Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Ursus932 napisał:

@slawek74 u mnie brak takich sklepów a u weta to kuźwa ceny kosmos 

A tam gdzie pasze kupujesz to nie mają takich specyfików?

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, slawek74 napisał:

to lipa ja mam jeden kilometr od domu drugi ze 4 trzeci 11km i jeszcze kilka trochę dalej w mieście powiatowym ogólnie do wyboru do koloru

Najbliżej konkretny, firmowy dolfosu przy zakładzie  mam w sąsiednim powiecie

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
1 godzinę temu, damiano12332 napisał:

Krowa 10 dni po porodzie, brak apetytu, uszy opadniete, zimne, opuchniete dookola oczu, 

20210119_060132.jpg

A jaka temperatura? Mój ostatni taki przypadek u jałówki, z niską temperaturą, zakończył się wywiezieniem na rzeź, ale i tak wyszło, że do utylizacji. Wet podejrzewał krwotok albo ostre zatrucie. Ogólnie jak widzę takie oczy to Dante chodzi mi po głowie...

Opublikowano

@PRIMOjeden co przywozi mi sruty białkowe itp. ich specjalizacja to typowo świnie, do bydła mają cieniutko

Drugi stacjonarny gdzie niby do wszystkich zwierząt to co najwyżej energię mają i nic ze specyfików 

Opublikowano
31 minut temu, lusjan napisał:

A jaka temperatura? Mój ostatni taki przypadek u jałówki, z niską temperaturą, zakończył się wywiezieniem na rzeź, ale i tak wyszło, że do utylizacji. Wet podejrzewał krwotok albo ostre zatrucie. Ogólnie jak widzę takie oczy to Dante chodzi mi po głowie...

Okolo 38 stopni.

1 minutę temu, komizmo napisał:

Nie chcę nikomu psuć nastroju ale na tej krowie postawiłbym już krzyż. Wiem, wiem jak jest ale niestety taka jest prawda. Tam już cud jest potrzebny

Takie mam przeczucie.

Opublikowano
17 minut temu, damiano12332 napisał:

Okolo 38 stopni.

Temp niższa niż powinna być czyli wygląda na kiepską pracę żołądka. Możemy gdybac, wet jak widział to wie co robić. 

Opublikowano
11 minut temu, Pjotereł napisał:

Nie wiem czy wszyscy widzieliście, jednego z rolników spotkała tragedia, z 200 krów dojnych zostało 20 nadających się do chowu, wstawiam link do zrzutki kto może niech wpłaci chociaż 10 zł. 

https://mylomza.pl/artykul/rodzina-z-wierzbowa-stracila/1128454.amp

received_2874438466134621.jpeg

Już ekozjeba tym się zainteresowali ....

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1682883758560388&id=693996117449162

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Pjotereł napisał:

Nie wiem czy wszyscy widzieliście, jednego z rolników spotkała tragedia, z 200 krów dojnych zostało 20 nadających się do chowu, wstawiam link do zrzutki kto może niech wpłaci chociaż 10 zł. 

https://mylomza.pl/artykul/rodzina-z-wierzbowa-stracila/1128454.amp

received_2874438466134621.jpeg

Tragedia, ze w głowie sie nie miesci, aby godpodarze wytrzymali psychicznie.

Edytowane przez damiano12332
Opublikowano
18 godzin temu, Ursus932 napisał:

A jaką ma pojemności bańka dojarki do pełna ? 

3 godziny temu, Ursus932 napisał:

A tak z ciekawości bo w necie znalazłem różne pojemności, a moje jak mierzyłem to wychodzi że 25 l

Ale pytasz o konew?

Konwia bańka kana do dojarki aluminiowa stal nierdzewna - Galeria zdjęć i  obrazów na imgED

Czy bańkę?

Bańka na mleko kanka kana konwia beczka piwo podpiwek bimber - Galeria  zdjęć i obrazów na imgED

Opublikowano

Spoko, w różnych regionach różnie mówią. Możesz mieć faktycznie 25, bo różni producenci robili różne pojemności. Te typowe z alfy to zdaje się 21-22 max, więcej na pewno nie, ale są i 25-30 i 30-32 plastikowe

Opublikowano
40 minut temu, damiano12332 napisał:

Tragedia, ze w głowie sie nie miesci, aby godpodarze wytrzymali psychicznie.

A jakie szambo się wylewa w komentarzach, typu:

"Pewnie nie szło i podpalili"

"Jak im dopłaty przyjdą to konto w szwach pęka"

"Płacą KRUSU 300zł na całą rodzinę i podatków nie płacą"

Kto nie wziął takiej działalności we własne ręce, nigdy nie zrozumie kogoś kto ciężko pracuje na taki chleb całe życie...