Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No zależy z czego ściana, cegła czy pustak to pikuś wypożyczyć konkretną piłę spalinową do betonu i jazda. W kamieniu gorzej ale też robiliśmy. Drzwi zostaną na lata a tak będzie się męczył 

Opublikowano

ja też myślałem że ze starej do nowej obory nie da rady wywalić kilka przejść, budynek 40letni z kamienia ze stropem w nie najlepszej kondycji. Ekipa przyszła podsteplowali, młot hydrauliczny i ogień po dwa metry przejścia wybili i stoi. Potem do wybierania obornika ze starej sami w kamieniu zrobiliśmy dwa duże wierzeja. Teraz ściankę nośną w pomieszczeniu na mleko będę wywalał bo ciasno. Ja bym polecał poszerzenie tych drzwi 

Opublikowano

Tez robiłem szersze drzeki bo nowy zbiornik ma 1,6 a były drzwi 1,4. Dla spoko zrobiłem juz 1,8 i po temacie. Wielkie mi co wywalić drzwi wstawić a nie kombinować  jakimiś innymi schladzalnikami i cudami albo wstawiać bo bokiem, bez sensu 

Opublikowano

Nie wiem czy takie obracanie zbiornika jest bezpieczne dla agregatu. Trzeba fachowca od chłodnictwa pytać. Jak mi przywozili do domu chłodziarko-zamrażarkę to po przeniesieniu w poziomie kazali postawić i odczekać 24 h aż się czynnik chłodniczy ustabilizuje. Żeby nie było, że od razu po ustawieniu i włączeniu zatrze się sprzężarka.

Opublikowano

Jakby to było takie proste to bym nie pytał. Ściana nośna, budynek lata 70 dobudówka 3x2m gdzie jest schładzalnik bojler wlew bańki stoją i przejść też trzeba jakoś. Najlepiej wybudować nowy ale nie ma z której strony żeby do odbioru było dobrze. W miejsce tego najlepiej by pasowało ale na czas modernizacji nie ma gdzie trzymać schładzalnika i być całej reszty. Póki co wolę wypożyczyć a nie kupować  a jak zmodernizuję płytę gnojową w tym roku to zrobi się miejsce na nowe większe pomieszczenie ale to czerwiec lipiec najprędzej. macie jakiś pomysł jak położyć bokiem schładzalnik żeby się nie pogniótł?

Opublikowano

Lepiek pomyśl za wczasu jak go potem wyciągnąć z ciasnego pomieszczenia. Na zewnątrz to ręcznie czy turem na bok na wózek, ale w drugą stronę będzie problem, żeby nie pogiąć pożyczonego sprzętu. Wgnieść nie tak łatwo, bo pianką są wypełnione przestrzenie między ścianami.

Opublikowano

Próg jest  duży? Tak jak Thomas mówił paleta na kółkach czy wózek do palet i kawałek stelażu żeby nie był podparty tylko w jednym punkcie. A najlepiej to kilku chłopa, my w pięciu wannę 1400l wnieśliśmy tyle że bez kombinowania bo szeroko

Opublikowano

Byłem go oglądać. Waży 330kg ale klapa będzie odkręcona to ze 300 na 5 osób to myślę że na spokojnie go wniesie a czerwiec lipiec coś nowego będzie trzeba budować bo tu będzie ciasnoooo

Opublikowano

Pedro o 15-16 wszystko mnie ominęło północą i poszło na wschód do Ciebie. Teraz zaczęło spokojnie padać.

Opublikowano (edytowane)

Na północ od sokółki mżyć zaczyna. Według Józefa Gorella ma być na prEmiam zimno/ciepło z frontami. Narazie chyba sie sprawdza. Nigdy więcej 2015 i przerażających wyschniętych łąk.

A pamitacie rok temu wiosne na podlasiu? Sucho bylo jak diabli. Narazie jestem dobrej myśli

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano

Popadało ok 21 aż 3mm. Ale trawy wilgoć mają bo co dzień różnice widać, tyle że nawóz na wierzchu. Fakt w zeszłym roku było sucho w maju qq po górkach miała problemy ze wschodem. 

Dobrze że zacząłem robotę od trawy, wszystko pięknie wzeszło zielony łan teraz była by bieda

Opublikowano

Planuję w przyszłości dobudować przybudówkę do obory. Co lepsze wolnostanowiskowa czy uwięziowa. Problemem są rogi u krów,jak się wypuszcza na łąkę to niektóre są agresywne .W starej był doił w dobudowanej było by około 40 stanowisk i stół paszowy, o długości około 25m . Na legowiska raz w miesiącu sypane wapno ze słomą. Tylko nie mam pomysłu na krowy zasuszone,. Hale w przyszłości można zawsze zrobić,a znam jednego który doi w starej oborze a ma 50szt. Jak z zapaleniami w wolnostanowiskowej ? 

Opublikowano

Rogi to nie problem, bo 2-3 minuty i rogi obcięte, że nawet krew nie poleci. 

Opublikowano

W wolnostanowiskowej jak masz tygodniowy plan dezyfekcji to luz blues :) my dajemy 2razy w tyg wapno na stanowiska i dwa razy albo raz w tyg Rapicidem oprysk.