Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W okolicy Wągrowca miała powstać mega ubojnia ze 100% udziałem kapitału chińskiego ,wszystko miało iść bezpośrednio na Chiny, i co najdziwniejsze wszyscy byli przeciw, łącznie z producentami trzody,koronnym argumentem było zniszczenie środowiska naturalnego,jedynie taki inwestor może namieszać na polskim rynku i w końcu niemiecka giełda nie byłaby wyznacznikiem cen obowiązujących w PL

Opublikowano

odwowiedz dla pio25w ja też prowadze ksiegowość. 

A co do duńczyków to Ty naprawde nierozumierz tego ze przez Duński przemysł miesny ceny tuczników są stucznie zanizane w polsce aby doprowadzić do bankructwa rolników  i  trzeba coraz wiecej chodować bo opłacalnośc to marne grosze na jednym tuczniku. skup po 4 zł-4, 5zł to jest zwyczajna zmowa cenowa Duńczyków i niemców bo w polsce przy tej produkcji i sporzyciu kg zywca powinien być na poziomie 6 zł netto a nie 4.

sumek666 co do skiby nic nie wiem ale podobno sokołów kupił ponad 20 ha pod Środą Wielkopolska i ma zamiar budować nowy zakład bo w robakowie podobno się dusi a nowych terenów nie mogą obok kupić. Wiec nas to bardziej powinno zainteresować. Podobno zaczeli ubiegać się już o pozwolenia ale wszytko się wsztrzymało Bo PIS wysiudał Powiatowego Weterynarza ze Środy  Badziaka i w weterynarii jest ro***erducha jak w burdelu są braki kadrowe a kierownika nowego niema i długo nie bedzie bo pensja ok 4 tys zł. Mój weterynarz dostał od działaczy pisu propozycje stołka to ich wyśmiał. Sam mówił ze on dziennie nieraz wypisuje 100 swiadectw zdrowia i taką pensje co mu proponuja  to w góra 2 dni wyrabia. Innymi słowy na dziś kontrole  asf to fikcja w rejonie środy a zakład sokołowa utknoł na etapie papierów bo Duńczycy nawet niemają komu dać w łape. 

Opublikowano

Ale prowadzisz księgowość uproszczoną na potrzeby VAT czy pełna księgowość gdzie uwzględniasz amortyzację sprzętu budynków i oczywiście koszty wynagrodzeń pracowników zusy i podatki?  Bo ja taka prowadzę i wiem co to zysk  .  Ok jeśli mówisz że tucz duńczyka się nie opłaca  tylko z czego szwagier bierze kasę na nowe samochody i do tego nastepną swiniarnie budują  pewnie kradnie 😂

Opublikowano

firmom lepiej sie karkuluje kupowac niz budowac własne chlewnie i obory  po co Biernacki reklamuje tucz bydła jak mogł by kupic ziemi ise opasac ? tak samo ze swinkami  obwalą 15 gr i tysiace lecą dla firmy .bodajrze firma z okolic płocka chce chodowac  milion swinek ale na chlewniach rolnikow i zeby sobie te chlewiki pomurowali  za kredycik .

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Nowy81 napisał:

Po ile  u was drobnica na dziś do 20sztuk  ?

5 pln netto

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

5 pln netto

Absolutny fenomen, u nas świniaki kilkadziesiąt groszy tańsze, a zboże sporo droższe. Ciągle mylisz agrofoto z forum fantasy...

Opublikowano
9 godzin temu, Kazik80 napisał:

Absolutny fenomen, u nas świniaki kilkadziesiąt groszy tańsze, a zboże sporo droższe. Ciągle mylisz agrofoto z forum fantasy...

