Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

remek55 o ziołach sie nie  wypowiadam bo nie  mam bladego pojęcia o nich a tym bardziej czy sie opłacaja czy nie

Opublikowano
13 minut temu, tyran3 napisał:

remek55 o ziołach sie nie  wypowiadam bo nie  mam bladego pojęcia o nich a tym bardziej czy sie opłacaja czy nie

a coś mi jeszcze oprócz tego nieróbstwa polecasz wykopać studnie i dać dzierżawę komuś w drzewka

Opublikowano
1 minutę temu, Remek55 napisał:

a coś mi jeszcze oprócz tego nieróbstwa polecasz wykopać studnie i dać dzierżawę komuś w drzewka

hehe musisz sam kombinować  moge ci tylko polecić zostanie handlarzem)))))))))))))))

Opublikowano
ten minister rolnictwa niech sie wrescie obudzi ze snu zimowego!świnie znów poniżej 4zl? przecież z tego sie nie da żyć ... dopłaty w czerwcu? ciekawe czy niemiecki rolnik tez musi czekać tak długo na dopłaty.
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

hehe musisz sam kombinować  moge ci tylko polecić zostanie handlarzem)))))))))))))))

czego sutenerstwo czy jak? haha czy może twardy towar

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, Remek55 napisał:

czego sutenerstwo czy jak? haha czy może twardy towar

a to teraz wiem czemu ten minister Jurgiel chodzi ciagle jak nahaju a to ty mu towar dostarczasz:D

Opublikowano
2 godziny temu, tyran3 napisał:

a to teraz wiem czemu ten minister Jurgiel chodzi ciagle jak nahaju a to ty mu towar dostarczasz:D

z czegoś trzeba  żyć lepiej niż te świnie hodować dilerka/gangsterka itd.

Opublikowano
2 godziny temu, PRZMAS19821982 napisał:

Przesto takie te prawo robia jak ciagle na haju

czyli moja wina, a mam was w d*pie hodujcie se swoje świnki a ja uprawiam se swoje i jeszcze znajomości z rządem itd.

1 godzinę temu, nikolas29 napisał:

4.8 brutto jeszcze jest

gdzie niby tyle?

Opublikowano (edytowane)

to rozumiem ze teraz patrzymy na próg 3 zł zywiec, mniej niż 5 zł za klase E?????.

p.s co mam teraz oglądac rydzyka czy agrobiznes zeby sie dowiedzieć ze  jest  wspaniale  zeby moje samopoczucie sie poprawiło????

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
9 godzin temu, grey6 napisał:

Chyba w niebie albo sie ktoś też czegoś najarał jak minister śpioch.

Do środy okoliczne skupy 4,2 netto,załadunek bezpośrednio na samochód 4,45 netto i to przy ,paru sztukach , przy 20 bez problemu 4,50 netto

Opublikowano (edytowane)

chłopaki trza kończyć interesa jak nie idzie widocznie ma nie iść to tak samo jak z dziewczyną jebnąć to w ch*j

Edytowane przez Gość
Opublikowano
23 minuty temu, Remek55 napisał:

chłopaki trza kończyć interesa jak nie idzie widocznie ma nie iść to tak samo jak z dziewczyną jebnąć to w ch*j

remek ja to wiem  ale np. ja zgupiałem 3 lata temu i wymieniłem prawie cały park maszynowy i mam zobowiazania z Modernizacji gospodarstw rolnych i jeszcze 2 lata musze sie meczyć i w takiej sytuacji jest od groma i ciut ciut gospodarstw w polsce.

Modernizacja to fajna rzecz jak jestes duzy i realizujesz duze projekty,  a tak to jest nowy rodzaj niewolnictwa i pańszczyzny. Jesteś niewolnikiem agencji i banku przez 6 a własciwie 7 lat. bo sie zobowiazujesz do pewnych rzeczy i musisz je wykonać.

W kazdym razie ja juz nigdy nie skorzystam z dotacji na co kolwiek lepiej juz  korzystaćz z komercyjnego kredytu bo jak coś nie idzie to gówno sprzedajesz kredyt zwraczasz i jestes wolny,  a nie że musisz zwracac kase agencji wraz z odstekami od dnia wypłaty liczonymi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

remek ja to wiem  ale np. ja zgupiałem 3 lata temu i wymieniłem prawie cały park maszynowy i mam zobowiazania z Modernizacji gospodarstw rolnych i jeszcze 2 lata musze sie meczyć i w takiej sytuacji jest od groma i ciut ciut gospodarstw w polsce.

Modernizacja to fajna rzecz jak jestes duzy i realizujesz duze projekty,  a tak to jest nowy rodzaj niewolnictwa i pańszczyzny. Jesteś niewolnikiem agencji i banku przez 6 a własciwie 7 lat. bo sie zobowiazujesz do pewnych rzeczy i musisz je wykonać.

