Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

36-37.  Ja kiedys rozmrazalam w kubku z cieplą wodą i mialam zaje*stą skutecznośc, wiec...szukaj dalej 😁

Opublikowano

mykotoksyny, wysoki mocznik, brak witamin - ja bym szła tym torem...

Opublikowano

Ile realnie może odpaść z ceny katalogowej przy samodzielnym zamówieniu na stado 25szt + młodzież? W tej chwili płacę za usługę inseminacji cenę z katalogu lub niższą a buhaje jakie chcę. Więc nie wiem czy warto robić kurs, skoro zawsze jest wszystko na czas. 

Opublikowano

Mi w shiuz przy pierwszym zamówieniu przedstawiciel zszedł 20 -25 % ale brałem po 5 słomek kilka byków. Kontener za to gratis. Handlowiec sugerował by zamawiać po nowym roku że będzie mógł dużo zejść z aktualnych cen, szczególnie z nowości tego roku.

Ja już pierwsze krycie mam za sobą. Nie mam kursu, przygotowanie tylko teoretyczne, no ciekawe jaki będzie rezultat. Krowa przeżyła.

Opublikowano

u mnie jest genetyczna tragedia w stadzie. Trudno znaleźć byka który poprawia mocno wszystko. Jednej leży pokrój, druga ma strzyki wielkości większej krosty, trzecia zamiast racic płozy, czwarta każdy strzyk i ćwiartka wymienia innego rozmiaru itd

ten łatwiejszy dobór to chodzi Ci o to by m.in nie było pokrewieństwa w następnych pokoleniach?

Opublikowano

3 byki na rok trzeba brać max i wtedy szukasz perełek z katalogu bo tak potem się zastanawiasz czy przypadkiem córki tego buhaja nie pokrywasz. Z katalogu każdy Ci da inaczej upust jeden w kasie drugi Ci może rozmrazarke do nasienia dorzucić a 3 Ci nawiezie pół bagażnika gadżetów. A co do inseminacji to może pogadaj z jakimś vetem żeby Ci poogarnial. My przy stadzie +100 rzadko inseminujemy tylko jak się trafia pojedyncze sztuki. Jak już 2 i więcej to przyjeżdża vet i wtedy czasami się nie wrzuca słomki w krowę na darmo a to już oszczędność 

Opublikowano

ja jestem w szoku że trafiłem ale to krowa i entej laktacji i trochę to trwało. Pewnie nie zawsze się tak uda a słomka droższa jak usługa. Na jałówki nie będę się porywał raczej choć ciekawość może być silniejsza

Opublikowano
10 minut temu, Troker1979 napisał:

u mnie jest genetyczna tragedia w stadzie. Trudno znaleźć byka który poprawia mocno wszystko. Jednej leży pokrój, druga ma strzyki wielkości większej krosty, trzecia zamiast racic płozy, czwarta każdy strzyk i ćwiartka wymienia innego rozmiaru itd

ten łatwiejszy dobór to chodzi Ci o to by m.in nie było pokrewieństwa w następnych pokoleniach?

Zanim Ty poprawisz cechy w córkach tych słabych krów to Ci życia braknie. Tu trzeba brać jak Farmer napisał, najlepsze byki na te najlepsze krowy i z nich zostawiać potomstwo a po słabych krowach wyjazd 

• Like 1
Opublikowano

kurde to ja swojemu wetowi na dorobku 50 zł obiecałem? Mi się wydawało że spoko. cena taka sama jak u inseminatora którego brałem ale nasienie za 60-80 zł a nie za 5 - 20 zł

Ale to trzeba by było jechać sexami a tu wybór jest już mały biorąc pod uwagę cechy od których muszę zacząć na cito. Przeważnie byki od dobrych krów a jałoszki na odwrót. Podejrzewam że u mnie już w pierwszym pokoleniu będzie duży plus. Krycie do tej pory nasieniem za 5taka zalegającym długi czas w zamrażarce np konrada(pewnie nie bez powodu) zrobiło swoje.