To raczej Tobie stale się coś myli 4,80 to z miesiąc czasu już były no ale cóż Ty wolisz żyć w swoim świecie wizji

Trzymaj świni do grudnia może będą droższe

7 godzin temu, LukaszBRO napisał:

taka cena za 20 sztuk nie ale za całe auto myśle że realne

NIe ma różnicy czy ktoś sprzedaje całe auto czy 5 sztuk jak towar potrzebny zresztą każdy szanujący się zakład tak płaci a za całe autu rąbnie na wadze i na jedno wyjdzie

Opublikowano
16 godzin temu, sumek666 napisał:

@tyran3 

To może właśnie o skibe chodzi a nie sokołów. Słyszałem że sokołów chciał się rozwijać ale nie ma jak bo same domki mieszkalne w okolicy mają.

chyba tak ja miałem info od mojego weterynarza sprzed miesiaca ze niby sokołów ale chyba rzeczywiście skiba. W kazdym razie i tak dobrze bo skiba w chwałkowie sokołów w robakowie  wiec bedzie zabieganie o towar a tym samym lepsza cena i lepsze wybicia powinny być. Konkurencja to dobra rzecz

Opublikowano

Duńczyk z Niemcem będą przebijać cenę aby polski rolnik na tym skorzystał-dowcipny jesteś,tym bardziej że jako jeden z pierwszych w kraju wprowadził w ocenie EUROP system podklas w zależności od wagi półtusz,50% surowca i tak ciągnie z za Odry[dzisiejsza cena ,5,70 za E może służyć za cały komentarz]

Opublikowano
3 godziny temu, ws71 napisał:

Duńczyk z Niemcem będą przebijać cenę aby polski rolnik na tym skorzystał-dowcipny jesteś,tym bardziej że jako jeden z pierwszych w kraju wprowadził w ocenie EUROP system podklas w zależności od wagi półtusz,50% surowca i tak ciągnie z za Odry[dzisiejsza cena ,5,70 za E może służyć za cały komentarz]

nie znam Skiby  ale jeżeli jest tak jak mówisz to mnie pocieszyłeś strasznie.

Dlatego mówie import z zachodu powinna być opodatkowana a taka ubojnia chcąc powstać to powinna mieć obowiazek podpisania na 75% surowca umowy kontraktacyjne z lokalnymi( do 200km) rolnikami. toby sie skończyło sciaganie gówna z za odry a zaczeło licytowanie na ceny z innymi zakładami..

Ubojnie z zachodnim kapitałem, tucz kontraktowy oraz duński warchlak to patologia społeczna i to nalerzy tempic a nie godzić sie jak pio25w  ze to nie prl i tak juz musi być. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

nie znam Skiby  ale jeżeli jest tak jak mówisz to mnie pocieszyłeś strasznie.

Dlatego mówie import z zachodu powinna być opodatkowana a taka ubojnia chcąc powstać to powinna mieć obowiazek podpisania na 75% surowca umowy kontraktacyjne z lokalnymi( do 200km) rolnikami. toby sie skończyło sciaganie gówna z za odry a zaczeło licytowanie na ceny z innymi zakładami..

Ubojnie z zachodnim kapitałem, tucz kontraktowy oraz duński warchlak to patologia społeczna i to nalerzy tempic a nie godzić sie jak pio25w  ze to nie prl i tak juz musi być. 

Na szczęście jeszcze żyjemy w wolnym kraju i twoje chore pomysły się nie spełnią .Ale pomarzyć sobie możesz😁  .A co by było jakby wam nakazać odawać świnie do jednego zakładu? Takie coś to za PRL było 😁   niektórzy tęsknią za tymi czasami bo wtedy to było czy się stoi czy się leży wypłata się należy 😁

Dziś widać którzy rolnicy mają pomysł na gospodarstwo którzy się rozwijają inwestują i polykają małych. 

