Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardziej porypane jak u Skiby,dochodzi bazowa mięsność na poziomie 57%,waga jeżeli dobrze kojarzę 75-105,przy czym jak masz dobre chody u nich to idzie uprościć klasyfikację i zwiększyć wagę półtusz

Gość tyran3
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, ws71 napisał:

Bardziej porypane jak u Skiby,dochodzi bazowa mięsność na poziomie 57%,waga jeżeli dobrze kojarzę 75-105,przy czym jak masz dobre chody u nich to idzie uprościć klasyfikację i zwiększyć wagę półtusz

83-96,9 kg - 100 %   97-106 i 76-82,9- 3 % potracenia powyzej i ponizej widełek strach sie bać potracenia 15 %  miesnosc bazowa 58-60% 55-57,9%- potracenie 3 %. Innymi słowy dobre ceny wyjsciowe ale potracenie na potraceniu i finalnie masz gówno

ps. w czwartek 11 tuczników miesnosc 58-59 % to mi jedna sztuke zrobili na R 49 90% czyli przekret i jakby tego mało ta sama tusza miała 75,9kg!!!! czyli kolejna przewałka. Jedna sztuka 2 potracenia normalnie kumulacja jak w totku

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Świniaki idą przez Cargill plus warchlak był z sokołowa brany. Bazowa mięsność niby 55%. Ale właśnie dużo się naczytałem o tych widełkach i będzie nerwówka do momentu gdy przyjdzie rozliczenie.

Opublikowano
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

83-96,9 kg - 100 %   97-106 i 76-82,9- 3 % potracenia powyzej i ponizej widełek strach sie bać potracenia 15 %  miesnosc bazowa 58-60% 55-57,9%- potracenie 3 %. Innymi słowy dobre ceny wyjsciowe ale potracenie na potraceniu i finalnie masz gówno

ps. w czwartek 11 tuczników miesnosc 58-59 % to mi jedna sztuke zrobili na R 49 90% czyli przekret i jakby tego mało ta sama tusza miała 75,9kg!!!! czyli kolejna przewałka. Jedna sztuka 2 potracenia normalnie kumulacja jak w totku

Powyżej 60% jak półtusza  ma dorzucają coś extra,na dzień dzisiejszy nasza firma ma E 5,45 z premią,waga półtusz 75-115,premia przysługuje nawet do klasy P i mi wychodzi przy tej cenie 4,36 netto

Gość tyran3
Opublikowano
21 minut temu, Independent napisał:

Od lat mamy ten sam scenariusz - zaczyna zalegać warchlak, podwyżka cen trzody, zapełnianie chlewni warchlakiem, powrót do "normalności".

a czego wy sie dziwicie warchlaki sa dunskie i niemieckie a ubojnie to samo. taki sokołów jest własnoscia dunskich grup producenckich czyli rolników  a ci sprzedaja wam warchlaki.

Koledzy coś za coś mieliscie przecież pare lat temu cykl zamkniety ale wam sie nie opłacało chodować prosiaków bo to koszt robota, małe wstawienia wiec nie rozumiem troszke tego lamentowania. zawsze mozecie na powrot chodowac maciory ale tego nierobicie wiec wychodzi ze warchlaki i tak macie za tanio sprzedawane

Opublikowano
12 minut temu, withanight napisał:

Kopinku , przeprosiłem Cię , pewnie nie zauważyłeś i dalej się przypier.alasz :D

Aj tam;-)

Majówka rozluźnij sie  i myśl humorystycznie bo ogólnie to wesoło nie jest ;-)

Opublikowano

Sie nie wyświetla . Kolega sołtysem (urzędowo) nie był już od dawna podobno .

Opublikowano

www.youtube.com/watch?time_continue=45&v=L0b24N14xPA             jeśli soltys się nie odezwie to kto wie 

Gość tyran3
Opublikowano
33 minuty temu, withanight napisał:

No co Ty? ;)

No tak mówił , że nie był ;)

A w stodole to mówił , że byki trzymal :)

Zabacz jak sciemniał mówił ze byki a tam nielegalny tytoń i papierosy))))))))))))))))) z tąd miał takie wysokie cenny zawsze, hehehehe

Opublikowano
1 godzinę temu, withanight napisał:

Pchnął , ktoś, coś w tygodniu ? 

Tak żonę 3x,

Świnia kupiona po 5z vat, co za czasy jak trzymał to po 3.8 sprzedawał, a jak kupić to po 5, ale to już ostatnia, teraz króliki stoją zamiast świni i nie dam się okradać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v