Opublikowano

Za 50 zł to jak na dorobku to kilka razy do jednej krowy będzie chciał przyjeżdżać więc uważaj 😂😂

My na rozród mamy abonament który się liczy liczba litrów miesięcznie razy jeden grosz. I w to wchodzą badania jałowek krów inseminacje kontrola po wycieleniu. Dużo i nie dużo ale on ma motywację żeby ją szybko pokryć potwierdzić i spokój z nią mieć bo tak to by miał więcej roboty. W lutym jak przechodziliśmy z obory mieliśmy 12 krów cielnych na 50 i z niepokojem patrzyliśmy w przyszłość. Dlatego padła decyzja że zmieniamy veta i idziemy na ten abonament. A teraz już wyniki w miare wyglądają. 

IMG_20201130_135810.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, MichalForterra1993 napisał:

jaka temp wody stosujecie do rozmnazania nasienia? ostatnio cos mi spadla skutecznosc zacielen i juz kazdy aspekt patrze gdzie blad popelniam. 36 stopni to odpowiednia?

3 godziny temu, Paulina1985 napisał:

36-37.  Ja kiedys rozmrazalam w kubku z cieplą wodą i mialam zaje*stą skutecznośc, wiec...szukaj dalej 😁

2 godziny temu, slawek74 napisał:

ja też rozmrażam w kubku temperatura 36-37 sprawdź termometr bo on też może być wadliwy lub uległ uszkodzeniu

Mój inseminator nie używa żadnych kubków, odmrażaczy, itp. tylko po prostu potrzyma w dłoni i inseminuje :P Skuteczność jaką ostatnio obliczyłem to 75% za pierwszym razem

Opublikowano

Gabinet lecznica ma w Brańsku. 37 lekarzy zatrudniają a nasz weterynarz akurat w Białej Podlaskiej mieszka

Opublikowano
1 godzinę temu, Farmer6820 napisał:

Za 50 zł to jak na dorobku to kilka razy do jednej krowy będzie chciał przyjeżdżać więc uważaj 😂😂

My na rozród mamy abonament który się liczy liczba litrów miesięcznie razy jeden grosz. I w to wchodzą badania jałowek krów inseminacje kontrola po wycieleniu. Dużo i nie dużo ale on ma motywację żeby ją szybko pokryć potwierdzić i spokój z nią mieć bo tak to by miał więcej roboty. W lutym jak przechodziliśmy z obory mieliśmy 12 krów cielnych na 50 i z niepokojem patrzyliśmy w przyszłość. Dlatego padła decyzja że zmieniamy veta i idziemy na ten abonament. A teraz już wyniki w miare wyglądają. 

IMG_20201130_135810.jpg

nie wpisujesz do delpro jalowek? 🤔

Opublikowano

Może zima się pobawię w to narazie nie było mi to potrzebne bo jak się wyciela jałowka i tak trzeba jej wpisać numer obroży aktywometru i transpondera więc i tak nikt tego za mnie nie zrobi. Jak narazie to w delpro obcykany u nas oprócz mnie jest doktor który sam wpisuje inseminacje które robi 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Farmer6820 napisał:

Gabinet lecznica ma w Brańsku. 37 lekarzy zatrudniają a nasz weterynarz akurat w Białej Podlaskiej mieszka

Spalinski?  Jeżeli chodzi o niego to nikt z nimi w okolicy nie współpracuje, tylko częściowo ci co oddają do presidenta, bo mają coś tam za darmo.

U mnie też źle nie wygląda ale okmw już ponad 400, a dzień laktacji 208, i mleko ucieka.

Screenshot_2020-11-30-16-18-18-305_zetosoftware.smart.sol.jpg

Edytowane przez kr9292
Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

nie wpisujesz do delpro jalowek? 🤔

Ja ostatnio liczyłem sobie skuteczność krycia jałówek Hotline sex , to na 27 sztukach wyszło mi 0,81 porcji na sztukę😁

Opublikowano

@Primula94 dzielisz słomki? Czy błąd w obliczeniach? 😁

A my jesteśmy zadowoleni leki też liczy w cenach hurtowych i wychodzi  taniej niż u lokalnego weterynarza.  Oni mają umowę z Siemiatyczami i dostawcy mleczarni wogóle nie płacą za usługę. Zawsze najciemniej pod latarnia a jednak Ci lekarze jednak w terenie się podziewaja. U mnie było 3 z tej lecznicy do tej pory i z krowa jak z jajeczkiem się obchodzi. Jak nieraz przyjedzie i nikogo nie ma akurat na oborze sam chodzi i zerka co jest nie tak czy u krów czy nawet u Cieląt