Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sprzedam warchlaki o wadze ok 20-25kg.Sztuk 65. Za każdy kg powyżej podanej masy doliczana jest cena jak za tucznika fermowego. Rasa pbz x wbp x Duroc x Pietrain, Prosiaki są wykastrowane,odcięte ogonki,zaszczepione na mekoplazme + cirkowirusy i odrobaczywione.Zakolczykowane i świadectwo weteranyjne.Faktura VAT. Więcej informacji tel.691310885 lub 506913752. 10zl za kg do 20 kg a powyżej tej wagi każdy kg 5 zł za kg
  • Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano
40 minut temu, SylwiaJanickaOstrowicz napisał:

Sprzedam warchlaki o wadze ok 20-25kg.Sztuk 65. Za każdy kg powyżej podanej masy doliczana jest cena jak za tucznika fermowego. Rasa pbz x wbp x Duroc x Pietrain, Prosiaki są wykastrowane,odcięte ogonki,zaszczepione na mekoplazme + cirkowirusy i odrobaczywione.Zakolczykowane i świadectwo weteranyjne.Faktura VAT. Więcej informacji tel.691310885 lub 506913752. 10zl za kg do 20 kg a powyżej tej wagi każdy kg 5 zł za kg

K*rwa na olxa daj to ogłoszenie a nie tutaj

• Thanks 1
Opublikowano

Pani sylwio temat cena prosia to temat na takie ogoszenia. Co do ceny prosiąt to drogo jakby nie patrzeć

Opublikowano

Wprowadzona nowelizacja rozporządzenia była konieczna ze względu na zagrożenie dalszego szerzenia się choroby na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Wystąpienie choroby na danym terenie powoduje restrykcje i wiąże się z koniecznością likwidacji zakażonych stad, co z kolei pociąga za sobą skutki ekonomiczne i społeczne. Dlatego konieczne jest zabezpieczenie gospodarstw przed ewentualnym przeniesieniem wirusa ASF. Wprowadzane przepisy mają za zadanie podnieść poziom zabezpieczenia gospodarstw, a tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby.

Rozporządzenie wprowadza dla posiadaczy świń w całym kraju m.in. następujące obowiązki, których celem jest ograniczenie ryzyka przeniesienia wirusa ASF do chlewni:

• prowadzenia rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
  • zabezpieczenia budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych,
  • utrzymywania świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
  • wykonywania czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie,
  • stosowania przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia,
  • bieżącego oczyszczania i odkażania narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń,
  • używania przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności,
  • wyłożenia mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego,
  • sporządzenia przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń oraz bieżącego aktualizowania tego spisu,
  • zabezpieczenia wybiegu dla świń podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem – w przypadku utrzymywania świń w gospodarstwie w systemie otwartym,
  • karmienia świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących.

Spełnienie wprowadzanych wymagań dla gospodarstw pozwoli na znaczące zmniejszenie ryzyka przeniesienia ASF do gospodarstwa, w którym utrzymywane są świnie.

Rozporządzenie wchodzi w życie 28 lutego 2018 r.

Dostosowanie gospodarstwa utrzymującego świnie do tych wymagań będzie kontrolowane przez organy Inspekcji Weterynaryjnej. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w zakresie wymagań weterynaryjnych powiatowy lekarz weterynarii będzie wydawał decyzje administracyjne nakazujące usunięcie uchybień lub będzie nakazywał ubój lub zabicie świń i zakazywał ich utrzymywania w gospodarstwie.

Producenci świń, którzy  otrzymają decyzję powiatowego lekarza weterynarii o zakazie utrzymywania świń w związku z brakiem spełniania warunków bioasekuracji  będą mogli ubiegać się o pomoc finansową  w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w związku z  utraconymi dochodami z tytułu prowadzenia produkcji świń.

Pomoc będzie dotyczyła ilości świń utrzymywanych w gospodarstwach rolnych w 2017 r, ale do ilości nie większej niż 50 sztuk,  przy stawce pomocy 0,36 zł za każdy dzień od 1 świni. Pomoc będzie wypłacana  w okresie obowiązywania zakazu utrzymywania świń  lecz nie dłużej niż trzy lata.

