? ni wuja!!!!!!!

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, dicloduo napisał:

tyran3, przestań siać retorsje bo wiedzy na temat opłacalności tuczu świń, żadnej nie posiadasz. Hodowla  świń na zasadzie partnerstwa i współpracy w grupach producenckich jest i staje się przyszłością. Tu nie musisz martwić się o zbyt tuczników ani o brak gotówki na modernizację chlewni. Masz terminy nadzoru weterynaryjnego nad zdrowiem zwierząt, wszelkie badania mikrobiologiczne i chemiczne pasz a nawet pomoc w pozyskaniu wsparcia dla celów pozaprodukcyjnych.

W mojej grupie jest nas 80 rolników. Odwiedzamy się i pomagamy sobie własnym doświadczeniem bo dzięki współpracy stajemy się silniejszy i osiagamy wyższe ceny.

Majster Ty piszesz o tuczu kontraktowym czy o przynależności do grupy i tuczeniu na własną rękę kupnych lub własnych warchlaków. Z Twoich postów to ciężko wywnioskować ?

Edytowane przez krzychrol
  • Like 1
Gość tyran3
Opublikowano
2 minuty temu, krzychrol napisał:

Majster Ty piszesz o tuczu kontraktowym czy o przynależności do grupy i tuczeniu na właśną rękę kupnych lub własnych warchlaków. Z Twoich postów to ciężko wywnioskować ?

krzychrol diploduo  napisał ze on nalerzy do grupy oświeconych 80 rolników którzy maja zawarte umowy na tucz kontraktowy i mają normalnie iddyle wszyscy sobie pomagają dzielą sie wszystkim nawet żonami, tak jest u nich wspaniale na tuczu kontraktowym

Opublikowano

Chyba tak bo raz pierdzieli o tuczu kontraktowym a tam o ile się nie mylę dostajemy pasze, prosięta i weta, a za chwile o kupnie zboża na pasze i innych komponentów z których żywieniowiec ułoży nam mieszankę. Ni kupy ni d*py się to nie trzyma.

Gość tyran3
Opublikowano

bo diploduo jest raczej przedstawicieem handlowym firm z tuczem kontraktowym i podejrzewam ze  niema nawet gospodarstwa wiec jego wypowiedzi sie kupy nietrzymaja 

Opublikowano

Swoją drogą to w Dani straszna ciemnota panuje. Męczą się chłopaki z tymi lochami zamiast wejść w tucz kontraktowy i zarabiać miliony przy jednoczesnym trzymaniu rąk w kieszeniach.

Opublikowano

na kontrakcie mój kuzyn z wujem dołozyli do interesu  i to sporo ,

u mnie tez był taki jeden co paszami handluje ,namawiał  aby wpuscic Duńczyka ,wszystko ładnie ,pięknie , bym powiedział cena rynkowa plus 50zł do szt ,

pytam gdzie jest haczyk ,on że ma wszystko przejrzyste i z góry zagwarantowany zysk 

A ja mu na to, żeby sobie te Duńczyki w dupe wsadził  ,prosiaka kup ,koncentrat od niego, leki też a zboże moje ,

jak mu zaproponowałem jego wersje z pełnoporcjówka i gwarantowany zysk 50zł od szt to zrezygnował 

Opublikowano
45 minut temu, tyran3 napisał:

krzychrol diploduo  napisał ze on nalerzy do grupy oświeconych 80 rolników którzy maja zawarte umowy na tucz kontraktowy i mają normalnie iddyle wszyscy sobie pomagają dzielą sie wszystkim nawet żonami, tak jest u nich wspaniale na tuczu kontraktowym

Czyli  Kołchoz   xD  najbardziej pewnie ich cieszy ta wymiana żonami z tego wszystkiego.   :P

Opublikowano (edytowane)

Poświęcają się dla dobra ogółu.   :P  Raz na wozie, raz pod wozem.    xD

Edytowane przez Sean
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychrol napisał:

Chyba tak bo raz pierdzieli o tuczu kontraktowym a tam o ile się nie mylę dostajemy pasze, prosięta i weta, a za chwile o kupnie zboża na pasze i innych komponentów z których żywieniowiec ułoży nam mieszankę. Ni kupy ni d*py się to nie trzyma.

