Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, leszek1000 napisał:

A maścią to być rozgrzewającą dał aby poprawić ukrwienie może Paulina ci doradzi .

ale smieszne 😁   ja bym leczyła 🤪 ostatnio masci mam za duzo, wszyscy sie masci konskiej pozbywają i w gratisie dają  gosc z overa za to wcisnał mi HOT jakas masc z kapsaicyną, ale Capssidermu nic nie przebije 😁

Opublikowano
4 minuty temu, maxler napisał:

Paulina1985 nie orientujesz się jak cenowo wychodzi Sprayfo Excellent zielone ? Chce zmienić bo co jakiś czas cielaki dostają biegunki. I to musi być wina mleka bo zadne wirusy z kału nie wychodzą . Kiedyś ktoś już na forum wspominał że miał problem z Sprayfo . Podobno w mleku były beztlenowce. Jakiś czas temu mojemu znajomemu padły cielaki tylko te które były odpajane mlekiem Sprayfo. Po sekcji u każdego też wyszły beztlenowce.

nie mam pojecia jaki koszt. Ja wrocilam do swojego mleka z Agronetzwerka Profi 26 na razie :) z tymi beztlenowcami to bardzo bardzo ciekawe....

3 minuty temu, leszek1000 napisał:

Znaczy mi chodzi na obrzęk po porodzie co lepsze. A takie coś to trza leczyć 😄

Altaderm oczywiscie. na razie na obrzeki lepszego nic nie miałam 🤷‍♀️

Opublikowano

Ostatnio wycieliła się pierwiastka. Przy doju kłaczek zablokował przypływ mleka. Kurde zapalenie, za dwa dni była próba. Wyszło jej 80 tyś somatyki. Stwierdziłem, że może to od autoszczepionki bo była 2 dni wcześniej szczepiona. Takie rzeczy to chyba ci się nie śniły. 

2 minuty temu, damiano12332 napisał:

To co, podac jej w ciemno antybiotyk w te dwie cwiartki?

A co masz za antybiotyki w oborzę ?? 

Opublikowano

Krowa w 6.laktacji dajaca 40litrow , kilka dni temu tez mi sie kluskiem przypchała...mysle sobie...dobra...bedzie do leczenia...Nastepnego dnia mleko na TOK, czysciutko, w przewodnosci na komputerze czysto...co Ty na to? 🤣 nie szczepiona. Ale za to dawka sie waha ciagle...wiec ja swoja teorię mam...

Opublikowano
4 minuty temu, leszek1000 napisał:

Ostatnio wycieliła się pierwiastka. Przy doju kłaczek zablokował przypływ mleka. Kurde zapalenie, za dwa dni była próba. Wyszło jej 80 tyś somatyki. Stwierdziłem, że może to od autoszczepionki bo była 2 dni wcześniej szczepiona. Takie rzeczy to chyba ci się nie śniły. 

A co masz za antybiotyki w oborzę ?? 

U mnie najczęściej dziala mastiplan .

Opublikowano
9 minut temu, damiano12332 napisał:

To co, podac jej w ciemno antybiotyk w te dwie cwiartki?

ja bym dała, to co wyleci z chorych cwiartek powinienes wziac do sterylnej probowki na badanie przed podaniem leków, ale pewnie nie masz  probowki. 

Opublikowano

czego ciekawy 🤣 ja ostatnio jestem coraz mniej ciekawa, a coraz bardziej wkurzona 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Paulina1985 napisał:

czego ciekawy 🤣 ja ostatnio jestem coraz mniej ciekawa, a coraz bardziej wkurzona 🤣

Jaka jest twoja teoria na temat tej kluski co zatkała kanał 🙂

To musisz na wakacje jechać i odpocząć trochę od pracy . 

Opublikowano

10 lat temu mowiło sie "przebialkowana" 🤣 jak sie zatykaly gumowymi dlugimi kluskami...jakies ziarno prawdy w tym jest. Moj mocznik z basenu 340.....🤐

Opublikowano
5 minut temu, damiano12332 napisał:

Jeszcze kilka mam, rano sprobuje cos wycisnac i oddac do badania.

to brzmi sensownie. Jesli to zapalenie, to dobrze jakby dostala domiesniowo chociaz przeciwzapalny. nie wiadomo co czai sie w tych ćwiartach...

Opublikowano

przyjechaly juz z "bagażem" doswiadczeń i bakterii pewnie :) od czegoś trzeba zacząć i się nie poddawać.

Opublikowano

Paulina1985 ale też miałaś jakieś tam problemy z Agronetzwerka, już teraz jest dobrze ? Ja ostatnio też miałem podobnie, obrzęk ćwiartki u krowy i farfocel wyskoczyl. Nic nie podawałem jej, a rano obrzęku nie było, mleko na płytce normalne . Ciężko czasami za nimi nadążyć 😜

Opublikowano

jooooooo, mialam przeprawę z nimi. Ale teraz powrocił stary dobry skład i zaczelam znowu stosować 🤪  trzeba pilnowac 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

Opublikowano

Smutne, ale prawdziwe. Sam nie przypilnujesz, to lecą w kulki. Z drugiej strony wszedzie pracują ludzie, błedy sie zdarzają...oby nie za często...

Opublikowano
8 godzin temu, Paulina1985 napisał:

ja bym dała, to co wyleci z chorych cwiartek powinienes wziac do sterylnej probowki na badanie przed podaniem leków, ale pewnie nie masz  probowki. 

U mnie wet. mówi ,,pobierz do nowej strzykawki,a nie do używanej probówki''

Opublikowano

no jo, różne ludzie mają standardy 🤣🤣🤣🤣  mnie tak lekarze "wychowali" 🤷‍♀️😁

Opublikowano

Czy preparat typu Spotinor jest bezpieczny dla cielnych jałówek? Polewać po całym grzbiecie czy tylko w jednym miejscu np. między rogami (bydło przebywa luzem na pastwisku)? Strasznie zbierają kleszcze a do tego tną ich muszki...