Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
52 minuty temu, kr9292 napisał:

No właśnie tak nagle. Ogólnie kupa u cieląt nieciekawa, chyba trzeba wrócić do schilsa

a co teraz uzywasz?

Opublikowano

A cielak nie dorwał się do czegoś? Może smok zaczyna ulewać. 

Trzeba było sekcje zrobić, takie zmiany preparatów też nie dobre. 

Zakwasic jeszcze bardziej preparaty powinni, zupełnie inne efekty odchowu wtedy są. 

Opublikowano
12 minut temu, Winnetou napisał:

Tak wygląda ta jałówka od tyłu i jej armatura. Chyba nie jest tak upasiona. Termin wycielenia koniec listopada. Cena 3700 z dostawą do domu. Brać? 

Sorry za wrażenia estetyczne...to się ociosa😛

bierz już i nie marudź, bo się wycieli a Ty się jeszcze bedziesz zastanawiał nad nią. 

Opublikowano (edytowane)

Posiada ktoś może takowe drabiny samosatrzaskowe bądź zna kogoś kto ma i wie jak to się sprawuje po dłuższym użytkowaniu ?w Ostródzie widziałem na żywo to bajka cicho wygodnie dla obsługi i wydaje mi się że dla zwierząt stres zminimalizowamy na max Ale chciałbym się zorientować jak to działa na dłuższą metę firma jourdain dystrybutor to np arbena

20201024_213546.jpg

Edytowane przez michalcium
Opublikowano

Tylko krowy. Jalowki mam na skośnej tylko sztuki do zacielania/badania na cielnosc stoją na zatrzaskowej regulowanej z rolstalu ale za głośne są i głowę wyjąć moze tylko góra a w tych ze zdjęcia góra i dołem może  ogolnie rzecz biorąc zrodził się w mojej głowie dość ciekawy pomysł przeróbki mojej uwięziówki na wolnostanowiskowa 🙆‍♂️

Opublikowano

wow  !!!! czad  ! 👏 

Kiedyś u nas ktoś postanowił władować zatrzaskówki dla jalowek 3-5miesięcy...🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ to było ZŁE 🙄  

Ty zapytaj na Ciekawostkach na FB lepiej ;)

Opublikowano
23 godziny temu, karol6130 napisał:

Masz boczne rurki z przodu przy stanowiskach i rurę karkową? 

Padła nagle? 

Na biegunkę to zero mleka przez dobę, węgiel i elektrolity. 

Czasem trzeba powtórzyć jak za pierwszym razem nie przejdzie. 

Jeżeli do tego dowiążesz kokardkę czerwona 2/3 wysokości ogona i będziesz puszczał co niedziele kazanie ojca dyrektora na chlewie biegunki ustąpią i już, się nie pojawia.

https://www.kalendarzrolnikow.pl/213/biegunki-u-cielat-jak-jej-zaradzic-

http://www.veterynaria.pl/news/hodowcy-artykuly/biegunki-cielat

Skąd możecie wiedzieć ze ta biegunka to nie od chorób tylko od żywienia.

Szczepienie cielnych krów + podawanie  po wyciel gabbrocolu i wtedy pozostaje jedynie sprawa żywienia. Ale powiem wam ze jeżeli będziecie to stosować to ilość biegunek spokojnie spadnie o polowe i raczej nie powinno być padnięć.

Opublikowano

Ja miałem też przerabiać obore ale na stanowiska bo poprostu taniej , teraz z tym ch***em Pisowskim trzeba myśleć o wolnostanowiskowej

michalcium napisał:

20201024_211932.jpg

Wstępnie tak by to miało wyglądać wymiary całości to 29x11

na ile sztuk planujesz?

Opublikowano
1 godzinę temu, NieMadry napisał:

Jeżeli do tego dowiążesz kokardkę czerwona 2/3 wysokości ogona i będziesz puszczał co niedziele kazanie ojca dyrektora na chlewie biegunki ustąpią i już, się nie pojawia.

https://www.kalendarzrolnikow.pl/213/biegunki-u-cielat-jak-jej-zaradzic-

http://www.veterynaria.pl/news/hodowcy-artykuly/biegunki-cielat

Skąd możecie wiedzieć ze ta biegunka to nie od chorób tylko od żywienia.

Szczepienie cielnych krów + podawanie  po wyciel gabbrocolu i wtedy pozostaje jedynie sprawa żywienia. Ale powiem wam ze jeżeli będziecie to stosować to ilość biegunek spokojnie spadnie o polowe i raczej nie powinno być padnięć.

W zabobon nie wieże, ale jeśli się sprawdza to dobrze, można jeszcze i księdza z wodą święconą wezwać. 

Biegunki się zdarzają rzadko, nawet nie pamiętam kiedy mi ostatnie ciele zdechło na biegunkę, na płuca padł mi byczek w tamtym roku na początku roku, przyczyną było duże skupisko cieląt w jednym miejscu i słaba wentylacja, dodatkowo czasowy przeciąg 

W tym roku jedna cieliczka mi padła na wzdecie, i jeden byczek padł ponieważ wyszedł z kojca i prawdopodobnie dostał kopa od jakiejś sztuki co wywołało obrzęk płuc.