W kontraktach jest opcja że można stosować własną paszę ale dotychczas spotkałem się z jednym takim przypadkiem i gość do dzisiejszego dnia w ten sposób tuczy

Opublikowano

U mnie tutaj kilku ma hotelówkę,do tej pory mieli te 40-50 zł na szt w zależności od firmy,a teraz firmy chcą odejść od tego i proponują bez opcji wyboru umowę z ceną gwarantowaną.I tak sobie myślę ze to baaaaaardzo dobre firmy,dbające o rolnika itd,bo dlaczego ma zarabiać tak mało skoro można mu dac wysoką cenę gwarantowaną żeby dobrze zarobił.No oczywiście mogą sie świnie kiepsko wybijać i kiepską mięsność mieć i ogólnie w takcie tuczu moze wyniknąć parę problemów za które firma nie odpowiada,no ale przecież to sie nie zdarzy każdemu,więc większość oczywiście zarobi super na świniach!!!!!! ;-(

Południe wielkopolski 3,9 netto-20 szt

Gość tyran3
Opublikowano

diploduo mówi ze hodowla normalna oraz grupy producenckie to ginący przerzytek a hodowcy w cyklu zamknietym to ciemnota, szanowny kolego to jedz Do Danii i im to powiedz tam ciemnota hoduje 28 milionów  świń na własne ryzyko.

Tucz kontraktowy przy dzisiejszej cenie 4 zł daje zysk firmie kontraktowej na czysto 150 zł w porownaniu z rolnikiem który samodzielnie tuczy Duńczyka( 50 zł mniej za zakup prosiaka+50 zl za wieksza cenę+ 50 za brak kosztow słomy paliwa, pradu, słomy+ 20 zł za tansze zboze+20 zł  tansze koncentraty - 40 zł dla polskiego frajera) i  50 zł od gospodarza w cyklu zamknietym bo ( koszt wyprodukowani prosiaka ok 150 zł a oni kupuja po 250 zł wiec dlatego mniej).

A jak cena jest 6 zł to te firmy maja na czysto na tuczniku minimum 350 zł!!!!!!!!! a polskiemu frajerowi płaca cały czas 40.zł

I jeszcze jedna wazna sprawa. ja sprzedaje sokołowowi sprzedaje tuczniki w masie 110-115 kg a firmy kontraktowe sprzedaja im tuczniki w  wadze 160 kg bo maja cene gwarantowaną  wiec ich zysk moze dochodzic w dobrej cenie nawet do 400 zł od tucznika dlatego tak sie te firmy w polsce rozwijaja i szukają gupich na lato. Jakby to im sie nie opłacało to by ich tu nie  było. w Daniii tyle ciemnoty a tam kontraktowego jakos niema

Gość tyran3
Opublikowano

5,45za E ,lokalne ubojnie3,6-3,7zł

Opublikowano
9 minut temu, tyran3 napisał:

5,45za E ,lokalne ubojnie3,6-3,7zł

powiedz mi ile na dzisiaj jesteś w stanie dostać np za 20 szt przez swoją grupę,tylko mówmy serio a nie o kosmitach

Gość tyran3
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, kopin napisał:

powiedz mi ile na dzisiaj jesteś w stanie dostać np za 20 szt przez swoją grupę,tylko mówmy serio a nie o kosmitach

kopin jak sprzedawałem 2 tygodnie temu wyjsciowa cena za E było 5,70 zł na żywą wyszło mi 4, 37 netto , 4,72 brutto przy mięsnosci lekko powyżej 57%. Cena zalerzy od miesności i wybicia i jedni mieli mniej niż ja a ci o wyzszej miesności troszkę wiecej. Ja to tak prowizorycznie licze przez sprzedarzą  cena za E netto to złotówka niżej brutto na zywej np. 6 zł za klaseE to na zywą 5 zł brutto.

reasumując na dziś w mojej grupie dostane na zywą 4, 45 brutto wiec ok 4 zł netto. Jak masz miesność ok 59 % pownie    4, 2 zł netto

p.s odbiór bez proszenia  jakbym dziś zadzwonił to wiem ze odbiór swinek w czwartek lub piatek za tydzień

Edytowane przez tyran3
Opublikowano (edytowane)

no kumam,zawsze to lepiej niż 3,6 za kg,

to w sumie moje 3,9 jeszcze nie tragiczne 

no z moim odbiorcom też nie mam żle ,dzwoniłem w poniedziałek,dzisiaj zabrane,a kasa albo w piątek albo w poniedziałek

tyle że cena ciu...wa.a jeszcze pół roku temu 5,8

Edytowane przez kopin
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v