Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No bo tam się nie da za wiele nauczyć 🤣 ja pojechałem akurat po sam papierek, ale jak oni pokazywali nam tylko na preparatach z rzeźni co i jak 🤷‍♂️Takie prawdziwe krowy były jedynie w dniu egzaminu, po 3 kursantów na krowę i trwało to wszystko z 40 min max 🤣

Opublikowano

A ja dobrze wspominam kurs i dużo się nauczyłem 😁 jak ktoś nie uważa to i nie nauczy się polecam kurs w konradzie baza borki prowadzili oni wtedy jak robiłem skup bydłac i ze trzy razy były krowy doktor Plewik prowadził kurs

Opublikowano

No to faktycznie słabo. Kilka lat temu, jak robiłem kurs w shiuz w Olecku był dzień teorii i preparaty a później 3 albo 4 wizyty w rzeźni gdzie naprawdę kto chciał to się naumiał😄 tylko że jajników to nam kazali nie tykać, tylko szyjkę i macicę badać🤦‍♂️

Opublikowano
21 minut temu, slawek74 napisał:

A ja dobrze wspominam kurs i dużo się nauczyłem 😁 jak ktoś nie uważa to i nie nauczy się polecam kurs w konradzie baza borki prowadzili oni wtedy jak robiłem skup bydłac i ze trzy razy były krowy doktor Plewik prowadził kurs

pfffff  !!!!

Opublikowano

@slawek74 "jak ktos nie uważa to sie nie nauczy" 🤣jakbym nie uwazala  na kursie !!! a taka bylam przejęta, ze na ubojni mdlałam 😁 

uważałam i sie nie nauczyłam 😁, bo trzeba było ileś tam jednak sztuk żeby tak naprawdę sie nauczyć.

Opublikowano

ja mam w roku 25 krów do pokrycia i 10 -12 jałówek się nazbiera. Myślę że z powtórkami reinseminacją to potrzebuje około 60 słomek. Czy przy takiej ilości dostanę kontener w dzierżawę w którejś firmie za frico?

Opublikowano

To jeszcze podsumujmy:

1 Rozumiem pomimo że nie mam kursu mogę śmiało rozmawiać z firmami nasiennymi w sprawie dzierżawy kontenera?

2 Czy jak się nauczę sam kryć(pomoże mi zaprzyjaźniony weterynarz) to mogę to robić bez papierów(nasienie może się jakoś rozlicza)?

3 Jeżeli nie mogę sam kryć to czy może to robić weterynarz? On chyba kursu nie potrzebuje a mieszka na rzut beretem?

4 Czy dużo można utargować z cen katalogowych i w jakich okolicznościach najwięcej? Czy trzeba zamówić pakiet(ile słomek?) jakiegoś byka by dostać zniżkę czy dostanę też zniżki jak zamówię po 10 słomek 5-u różnych buhajów?

Opublikowano
8 minut temu, Troker1979 napisał:

To jeszcze podsumujmy:

1 Rozumiem pomimo że nie mam kursu mogę śmiało rozmawiać z firmami nasiennymi w sprawie dzierżawy kontenera?

2 Czy jak się nauczę sam kryć(pomoże mi zaprzyjaźniony weterynarz) to mogę to robić bez papierów(nasienie może się jakoś rozlicza)?

3 Jeżeli nie mogę sam kryć to czy może to robić weterynarz? On chyba kursu nie potrzebuje a mieszka na rzut beretem?

4 Czy dużo można utargować z cen katalogowych i w jakich okolicznościach najwięcej? Czy trzeba zamówić pakiet(ile słomek?) jakiegoś byka by dostać zniżkę czy dostanę też zniżki jak zamówię po 10 słomek 5-u różnych buhajów?

Tak 

Tak 

Tak

A ceny to co firma to inaczej

Opublikowano

Jak masz takiego veta to nawet się nie zastanawiaj weźmie Ci tyle co i inseminator a za to na nasieniu Ci zostanie ale za to wszystko będzie fachowo zrobione. 

