Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapytam Bartka933 bo bardzo dużo się tu udziela, mam następujące pytanie na jakiej podstawie można wydzierżawić tylko jedną działkę? a nie więcej? jakieś prawo się zmieniło czy o co chodzi ? Na ostatnich przetargach składałem wadium na 3 działki (nie wygraliśmy) ale za to znajomy wydzierżawił 2 działki (cena hoerndalna ale to nie jest tu istotne) i nie było z tym problemu. Chyba, że mówi o tym ta ustawa o wstrzymaniu sprzedaży ziemi ale tam to nic nie widziałem bo kiedyś to już wertowałem chyba, że pominąłem. Kolejna sprawa czy przy przedłożeniu pisma nie ma możliwości zrobienia przetargu ofertowego ? Te licytacje to tylko wbijają rolników w problemy u nas dzierżawy po 3 do 3.7t za hektar CHORE!! Te całe zwierzęta to powinny być zniesione pełno z tym kłopotu, produkcję zwierzęcą to się buduje przez czasami 2-3 pokolenia i dodatkowo jest to związane z tym pod co poprzednie pokolenia stawiały budynki. Tym bardziej, że w trzodzie są rekompensaty za rezygnację z chowu przez ASF więc gdzie sens pakowania DJP w przetargach. Poronione. 

Opublikowano

Niestety, to prawda możesz wydzierżawić tylko jedna działkę w przetargach gdzie organizowane są przetargi na nieruchomości położonę w tej samej nieruchomości lub tym samym obrębie. Zazwyczaj ta wzmianka jest zapisana w treści ogłoszenia. W zachodniopomorskim odbywają się zazwyczaj przetargi ofertowe, gdzie na liście kwalifikacyjnej jest po 30 kandydatów. Więc o dzierżawę bardzo bardzo trudno.

Opublikowano
Dnia 4.02.2018 o 23:02, Bartek933 napisał:

A te przetargi kiedy się odbywały?

Jakoś 2 lata temu, za ANR jeszcze. Muszę dopytać, ale pewno jest jak mówicie

Opublikowano
Dnia 4.02.2018 o 23:00, grzyb430 napisał:

Zapytam Bartka933 bo bardzo dużo się tu udziela, mam następujące pytanie na jakiej podstawie można wydzierżawić tylko jedną działkę? a nie więcej? jakieś prawo się zmieniło czy o co chodzi ? Na ostatnich przetargach składałem wadium na 3 działki (nie wygraliśmy) ale za to znajomy wydzierżawił 2 działki (cena hoerndalna ale to nie jest tu istotne) i nie było z tym problemu. Chyba, że mówi o tym ta ustawa o wstrzymaniu sprzedaży ziemi ale tam to nic nie widziałem bo kiedyś to już wertowałem chyba, że pominąłem. Kolejna sprawa czy przy przedłożeniu pisma nie ma możliwości zrobienia przetargu ofertowego ? Te licytacje to tylko wbijają rolników w problemy u nas dzierżawy po 3 do 3.7t za hektar CHORE!! Te całe zwierzęta to powinny być zniesione pełno z tym kłopotu, produkcję zwierzęcą to się buduje przez czasami 2-3 pokolenia i dodatkowo jest to związane z tym pod co poprzednie pokolenia stawiały budynki. Tym bardziej, że w trzodzie są rekompensaty za rezygnację z chowu przez ASF więc gdzie sens pakowania DJP w przetargach. Poronione. 

Opublikowano

Koledzy mam pytanie. Wywieszono listę osób zakwalifikowanych do przetargu. Jest 12 chętnych i co po sprawdzeniu skąd są okazuje się, żę 4 osoby są z gmin nawet nie graniczących z gminą gdzie jest ziemia? Jak to możliwe, że się zakwalifikowali? Jak jest z tymi gospodarstwami rodzinnymi? 

Opublikowano

Witam Panów,

zanim zgłoszę się z pytaniami do KOWR mam pytanie do was bo widzę, że znacie się na temacie i moglibyście mi doradzić.

Mój tato (wiek 55 lat) planuje wziąć udział w przetargu na dzierżawę gruntów (5,6 ha). Na papierze ma niewiele bo nieco ponad 6 ha ziemi na siebie. Do tej pory nie dzierżawił jeszcze ziemi ani z KOWR ani dawnego ANR. Gospodarstwem zajmuje się już kilkanaście lat, lecz nie ma wykształcenia rolniczego. Zwierząt nie posiada poza małym stadem 20 kur na potrzeby własne. Odległość od wydzierżawianej nieruchomości to około 500m od miejsca zamieszkania.

Czy waszym zdaniem ma on jakiekolwiek szanse na wzięcie udziału w przetargu i ewentualne wygranie go ??  Nieruchomość będzie wydzierżawiona w drodze przetargu.

z góry dziękuję za każdą konstruktywną odpowiedź.

Pozdrawiam. 

Opublikowano

A jak jest z zabezpieczeniem takich umów dzierżawy? Wiadomo są weksle i jeszcze coś? Jak ma się już zajętą hipotekę to czym najlepiej się okazać?

Opublikowano (edytowane)

Powracam z pytaniem 

Czy osoba moze przystąpic do przetargu ziemi w innej gminie oddalonej o 30km  nie mając zadnej powierzchni w tej gminie . Pozdrawiam 

Edytowane przez DANDYS
Opublikowano

i tak przez okres dzierzawy kto to wytrzyma :(a jeszcze idzie jakos darowizne zrobic pozniej czy tak sie meczyc trzeba do konca ? 

o tamtych 5 ha 5 i 6 klasy tak poszedl czyynsz ze jeszcze trzeba by bylo doplacać , 

brat kupił łaki od ANR w 2015 r   teraz nie moze przystapic do przetargu na dzierzawe bo nie ma pelnych 3 lat gospodarstwa ,troche dziwne te przepisy są , i do tego łaka jest przy jego należności ,