Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój kolega z okolicy liczył to do pracy swojej magisterskiej. Tytuł dostał także musiało mieć to sens 😂 wyszło mu 98 groszy 2 lata temu 😁

Opublikowano
11 godzin temu, Leszy napisał:

Jutro pomierzę temperaturę u siebie w budynkach ;)

ja jutro montuję termometr w cielętniku 😁

10 godzin temu, danielhaker napisał:

Hmm, jeśli u mnie tam gdzie cielęta woda w wiaderku zamarza, to nie jest zbyt ciepło :P

u mnie w moseczkach też zamarza...dzisiaj robię próbną derkę z bluzy córki 🤣

1 godzinę temu, Morfek napisał:

Pasta dla cielaków do wypalania rogów czy wypalarka co będzie lepsze? Mam 2 miesięczna cieliczke odpuścić ja sobie czy mógłbym od niej zacząć?

dla niej już raczej wypalarka jeśli róg jest widoczny.

Opublikowano
Morfek napisał:

Pasta dla cielaków do wypalania rogów czy wypalarka co będzie lepsze? Mam 2 miesięczna cieliczke odpuścić ja sobie czy mógłbym od niej zacząć?

wedłóg mnie wypalarka można i tą dwumiesięczną i najlepiej z głupim jasiem by się potem nie bała ludzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Optimus napisał:

Pytanie mocznik niski około 120 wrzuciłem 30kg rzepaku na wóz  2400kg na 40 szt po dwóch dniach zapalenie u 3 sztuk co może być słabe wątroby?

Może za szybko taką ilość. Ile razem idzie rzepaku ? 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano

Płatności dobrostanowe mają być na koniec po wszystkich dopłatach czyli pozna wiosna

Opublikowano
Farmer6820 napisał:

Tak. Czekamy na 70 tys 😁

A tak ogólnie co byś zmienił w oborze jakbyś teraz stawił jeszcze raz ? z tych mataraców słomiano-wapiennych i rusztów ? Mi chłopaki z lecznicy odradzaja ruszt i mówią na pełnej posadzce. I właśnie nie wiem jak robić. Bo mam będę plany zaczynał robić

Opublikowano

Wymiary legowisk 115 na 2.10 

Ale ważniejsza jest ta powierzchnia ruchowa nawet jak te legowiska 

Screenshot_20201227_093425_com.google.android.apps.docs.editors.docs.jpg

Materace okey są jedynie po ścieleniu robot na rusztach ze 3 dni zgarnia słomy trochę bo one układają je pod siebie ale pod względem wygody dla krów są bardzo dobre no i na somatyke latem największa była 220 a teraz 140-160.

Teraz ciężko powiedzieć na pewno wygospadorowalbym sobie kawałek na słomie a nie ze w całości ruszta tam by był taki szpital dla krów bo teraz jak chcemy podleczyć jakąś kulawiznę przeganiamy na stara oborę i tam idzie Doj konwia i to trochę męczące nieraz. Zgarniacze dużo taniej nie wyjdą ale widziałem to w Kietrzu i też ładnie tam krowy wyglądały tylko tam przy nich chodzi sztab ludzi w gospodarstwach rodzinnych już to gorzej wyglądało. 

No i możesz się pokusić o zrobienie obory na wszystkie sztuki z jałowkami to już niestety kasa większa ale wygoda też 

Opublikowano

Chłopaki z nową WPR wkracza eko sreko....dobrostan powiększony niedługo pewnie będzie obowiązkowy,regulacje upraw,dopłata do bydła tylko przy max 1,5djp na ha,będą czepiać się do obornika gnojowicy,ochrony środowiska,zaraz pewnie opłata metanowa od przeżuwaczy jak w Holandii....ja się mocno zastanawiam nad dalszym rozwojem a też miałem chęć na nowy budynek

• Like 1
Opublikowano

Co podać krowom na zasuszenie w przypadku gdy nie są cielne, a dają ok. 20l na dzień?

Kończę produkcje mleka i ostatni odbiór mam  w sylwestra. Jako że mam jeszcze sporo paszy chciałbym podtuczyć te krowy ok 1 msc. może dłużej zależy jaka będzie cena krów/bel. Dlatego też nie chcę podawać antybiotyku na zasuszenie bo może trzeba będzie sprzedać te krowy na początku stycznia jak cena zacznie spadać i wejdzie pełny lockdown.

Riwanol będzie dobry? jaka dawka? Moze cos innego?

A co z takimi które dają poniżej 15l na dobę, zasuszą bez problemu same? Może pytania śmieszne ale nigdy nie zasuszałem krów bez antybiotyku gdy dawały jeszcze tyle mleka.

Opublikowano
1 godzinę temu, marcinklos225 napisał:

Tyle, że te krowy to nie czysty HF i maja potencjał do zwiekszenia wagi jeżeli nie będa dojone. Poza tym liczę na wzrost ceny

Postaw na tydzień  na sama słomę i nie dotykaj wymion.

Opublikowano
4 godziny temu, Optimus napisał:

Pytanie mocznik niski około 120 wrzuciłem 30kg rzepaku na wóz  2400kg na 40 szt po dwóch dniach zapalenie u 3 sztuk co może być słabe wątroby?

Może być za szybka zmiana, daj połowę i za 10 dni resztę, powinno być ok

Opublikowano
1 godzinę temu, marcinklos225 napisał:

Tyle, że te krowy to nie czysty HF i maja potencjał do zwiekszenia wagi jeżeli nie będa dojone. Poza tym liczę na wzrost ceny

niecielne w laktacjii? ile chcesz za sztukę ?