Opublikowano

Pomoc będzie dotyczyła ilości świń utrzymywanych w gospodarstwach rolnych w 2017 r, ale do ilości nie większej niż 50 sztuk,  przy stawce pomocy 0,36 zł za każdy dzień od 1 świni. Pomoc będzie wypłacana  w okresie obowiązywania zakazu utrzymywania świń  lecz nie dłużej niż trzy lata.

Czyli co? 0,36x 50x 360 dni? Czyli 6570 rocznie?

Opublikowano

U mnie wczoraj bylo zebranie tzn w powiecie , jeden wet głuwny nie dojechal , ja nie byłem niby miało dla weterynarzy byc , była pani co wypełnia wnioski o dopłaty , byłem dzis u niej ale mowiła że sami dokładnie nie wiedzą , naiważniejsze niby żeby gospodarstwo było ogrodzone , ten rejestr niby jakiś zeszyt i w nim pisać , ale ja sam odworze świnie do uboini , to nie wiem czy tylko musze że zawoziłem czy co i jal , tabliczki zakaz wstepu , cos że niby musi byc jakies pomieszczenie na kombinezony czy coś , takiego , jak są świnie w kilku budynkach w każdym inny osobny kombinezon , wiecie coś wiecej , już nie wiem czy warto sie dalej tym zaimować 

Opublikowano

Tak patrzę i nie widzę nic o matach wjazdowych , czy też nieckach , a jedynie przed oborą .

Opublikowano

Nie no zaimować się można. Ale Ci co się ostano to niech nie liczą na kokosy bo jak ten asf sie u niemioszka pojawi to wtedy nie będą mogli do chińczyka pchać szajsen szwajsen tylko wszystko pojedzie do Polszy...

4 minuty temu, zetorki12 napisał:

Tak patrzę i nie widzę nic o matach wjazdowych , czy też nieckach , a jedynie przed oborą .

No i chwała Bogu. Chyba odstawili dopalacze. Bo to pare złoty kosztuje i do tego gówno warte jest. Gospodarczym sposobem robią jakieś stare tapczany prują ale to i tak psu na buty. Ścioła i kukurydza skarmiana tam gdzie są już chore dziki to jak sex z laskom z hiv bez condoma...

Opublikowano

Czy ja dobrze rozumiem te zapisy, że jeśli w dwóch boksach po świniach mam opasy, a w czterech pozostałych boksach mam świnie, wszystko w jednym budynku, to będe musiał wyrzucić opasy z tego budynku?

Opublikowano (edytowane)

No właśnie ciekaw jestem czy otrzeźwieli , czy niedopatrzenie . Niektórzy już wcześniej mieli bioasekuracje i musieli zainwestować .

Możesz postawić ścianę między nimi .

To wszystko CHORE .     DZIKI I TAK BĘDĄ ASF ROZWŁÓCZYĆ PO KRAJU .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
5 minut temu, thefarmer napisał:

Czy ja dobrze rozumiem te zapisy, że jeśli w dwóch boksach po świniach mam opasy, a w czterech pozostałych boksach mam świnie, wszystko w jednym budynku, to będe musiał wyrzucić opasy z tego budynku?

A po co wypędzać musisz tylko zamurować byczki jak Kobuszewskiego w Alternatywach 4 i po sprawie...

Opublikowano
  • sporządzenia przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń oraz bieżącego aktualizowania tego spisu,   o kiego grzyba im chodzi książka świń im nie wystarczy 
Opublikowano

no oczywiście że to w żaden sposób nie ograniczy rozprzestrzeniania się ASF u dzików, zostaną na rynku tylko najpoważniejsi producenci którym będzie się chciało bawić w te przepisy, a duża ilość małych hodowców poprostu wypadnie z rynku, skwituje krótko śmiech na sali....

• Like 1
Opublikowano

Raczej płacz , bo śmiać się to już nie ma z czego .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v