Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, tyran3 napisał:

Koledzy ida superczasy swinie maja taka cenne  ze szkoda gadać, podobno sa pełne magazyny mleka w proszku i trzeba to sprzedac a wiec zacznie mleko w skupie tanieć, wchodzi nowa ustawa która chroni tak zwierzeta ze zakazuje futerkowych  oraz uboju rytualnego a wiec spadek ceny o 2 zł, do tego wymagania bioasekuracji oraz o czym zapominamy  jest za duzo azotanów w glebie i mają  byc obowiazkowe płyty obornikowe i zbiorniki. oczywiscie ich budowe sfinansuje w połowie rolnik który jak dostanie 3, 5zł za swinie, 5 zł za byka i 80 gr za mleko to niema co z kasiorą robić.

Ale ja sie niezałamuje włacze agrobiznes albo tv Trwam to zostane poinformowany jak mi sie pięknie w naszym kraju zyje a jak zyło mi sie źle za rzadów PO

a pracowników wszędzie brak..potrzeba ludzi do pracy wiec trzeba wies wygonić do roboty

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli wszędzie przejdzie numer bez płotów to szacun dla rządu ,tylko żeby przypadkiem póżniej w razie wystąpienia pomoru w gospodarstwie nie była to furtka do kombinacji przy wypłacie odszkodowani

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Dobrze wiadomo ze płot niewiele pomoże najlepszy sposób to pozbyć się żyiwciela dziki i pracownicy z Ukrainy

Opublikowano

Witam 

Troszke nie w temacie 

Mam takie pytanie 

Chciałbym przerobic srodek czesci stodoly na tuczarnie dla trzody chlewnej ktora byla by na glebokiek sciolce 

Trzeba bedzie miec jakies pozwolenie ? 

Jak to wyglada z punktu widzenia  urzedowego  ?

Opublikowano
4 godziny temu, szybki19 napisał:

Witam 

Troszke nie w temacie 

Mam takie pytanie 

Chciałbym przerobic srodek czesci stodoly na tuczarnie dla trzody chlewnej ktora byla by na glebokiek sciolce 

Trzeba bedzie miec jakies pozwolenie ? 

Jak to wyglada z punktu widzenia  urzedowego  ?

Pierwsza sprawa z modym rolnikiem zalerzy co masz zwiazane z ta stodolą, bo jezeli masz jakąś dotacje z nia zwiazana( np. modernizacja stodoły, albo jakaś przechowalnia w niej za dotacje została zrobiona) to Ci nieradze kombinować, ale jezeli masz dotacje np. na maszyny np. nowy ciagnik  a stodoła jest tylko wpisana jako posiadana budowla to tego nikt niebedzie sprawdzał, bo na kontroli sprawdza czy masz maszyny i czy stodoła nadal stoji, hehehe

Co do drugiej sprawy jezeli niemasz jakiegos sąsiada co kapuje to moja rada przerób na tuczarnie i nic nikomu niezgłaszaj bo jak to zrobisz to niewstawisz tam ani jednej swini.Dlaczego pytasz?????

Stodoła do budynek magazynowy a tuczarnia to inwentarski a zatem potrzebne Ci pozwolenie na zmiane urzytkowania budynku, zeby takie pozwolenie urzyskać bedziesz musial zrobić raport oddziaływania na środowisko koszt 10 tys zł nastepnie ten raport pan wójt ogłosi publicznie na tablicy ogłoszeń gminy i stronie internetowej i kazdy co bedzie miał zastrzerzenia do tej inwestycji bedzie mógł zgłosić sprzeciw. i wystarczy ze jeden czlowiek mieszkajacy np. 200 m od ciebie złorzy sprzeciw bo mu niby bedzie smierdzieć i pan wójt odmówi ci wyrazenia zgody na inwestycje. do tego bedziesz musiał zrobić projekt budowlany za grube pieniadze, a i tak nakonczu sie okaze ze wydałeś 30 tys zł 2 lata za papierkami ganiałeś i dostaniesz decyzje odmowną.

W mojej wsi jest zwarta zabudowa i kupe działkowiczów i niema bata na pozwolenie na nowe  chlewnie i obory i u nas pozwolenia sa na stodoły, garaze, magazyny  a po odbiorze budowlanym wpuszcza sie byki lub swinie. Zreszta ja osobiscie przerabiałem cześć stodoły i nierobiłem zadnego złoszenia o pozwoleniu nie mówiać

oczywiscie mozesz działać zgodnie z prawem ale wtedy zapomni ze bedziesz w tej stodole trzymał swinie w najbliszych 2 latach  i o 30 tys zł jakie wydasz na wszystkie papierki.

