Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, Robertb napisał:

Jaki rejon ? wlkp dzisiaj 3,45 netto 

Skąd wy się bierzecie?

Cena na dziś to min. 4,3 netto aby ryj i ogon miała.

W tym tygodniu pewnie trochę poleci w dół.

Opublikowano
3 minuty temu, AdamRo napisał:

Skąd wy się bierzecie?

Cena na dziś to min. 4,3 netto aby ryj i ogon miała.

W tym tygodniu pewnie trochę poleci w dół.

pomylił się raczej z tą ceną:D

Opublikowano

jak chcą przycwaniakować i żyć jak w mieście,to się to czkawką odbija

warchlaki kupić -po co się narabiać z maciorami i prosiętami,kupić gotową paszę bo to najwygodniej i najmniej roboty,

to trzeba sie z tym liczyć że w takim układzie ma sie cały czas bardzo dużo niewiadomych,a na tym sie można wyłożyć jak na mydle

częsć z Was na pewno się ze mną nie zgodzi ale hodowla powinna być oparta na cyklu zamkniętym-ja tak uważam

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
20 godzin temu, Dawid727 napisał:

Ja mam za dwa tygodnie prawie 300 sztuk do oddania także każde 10groszy robi różnicę. 

to napewno......przy takiej ilosci kazdy grosz robi roznice

2 godziny temu, kopin napisał:

jak chcą przycwaniakować i żyć jak w mieście,to się to czkawką odbija

warchlaki kupić -po co się narabiać z maciorami i prosiętami,kupić gotową paszę bo to najwygodniej i najmniej roboty,

to trzeba sie z tym liczyć że w takim układzie ma sie cały czas bardzo dużo niewiadomych,a na tym sie można wyłożyć jak na mydle

częsć z Was na pewno się ze mną nie zgodzi ale hodowla powinna być oparta na cyklu zamkniętym-ja tak uważam

dobrze gadasz

Opublikowano (edytowane)

Sprawdza ktoś jeszcze Danpol na wadze?

Maciory 3,5

Tuczniki 4,5  netto umówione 10szt. na sobotę a co będzie to się okaże.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano
minus 6 centow mata gielda dzis. gomez wlasnie w opolskim taka cena 4,80 jesce do jutra, bo od czwartku pewnie 10-20 groszy na dol. panowie zacznijcie odstawiac naraz min 30 a najlepiej 50 sztuk wtedy takze ceny sa na porzadku dziennym. jakbym mial sprzedawac po 5 abo 10 sztuk nawet co dwa tygodnie za ceny nizsze o srednio 40 groszy to skasowalbym juz dawno hodowle bo co z tego jak od swoich macior bym mial tucznika ale na starcie bym tracil 50-60 zl od sztuki. panowie abo miec 50 macior i odstawiac 50-70 co trzy tygodnie, albo kupowac prosiaki i odstawiac tyle samo albo wiecej najlepiej. jak asf sie uspokoi to wybuduje na 100 macior konkretny bydynek, ale poki co bede kupowac i kupuje caly czas po 130 sztuk co dwa miesiace, niby skala nieduza ale w ciagu roku troche sie tego sprzeda
Opublikowano

ws71 nie o to chodzi ale tu lwia część forumowiczów sprzedaje za najniższe ceny, Ty umiesz sprzedac dobrze. ja teraz sprzedaje do lokalnego zakładu uboju, bo odszedł im duży dostawca i umiem sie dogadac i płacą mi za 10-20 sztuk tyle samo co kiedys dostawałem za 50-60 bo jakby mieli mi płacić mniej to w kazdej chwili mogę sprzedać do poprzedniego odbiorcy. teraz nawet troche lepiej bo bierzemy ceny ze srody i dopiero od poniedziałku obowiazuje, czyli nawet jak spadną jutro a mam odstawe w piatek to i tak bierzemy cene od poprzedniej srody, oczywiscie jak rosnie w srode to tez np w piatek tych wzrostów nie bralibyśmy pod uwage tylko od poniedziałku na cały tydzien. mozna sie dogadac zawsze ja tak uwazam. ludzie sami sa winni ze daja sie dymać na cenie, bo odbiorców jest duzo i mozna w kilku rolników tez razem wieksza ilość odstawic, kwestia dogadania

Opublikowano

Trochę żyję na tym świecie i dochodzę do wniosku że polski mało i średniorolny rolnik lubi być dym.ny i jeszcze krzyczy że mu się krzywda dzieje,ale broń boże żeby coś zmienić ,skup po sąsiedzku 4,20 netto,ale do nas nie przywiezie bo tu oszukują,bo niemożliwe żeby ktoś dał 4,80

Opublikowano
1 minutę temu, krilan06 napisał:

W zakładzie do którego ja oddaję świnki , nie ma różnicy czy odstawię  4 czy 40 - umowa na WBC i liczy się tylko mięsność 

i tak nie wiesz czy cię nie dymają,bo przy badaniu nie jesteś

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v