Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No może trochę się zagalopowałem z tym pytaniem :)

3 minuty temu, Paulina1985 napisał:

😱😱😱😱😱😱😱😱 nie  !!!!!!!!!! Nigdy w życiu !!!! no wiesz co!!!??

A masz jakieś ciekawe byki hf rw , jeślli tak to podaj nazwę i jaka firma , tylko chodzi mi o sprawdzone buhaje .

Opublikowano

asus921 dzięki za rady.

Mam router z  internetem z plusa. Wstawię go w okno wi za wi z oknem z obory i sprawdzę czy łapię wifi w oborze w tym miejscu. Jak słabo to wzmacniacz sygnału wifi. Mocno pomaga ten wzmacniacz?

Opublikowano

Wiesz chyba, że jestem przeciwnikiem mleka odpadowego dla cieląt. 

W stadzie zawsze mam jakieś krowy, ktorym mogę dać odpocząc na izolatce (glęboka ściółka) ze względu na kondycję, jakieś problemy chwilowe z trawieniem, podkwaszeniem, stawami itd. Nie dostają antybiotyków, dają sporo mleka, więc dlaczego mleko ma iść do kanału.

Opublikowano
1 minutę temu, Paulina1985 napisał:

Wiesz chyba, że jestem przeciwnikiem mleka odpadowego dla cieląt. 

W stadzie zawsze mam jakieś krowy, ktorym mogę dać odpocząc na izolatce (glęboka ściółka) ze względu na kondycję, jakieś problemy chwilowe z trawieniem, podkwaszeniem, stawami itd. Nie dostają antybiotyków, dają sporo mleka, więc dlaczego mleko ma iść do kanału.

No wiem , a czemu zaraz do kanału można do zbiornika jak bez antybiotyku .

Opublikowano
13 minut temu, Pawel29 napisał:

@TheraRolnik nie rób głupoty i nie zrób takich wymiarów jak kolega wyżej podaje. Ja w tym roku budowałem oborę i wykonawca dziwił mi się że chcem inny wymiar niż 120x180 bo u każdego tak robi i nikt nic nie mówi że źle a jak pojeździłem po tych jego budowach to u każdego pastuchów nad krowami jak w elektrowni i z przodu drągi i rury aby nie szły do przodu.

Ja mam krowy raczej duże nie które takie że przy moich 186cm wzrostu podpinam dojarkę tylko lekko się pochylając i zrobiłem stanowiska 120x170 i już wiem ze są za duże skoro nawet największe sztuki potrafią nasrać sobie pod przednie nogi i non stop trzeba zgarniać z pod nich. Teraz jak bym robił to skrócił bym na 160. Przy takich wymiarach jak pisze Sławek to możesz dla całej rodziny po szufli kupić i będą mieli co robić. 

U mnie murek ma 20 cm wysokości i żadna sobie nic nie obija ale trafiają się głupie co żercie przez niego przewalają pod nogi.

20200728_222033[1].jpg

Aż takie krótkie ? W starej oborze są stanowiska około 180cm i krowy czyste ale gnój jest wyrzucany 4 razy dziennie, po przeróbkach też by był podobne ale wtedy był by tylko odrzucany na przejazd i raz dziennie wypychany 

Boje się robic takie krótkie żeby krowy wymion sobie nie uszkadzały 

Krowy masz na agrafkach ?

Opublikowano (edytowane)

@SupersebusiekMożna, ale one są dojone do bańki, a do basenu trochę drogi (inny budynek), krów zwykle z 10 szt. tam siedzi (wiekszosc po wycieleniu do 5 dnia), więc trochę by zeszło tez czasu. No i  mleko szło w kanał oddalony o dwa metry 🤷‍♀️  Więc dlaczego tego mleka nie wlewać.dla.cieląt :) Delta wychodzi mimo wszystko taniej niż pełne mleko?

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano
2 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Można, ale one są dojone do bańki, a do basenu trochę drogi (inny budynek), krów zwykle z 10 szt. tam siedzi (wiekszosc po wycieleniu do 5 dnia), więc trochę by zeszło tez czasu. No i  mleko szło w kanał oddalony o dwa metry 🤷‍♀️  Więc dlaczego tego mleka nie wlewać.dla.cieląt :) Delta wychodzi mimo wszystko taniej niż pełne mleko?

Ponawiam pytanie o buhaje , jak licząc 130g na litr to wychodzi taniej . Ale ja nie chcę się bawić w mleko pełne tu się robi ile trzeba i zaraz daje .

Opublikowano

rozumiem :) u nas zlewamy od krów do taksówki i trochę podgrzewamy teraz. 

Tak z tymi buhajami pamiętam. Co ja Ci mogę powiedzieć, te co uzywałam wszystko wiadomo. Teraz mi się cielą córki buhaja Arbor Red, nadspodziewanie dobrze doją, aż spojrzałam w jego wycenę, a tam rewelacji ni ma. O jakaś szczegolną cechę Ci chodzi? mleko? budowa wymienia? to popatrzę po jakim córki mam.

Opublikowano
26 minut temu, Paulina1985 napisał:

@maxlerJak Ci się coś zacznie dziac niedobrego to wal od razu do przedstawiciela. Andrzej jest u Ciebie?