Legalnie w tym kraju budynki inwentarskie buduja tylko Ci co maja dotacje na modernizacje i sasiada powyżej 500 m od tego budynku a i tak biegaja za papierkami 2-3 lata i włazą w dupe miejscowemu wójtowi bo bez jego pozytywnej opini środowiskowej zadnego pozwolenia ze starostwa niedostaniesz na tego typu inwestycje.

Mysle ze ci pomogłem ale jezeli mi niewierzysz to idz do starostwa powiatowego i spytaj sie ze chciałeś zamienic stodołe na swiniarnie  to Ci powiedza dokładne to co ja

Opublikowano
7 godzin temu, sumek666 napisał:

Raport środowisko trzeba robić powyżej 210 DJP. między 150 a 210 jest zalecany. 

dokładnie,na mniejsze nikt tego nie bedzie wymagał,

ale co do reszty tyran3 ma rację ,przerobić i tyle;-)

Opublikowano
10 godzin temu, sumek666 napisał:

Raport środowisko trzeba robić powyżej 210 DJP. między 150 a 210 jest zalecany. 

dobra ale to obligatoryjnie sie robi z mocy ustawy ale urzednik moze zarządać sporzadzenia raportu jak inwestycja przekracza 40 DJP, na przykład unas rzadaja  i nie dostaniesz pozwolenia bez tego. Nawet miejscowy radny ma cegłe na podwórku od 2 lat i niemoże dostać kwitów na nowąchlewnie bo jego sasiad 10 m od granicy pobódował dom.

W kazdym razie zmiana stodoły na chlewnie wymaga pozwolenia w formie decyzji administracyjnej na zmiane urzytkowania budynku a od urzedasa zalerzy co od ciebie bedzie chciał a ty miesiacami i tak bedziesz zbierał dokumenty.

Ja w kazdym razie jak przerabiałem stodołe to pobódowałem na koncu stodoły schotki i podest paszowy zamontowałem pasniki na tym, podciagnełem wode, pobódowałem tam gdzie trzeba było murek na 1,5 m  oraz w dachu wypusciłem grubą róre pcv jako wentylacja grawitacyjna. prawie cały zapach ucieka w góre sasiadą niesmierdzi wiec nikt sie nieburzy, a ja niezgłaszałem kompletnie nic,

Opublikowano

Drodzy koledzy czy uważacie za dobry pomysl posiadanie udzialow w ubojni/przetwórni do ktorej odstawiacie tuczniki? powinno być tak jak na zachodzie czy np w przemyśle buraczanym lub chociażby w spółdzielniach mleczarskich gdzie rolnicy mają swoje udziały i czerpia zyski nawet jak za kiepskie pieniądze odstawia tuczniki. Takie systemy są w Danii i Niemczech na pewno. Niestety problem jest taki, że wszystkie ubojnie są prywatno-zachodnie. Dzisiaj dotarła do mnie informacja, że polski rząd jest zainteresowany przejęciem PINI Kutno ale Włosi nie chcą sprzedać ubojni. Jak wiadomo część przetworcza sprzedali już chinczykom że Smithfield.  

Opublikowano
1 godzinę temu, Krystian86 napisał:

Taa ale jak bylo minus 3 to zaraz potrafili ciac o 15-20gr

za KLASE E dokadnie tak bylo

1 godzinę temu, sumek666 napisał:

Drodzy koledzy czy uważacie za dobry pomysl posiadanie udzialow w ubojni/przetwórni do ktorej odstawiacie tuczniki? powinno być tak jak na zachodzie czy np w przemyśle buraczanym lub chociażby w spółdzielniach mleczarskich gdzie rolnicy mają swoje udziały i czerpia zyski nawet jak za kiepskie pieniądze odstawia tuczniki. Takie systemy są w Danii i Niemczech na pewno. Niestety problem jest taki, że wszystkie ubojnie są prywatno-zachodnie. Dzisiaj dotarła do mnie informacja, że polski rząd jest zainteresowany przejęciem PINI Kutno ale Włosi nie chcą sprzedać ubojni. Jak wiadomo część przetworcza sprzedali już chinczykom że Smithfield.  

Pomysł za***isty.tylko muszą  P.R.C dopiec kontrolami bo inaczej  to nie oddadza tak łatwo.chiny juz nie chcą kupowac od polskiego rolnika tucznika tylko sami chca kupować prosiaka za granicą i tu wstawiac abyrolnik tylko im tuczył za miske ryzu

Opublikowano

Koledzy czy orientujecie się ile proponują bądż już na terenach ASF wypłacają od sztuki za rezygnacje z hodowli ?

bo jak dalej tak będą płacić to trzeba się będzie zastanowić co dalej

Opublikowano
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

moja grupa i wiele innych  juz miala udziały w ubojni ZM salus sie nazywał, hehehe

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v