Zakłady mięsne Skiba są polskim zakładem  powstał w 1991r jako mala firma i sie rozwinął wiec tylko gratulowac ze polak potrafi .w 2016 zamieniły sie w spółkę akcyjną ale nadal wiekszosc akcji jest w rekach POLSKIEJ rodziny a nie niemieckie. A  to że swoje wyroby sprzedaje w Lidlu nie znaczy że są niemieckie

Edytowane przez pio25w
Opublikowano
45 minut temu, pio25w napisał:

Na szczęście jeszcze żyjemy w wolnym kraju i twoje chore pomysły się nie spełnią .Ale pomarzyć sobie możesz😁  .A co by było jakby wam nakazać odawać świnie do jednego zakładu? Takie coś to za PRL było 😁   niektórzy tęsknią za tymi czasami bo wtedy to było czy się stoi czy się leży wypłata się należy 😁

Dziś widać którzy rolnicy mają pomysł na gospodarstwo którzy się rozwijają inwestują i polykają małych. 

Zakłady mięsne Skiba są polskim zakładem  powstał w 1991r jako mala firma i sie rozwinął wiec tylko gratulowac ze polak potrafi .w 2016 zamieniły sie w spółkę akcyjną ale nadal wiekszosc akcji jest w rekach POLSKIEJ rodziny a nie niemieckie. A  to że swoje wyroby sprzedaje w Lidlu nie znaczy że są niemieckie

Nie wiesz o czym piszesz , owszem do 2010 roku to był polski zakład i właścicielem był p.SKIBA ,pózniej następowały zmiany właścicielskie i nikt tego nie ogarnia,co jakiś czas przychodzą aneksy do umowy bo zmieniają się literki w nazwie firmy ,na pewno pojawił inwestor z zachodu , co zresztą widać po wyrobach z roku na rok coraz  gorsze,gdzie kiedyś reprezentowały naprawdę wysoki poziom jakościowy,piszę to jako były dostawca,a obecnie odstawia do niego kilku znajomych stąd wymądrzam się w tym temacie

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pio25w napisał:

No szkoda tylko że wyrobów smacznyc nie mają cena też nie powala u nic większość to immport nie tylko w Lidlu sprzedają niestety 😛😎

Opublikowano
20 minut temu, ws71 napisał:

Nie wiesz o czym piszesz , owszem do 2010 roku to był polski zakład i właścicielem był p.SKIBA ,pózniej następowały zmiany właścicielskie i nikt tego nie ogarnia,co jakiś czas przychodzą aneksy do umowy bo zmieniają się literki w nazwie firmy ,na pewno pojawił inwestor z zachodu , co zresztą widać po wyrobach z roku na rok coraz  gorsze,gdzie kiedyś reprezentowały naprawdę wysoki poziom jakościowy,piszę to jako były dostawca,a obecnie odstawia do niego kilku znajomych stąd wymądrzam się w tym temacie

daj jakieś tego dowody? Interesuje się spółkami giełdowymi i wiem co mówię że w 2016 zmienili w spółkę akcyjną ale to kolej każdej dobrze rozwijającej się firmy zakładem nadal jest polskim w rękach tej samej rodziny co przedtem.  Jak masz dowody że nie to proszę je dość? Bo tak to jest tylko takie gadanie !!!  Nie rozumie tego jak firma się rozrasta to zaraz ze napadł albo obcy przejął!  To taka zawiść Polaka! Tak jak jakiś rolnik ma pomysł rozwija się inwestuje i rozrasta to zaraz sąsiady nieroby co tylko by patrzyli by państwo dało że ten to pewnie nakradł itp!

Opublikowano

apamietacie moze ze wielka ubojnia PINI na Pomorzu miała byc strzałem w 10 dla rolnikow  . I CO I NIC.  natomiast co dalej z Dannią i jej swiniami  ciezki temat mysle ze za 10 -15 lat bedziemy importowac ale raczej z ukrainy to moje zdanie Dunskie rolnictwo sie starzeje robotnicy z Polski Z Bułgari ;Rumunni  są bardziej  wymagalni  ubywa ferm , ukraina natomiast ma potencjał tania siłe roboczą  prawo mają co chcą   na zachodzie nietak łatwo juz pobudowac nowa ferme na 10000 sztuk swin .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v