Będę miał na uwadze. A nawet już nie pamietam jak ma na imię. Na Sprayfo to dopiero różności były. Jak na razie jestem zadowolony a jak będzie to się okaże 😉

7 minut temu, michalmr99 napisał:

Witam, stoję przed wyborem nowego dostawcy paszy, i moje pytanie brzmi jakie firmy paszowe polecacie? chodzi mi głównie o białkowe, witaminy i inne dodatki.

Każdej firmy po trochu, zawsze któraś ma ciekawy produkt.

Opublikowano
27 minut temu, Pawel29 napisał:

@TheraRolnik nie rób głupoty i nie zrób takich wymiarów jak kolega wyżej podaje. Ja w tym roku budowałem oborę i wykonawca dziwił mi się że chcem inny wymiar niż 120x180 bo u każdego tak robi i nikt nic nie mówi że źle a jak pojeździłem po tych jego budowach to u każdego pastuchów nad krowami jak w elektrowni i z przodu drągi i rury aby nie szły do przodu.

Ja mam krowy raczej duże nie które takie że przy moich 186cm wzrostu podpinam dojarkę tylko lekko się pochylając i zrobiłem stanowiska 120x170 i już wiem ze są za duże skoro nawet największe sztuki potrafią nasrać sobie pod przednie nogi i non stop trzeba zgarniać z pod nich. Teraz jak bym robił to skrócił bym na 160. Przy takich wymiarach jak pisze Sławek to możesz dla całej rodziny po szufli kupić i będą mieli co robić. 

U mnie murek ma 20 cm wysokości i żadna sobie nic nie obija ale trafiają się głupie co żercie przez niego przewalają pod nogi.

20200728_222033[1].jpg

A później krowy leżą tylkiem w kanale co nie jest dla niej lepsze na pewno, w starej mielismy krotkie to tak wlasnie bylo, a na murek dobrym rozwiazaniem jest przykrecic deseczke na płasko, bedzie to troche chronic przed urazami.

Opublikowano

U mnie długość stanowisk 165, małe krowy potrafią robić pod siebie, średnim jest w sam raz, duże mają trochę gorzej, ale też sobie radzą. Gdybym robił teraz to zastanawiałbym się nad długością 170 cm, z uwagi na to że jednak coraz więcej dużych sztuk po inseminacjach.

Opublikowano

Deska jeśli już to od strony krów na równo z murkiem, inaczej będą rurki gnić tak jak Daniel pisał. 

Stanowiska 175cm muszą mieć, 160 to i pod Jerseyke za krótkie. 

Opublikowano

Pawel29 lepsze krowy brudne niż kulawe użytkuje oborę 15lat ze stanowiskami 185-175 /115-125 i są za małe gdy narpierw miałem 165-175 to dolewalem beton dzisiaj już nigdy bym nie postawił obory na uwięź

Dodi napisał:

1 godzinę temu, Pawel29 napisał:

Twój obiekt? Jeśli tak to jaki wymiar i na ile sztuk? 

to jest getto nie obora

• Like 4
Opublikowano

Tak obora moja, 50 legowisk, 33mx13,5m.

@karol6130 to chyba wy jakoś te krowy trenujecie że przy takich długich legowiskach miało by być czysto. U mnie 1,7m długości i naprawdę duże sztuki walą pod siebie. Akurat dziś przy dojeniu z żoną rozmawialiśmy na ten temat i wyszło nam że na 50 sztuk tylko 2 są elegancko czyste i non stop robią na kraty i nie są to największe sztuki tylko takie średnie. A te mega duże nonstop osrane bo mają tyle miejsca do kręcenia się. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

😱😱😱😱😱😱😱😱 nie  !!!!!!!!!! Nigdy w życiu !!!! no wiesz co!!!??

No dobra,ale jeśli dajesz na zasuszenie ,i wycieli się przed  np. trzydziestym dniem,to dajesz siarę cielęciu od tej krowy,czy mrożoną ?

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

Pawel29 lepsze krowy brudne niż kulawe użytkuje oborę 15lat ze stanowiskami 185-175 /115-125 i są za małe gdy narpierw miałem 165-175 to dolewalem beton dzisiaj już nigdy bym nie postawił obory na uwięź

to jest getto nie obora

W długości nie ma ograniczeń ale szerokość max 115cm bo jak bym chciał szersze zrobić to jedno stanowisko mniej musiało by być 

Opublikowano

@kizak mam bank siary mrożonej. Na pierwsze odpojenie dostanie mrozoną w takim przypadku, kolejne odpojenia dostanie od kolezanki wycielonej w podobnym terminie. Czasem kilka jednego dnia się cieli, więc nie ma z tym problemu. Podanie antybiotyku albo dawanie mleka z wys .somatyka to strzał w kolano. 

Opublikowano
5 minut temu, Pawel29 napisał:

Tak obora moja, 50 legowisk, 33mx13,5m.

@karol6130 to chyba wy jakoś te krowy trenujecie że przy takich długich legowiskach miało by być czysto. U mnie 1,7m długości i naprawdę duże sztuki walą pod siebie. Akurat dziś przy dojeniu z żoną rozmawialiśmy na ten temat i wyszło nam że na 50 sztuk tylko 2 są elegancko czyste i non stop robią na kraty i nie są to największe sztuki tylko takie średnie. A te mega duże nonstop osrane bo mają tyle miejsca do kręcenia się. 

Jedyne wyjscie to drut nad krzyzem, u mnie sa stanowiska dlugie, chyba 185 albo i lepiej, a ze 2-3 sie mocno brudzi na 40.