W kazdym razie ja juz nigdy nie skorzystam z dotacji na co kolwiek lepiej juz  korzystaćz z komercyjnego kredytu bo jak coś nie idzie to gówno sprzedajesz kredyt zwraczasz i jestes wolny,  a nie że musisz zwracac kase agencji wraz z odstekami od dnia wypłaty liczonymi

a młodego rolnika warto brać? Tylko powiedz mi ilu jest naprawdę dużych rolników w Polsce ? jak średnia na cały kraj to 11 ha, a dla wielkopolski 13ha? to ja jestem powyżej swojego regionu nawet, a duże to tak naprawdę od 50ha i kiedyś czytałem publikację niedawną że od tylu się opłacają, ja mam świnki gdyż dopiero od niedawna mam gospodarę mam też prace gdzie indziej, a nawet pracuję w domu na kompie i czasem robię w 5 różnych zawodach tygodniowo. Na byki mi się radzisz nastawić chociaż 10?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, Remek55 napisał:

a młodego rolnika warto brać? Tylko powiedz mi ilu jest naprawdę dużych rolników w Polsce ? jak średnia na cały kraj to 11 ha, a dla wielkopolski 13ha? to ja jestem powyżej swojego regionu nawet, a duże to tak naprawdę od 50ha i kiedyś czytałem publikację niedawną że od tylu się opłacają, ja mam świnki gdyż dopiero od niedawna mam gospodarę mam też prace gdzie indziej, a nawet pracuję w domu na kompie i czasem robię w 5 różnych zawodach tygodniowo. Na byki mi się radzisz nastawić chociaż 10?

remek55 ja nie jestem wszystko wiedzący ja tylko moge powiedzieć z mojej perspektywy. gdybym miał dzisiejsze doswiadczenie wtedy jak zaczynałem  9 lat temu to bym został na uczelni na doktoracie a  ziemie miał na dopłatowe nieróbstwo aby kase ciągnąć. I tobie radziłbym nie pchać sie w hodowle ale zrobisz jak uważasz. Jeżeli już chcesz sie bawić w rolnictwo to obsiej pole kukurydzą i pracuj dalej.

co do młodego rolnika też wziołem kupiłem za niego zwijarkę( wtedy 50 tys. zł było) teraz jest 100 tys zł i warto o ile naprawde chcesz sie bawić w pateractwo. A co masz chodować to jak ci co kolwiek radzić byki teraz są opłacalne ale może za miesiąc wprowadzą  zakaz uboju rytualnego i walną 2 zł w dół  a byka hodujesz minimum 2 lata kto Ci zagwarantuje cene za 2 lata????? świnie 1, 5 roku temu kosztował 6 zł za zywiec  a teraz poniżej 4 zł. Rolnictwo to teraz gra w ruletkę w dodatku z szulerami( handlarze, oszuści)

Opublikowano
2 godziny temu, tyran3 napisał:

remek55 ja nie jestem wszystko wiedzący ja tylko moge powiedzieć z mojej perspektywy. gdybym miał dzisiejsze doswiadczenie wtedy jak zaczynałem  9 lat temu to bym został na uczelni na doktoracie a  ziemie miał na dopłatowe nieróbstwo aby kase ciągnąć. I tobie radziłbym nie pchać sie w hodowle ale zrobisz jak uważasz. Jeżeli już chcesz sie bawić w rolnictwo to obsiej pole kukurydzą i pracuj dalej.

co do młodego rolnika też wziołem kupiłem za niego zwijarkę( wtedy 50 tys. zł było) teraz jest 100 tys zł i warto o ile naprawde chcesz sie bawić w pateractwo. A co masz chodować to jak ci co kolwiek radzić byki teraz są opłacalne ale może za miesiąc wprowadzą  zakaz uboju rytualnego i walną 2 zł w dół  a byka hodujesz minimum 2 lata kto Ci zagwarantuje cene za 2 lata????? świnie 1, 5 roku temu kosztował 6 zł za zywiec  a teraz poniżej 4 zł. Rolnictwo to teraz gra w ruletkę w dodatku z szulerami( handlarze, oszuści)

czyli nie warto się bawić w małe gospodarki i zostaną tylko duzi jak na zachodzie

Opublikowano

Cena 4,80 brutto jak najbardziej realna  to macie 4,50 netto. Do zeszlego tyhodnia tak bylo, od tego 10 groszy mniej. Nie ma co trzeba sie nastawic na odstawianie ilosci calosamochodowych 180-200 sztuk wtedy na dzien dzisiejszy cena 4,60-4,70 netto by byla. Juz mam lepiej sprzedajac 50-80 naraz ale cale auto to znowu wiecej 20 groszy na kg no nic trz do tego dązyc albo zamykac interes 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v