Tak jak koledzy piszą że czasem jest połowa gratis a czasem idzie wyrwać z ceny katalogowej 50 - 60 procent. Na sexie jedynie nie chcą tyle opuszczać 

Opublikowano
14 minut temu, Troker1979 napisał:

To jeszcze podsumujmy:

2. Jeśli chcesz mieć zarejestrowane krycie z zaswiadczeniem wpisane do symleku to musisz miec numer inseminatora.

A jeśli na zaswiadczeniu pokrycia Ci nie zależy to sobie mozesz kryć i tylko dla siebie w kajeciku pisać krycia czym 😁

Opublikowano

1. Tak, jak najbardziej. Nie obchodzi ich czy Ty masz kurs czy nie 😬 2. Tak, u siebie możesz kryć bez papierów. Zwykła faktura VAT za nasienie 3. Taaak, wszystko jedno kto kryje. 4. Zależy jakiej nasienie i jaka firma. Przy najbardziej topowych za dużo nie urwiesz. Ale reszta te 40% w dół zjeżdża z tego co w katalogu. Wszystko zależy jak masz gadane i jaki przedsawiciel. Możesz zamówić i 5 porcji 😅a możesz i 55 🤷‍♂️ czasami są promocje 10+10 za 1 zł , albo na jakieś buhaje które nie wyszły do katalogu, bo było za mało porcji . Im więcej porcji bierzesz tym masz większe szanse na wyższe rabaty😁

Opublikowano
7 minut temu, Paulina1985 napisał:

2. Jeśli chcesz mieć zarejestrowane krycie z zaswiadczeniem wpisane do symleku to musisz miec numer inseminatora.

A jeśli na zaswiadczeniu pokrycia Ci nie zależy to sobie mozesz kryć i tylko dla siebie w kajeciku pisać krycia czym 😁

Ja mam w solu zrobiony moduł inseminator pod siebie, a robi mi wet. Ale w solu uzupełniam jakbym to ja robił osobiście 

Opublikowano (edytowane)

tylko do modulu inseminator musiałes podać nr inseminatora, inaczej tego modulu wcale nie uzyskasz...moze podales po prostu w momencie zalożenia nr lekarza

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano

Ja tez nie mam papierow, a krycia wpusuje w solu na siebie, nie pamietam kto mi ten moduł zakladal. Pare lat temu przyjechal do mnie gość z Mchirz i za 400 zl mi wytlumaczyl, teorie, potem u siebie w oborze na krowach. Na początku bylo ciezko ale teraz daje rade. Kontener mialem po ojcu bo juz nie moze kryc.

Opublikowano (edytowane)

kochany, to po prostu katalog Holenderskiej Genetyki :)

przepraszam,ze Nie napisalam a powinnam pod obrazkami 😁

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano (edytowane)

Zapytam jeszcze jakie firmy polecacie (jakość buhajów , współpraca, uzupełnianie azotu na czas) i jak tam z grubsza wyglądają warunki.  Jestem z warmińsko mazurskiego więc może lokalizacja jest ważna czy firmy(ich przedstawiciele) działają na całą Polskę.

Chodzi o szybkie dostawy czy obsługę kontenera(azot, może jeszcze coś?).

Z tym kontenerem dostaje się pełne wyposażenie? Słomki są w kontenerze, ale jest jeszcze taka rurka do której inseminator wkłada słomkę i to wkłada do takiej pipety. Nasienie też rozmraża ale to chyba zwykły termos z gorącą wodą?

a może Ktoś życzliwy z grubsza opisze jak krok po kroku wykonuje się krycie, tj. Odkrywamy wieko kontenera celem wyjęcia słomki a następnie .......... .  Chciałbym ocenić czy to dla mnie.

Ja myślałem że jak przyjdzie mi samemu kryć to użyje takiego wziernika jak ma wet jak ogląda co tam w środku się dzieje. Chodzi pewnie o to wy znaleźć szyjkę macicy i wejście do niej celem zaaplikowania nasienia.

Edytowane przez Troker1979
dopiska
Opublikowano
3 godziny temu, Paulina1985 napisał:

tylko do modulu inseminator musiałes podać nr inseminatora, inaczej tego modulu wcale nie uzyskasz...moze podales po prostu w momencie zalożenia nr lekarza

Nie trzeba. Mój papier z kursu jeszcze nie odebrany a w solu wprowadzam