Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wiadomości o 19.30; temat nr 1 - znowu podają, jaka to super sprawa dla rolników, że wieprzowina popłynie do USA, a do tego standardowo tyle i tyle mln pomocy suszowej, tyle mln zaliczek dopłat, interwencyjny skup jabłek. A tymczasem cena bez zmian - za wagę żywą 4zł + vat

Edytowane przez krilan06
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, staszek131415 napisał:

Ciekawe jak dawkę zbilansujesz tą kukurydzą

To co proponujesz w zamian ?

Mam sporą obsadę i prosiaków od maciory odsadzam  po 13/15 ,  przy tegorocznej suszy ,na magazynie wiosną będzie pusto .

Czekam dwa tygodnie na odbiór kabanów i cisza .Cena z dziś ledwo 4 zł netto.

W radio też cały dzień nadają ile to za suszę rolnikom wypłacili kasy  i dopłat etc.

Edytowane przez RafaKdziela
Uzupełnienie danych
Opublikowano

Ale PiS tyle płaci? Bo z tego co wim to zakłady płacą  troch mni to dziwi że rolnik 5 ciągników na podwórku ma a o tym by własny zakład mić iświni przerabiać to jakoś ni myśli no ale jak 5 jlni na podwórku to sąsiadom w oczy kole i zadowolony a potm stękać niech rząd coś zrobi

10 godzin temu, RafaKdziela napisał:

To co proponujesz w zamian ?

Mam sporą obsadę i prosiaków od maciory odsadzam  po 13/15 ,  przy tegorocznej suszy ,na magazynie wiosną będzie pusto .

Czekam dwa tygodnie na odbiór kabanów i cisza .Cena z dziś ledwo 4 zł netto.

W radio też cały dzień nadają ile to za suszę rolnikom wypłacili kasy  i dopłat etc.

Widzisz kolego taki nasz los w 2004 podpisaliśmy cyrograf teraz przyszlo nam za to zapłacić

Chyba nikt nie myślał że UE da nam dopłaty za fre?

Opublikowano

https://gratka.pl/rolnictwo/ukraina-skup-zywca-6-zl-kg-chow-tucznikow-chlewnie-gospodarstwo/oi/522920

Tak niektórzy mówią że beż Unii było by lepiej to może warto z takiej oferty skorzystać? Żyć nie umierać

Swoją drogą u nas jeden wielki bamber wziął dzierżawę ziemi na Ukrainie,1,5 tyś ha,po pierwszym roku był zachwycony plonami i niskimi kosztami,myślał żeby jeszcze to powiększyć,no ale na wiosnę następnego roku pojawili się smutni panowie w dwóch B-emkach i dostał propozycje nie do odrzucenia ile ma zapłacić dodatkowego podatku.

Po 3 latach zrezygnowali z dzierżawy

Opublikowano
2 godziny temu, kopin napisał:

https://gratka.pl/rolnictwo/ukraina-skup-zywca-6-zl-kg-chow-tucznikow-chlewnie-gospodarstwo/oi/522920

Tak niektórzy mówią że beż Unii było by lepiej to może warto z takiej oferty skorzystać? Żyć nie umierać

Swoją drogą u nas jeden wielki bamber wziął dzierżawę ziemi na Ukrainie,1,5 tyś ha,po pierwszym roku był zachwycony plonami i niskimi kosztami,myślał żeby jeszcze to powiększyć,no ale na wiosnę następnego roku pojawili się smutni panowie w dwóch B-emkach i dostał propozycje nie do odrzucenia ile ma zapłacić dodatkowego podatku.

Po 3 latach zrezygnowali z dzierżawy

znajomy za długi wziął tam 5 tyś/ha. Po trzech latach ani długów nie odzyskał ani z tego interesu pieniędzy nie widział. Chociaż do niego nikt nie przyjeżdżał

Opublikowano

Oj też mi się wydaje że ten nasz staszek to wiele z rolnictwem wspólnego nie ma bo w każdym temacie wzbudza zamęt i jedzie po uczciwie pracujących. A co ty myślisz że ktoś w pojedynkę czy małą grupą zbuduje zakład a nawet jakby się nam udało to marne szanse wejść na rynek. U nas kuj-pom 3,8 netto po negocjacji tylko do kogo tu mieć pretensje ja sam nie wiem czym to podyktowane bo ludzie jedzą jak jedli.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

To jest po to aby tych malych zniszczyc i zmusic do likwidacji stad swin.i tlatego wlasnie mamy taka tragic9na cene a asf to jest tylko wymowka zeby nie dac dobrej ceny'.... Pretensje trzeba miec do rzada ze pozwala na takie cos... 

Edytowane przez PRZMAS19821982
  • Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, dwdx1906 napisał:

staszek, opowiedz nam może o swojej hodowli? ile masz tych kabanów? ile Ci rosną? jakie żywienie?

Napisz do Agri oni tam Ci powiedzą co i jak pod warunkiem że podpiszesz znimi umowę niewolnictwa na 10 lat o moje świnki się nie martw mają się dobrze

cena 4,5o netto na dziś wspólczuję tym co sprzedają teraz z drogiego warchlaka jak dokłdka kto się pochwali?

10 godzin temu, cieniu napisał:

Oj też mi się wydaje że ten nasz staszek to wiele z rolnictwem wspólnego nie ma bo w każdym temacie wzbudza zamęt i jedzie po uczciwie pracujących. A co ty myślisz że ktoś w pojedynkę czy małą grupą zbuduje zakład a nawet jakby się nam udało to marne szanse wejść na rynek. U nas kuj-pom 3,8 netto po negocjacji tylko do kogo tu mieć pretensje ja sam nie wiem czym to podyktowane bo ludzie jedzą jak jedli.

Kto te 3,80 płaci czemu negocjujesz w dół ?🤩

Opublikowano
10 godzin temu, staszek131415 napisał:

Napisz do Agri oni tam Ci powiedzą co i jak pod warunkiem że podpiszesz znimi umowę niewolnictwa na 10 lat o moje świnki się nie martw mają się dobrze

cena 4,5o netto na dziś wspólczuję tym co sprzedają teraz z drogiego warchlaka jak dokłdka kto się pochwali?

Kto te 3,80 płaci czemu negocjujesz w dół ?🤩

mnie nie obchodzi plan żywienia od jakiegoś pajaca z Agri, tylko się pytam jak to jest u Ciebie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v