Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Paulina1985 bardziej chodziło mi o to , że ona skakała to wydawało mi się że miała ruje. U nas wet nic nie podał , bo powiedział że pękł ręką. Hormona nie dał . Powiedział że czekamy trzy tygodnie i jak coś to na hormony 

Opublikowano

To, że "wydawało się" nie zawsze znaczy, ze ją miała, bo jak widzisz pecherzyk z komorką jajową nie pękł (cysta), a jesli komorka jajowa się nie uwolniła to co plemniki mają zapładniać???

Rozwalil cystę ręką. Podawanie jakiegokolwiek hormonu nie miało juz sensu. Gdyby chciał Cię naciągnąć to dałby jeszcze Receptal ( ale po co, skoro cysta już pękła). Jeśli sztuka skłonna do cyst to przed kryciem kilka godzin podaje się Receptal ( a wiec przy kolejnym kryciu). Ewentualnie za tydzień moze podać PG (prostaglandynę), kiedy już powinno być ciałko żólte, ale to zalezy od lekarza. 

Krycie w tamtym momencie dawaloby podejrzewam 50% szans na zacielenie, ale nie znam się. Może też coś źle tlumaczę to proszę mnie poprawiać 😁 rozrodowcem nie jestem i nie chcę wprowadzać w błąd. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

daję Rispoval do nosa i to jest strzal w 10.

Ja ostatnio takim, bo opakowania mniejsze, a cieląt mam zazwyczaj max 5 w jednym wieku.

2 godziny temu, slawek74 napisał:

po ile płacisz stavack

Jak w dużym opakowaniu to ok 21-22 zł dawka  wychodzi.

1588232573342-1932835808.jpg

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

I tak macie magazyny puste

Bo ktoś cały czas ma rękę na pulsie i nie tylko idioci żyją na tym świecie. Nie rzucam kamieniem, bo sama tyle środków do produkcji, pasz czy nasienie zagraniczne kupuję. Już nie mówiąc, ile zagranicznych krów daje w naszych oborach POLSKIE mleko. Prąd w gniazdku z zagranicznego węgla, więc nie bądżmy hipokrytami😅

Opublikowano
robert1226 napisał:

4 godziny temu, Konrad531 napisał:

Mam 3m stół paszowy i szukam jakiegoś używanego paszowozu ok 10m3. 2 Wysypy po przekątnej ( przód i tył) dadzą radę czy będą sypać pod nogi i koła, czy może przy tej szerokości tylko 2 tylne wysypy mają sens ?

A może jeden z tyłu na środku z takim rozdzielaczem na boki .

Zobacz na olx gość z Bełchatowa w dobrych pieniądzach ma różne wozy markowe  jak jest potrzeba to robi remonty i wysypy zrobi jak chcesz.

IMG_20200429_183521.jpg

Rozmawiałem z nim, on właśnie kupuje do remontu, a ja chciałem w orginale, że tylko wymienić noże, dołożyć magnes i ewentualnie przerobić wysypy. Może pod zamówienie coś takiego mi sprowadzi.

Konrad531 napisał:

robert1226 napisał: 4 godziny temu, Konrad531 napisał: Mam 3m stół paszowy i szukam jakiegoś używanego paszowozu ok 10m3. 2 Wysypy po przekątnej ( przód i tył) dadzą radę czy będą sypać pod nogi i koła, czy może przy tej szerokości tylko 2 tylne wysypy mają sens ? A może jeden z tyłu na środku z takim rozdzielaczem na boki . Zobacz na olx gość z Bełchatowa w dobrych pieniądzach ma różne wozy markowe  jak jest potrzeba to robi remonty i wysypy zrobi jak chcesz.  Wole 2 tylne. Rozmawiałem z nim, on właśnie kupuje do remontu, a ja chciałem w orginale, że tylko wymienić noże, dołożyć magnes i ewentualnie przerobić wysypy. Może pod zamówienie coś takiego mi sprowadzi.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, przezuwaczka napisał:

Dla nas, że takiego ministara rolnictwa mamy. 

To czego byś oczekiwała od wymarzonego ministra rolnictwa? Żeby rosły gruszki na wierzbie czy śliwki na sośnie? I napiszę jeszcze raz,tym razem może post nie wywoła oburzenia moderatora. Jeśli pewna spółdzielnia kupuje surowce to nie bezpodstawnie znalazła się na tej liście i nie wiem co ma na celu zaprzeczanie temu i oszukiwanie chyba samego sienbie. Uważam że nie ma w tym nic złego bo skoro zakład ma moce produkcyjne ale brakuje surowca to logiczne że najlepiej go kupić i produkować na sto procent możliwości zakładu. Tylko niestety, nie wygląda to już tak korzystnie od strony PR bo jak to tak, spółdzielnia sprowadza towar zza granicy.

Edytowane przez tumiwisizm
Opublikowano

Noooo...a ja głupia zastanawiałam sie czy nie ma gdzieś vlogów do podpatrzenia 🤣🤣😳🤣   

Opublikowano

🤣 nie nie 🤣😁 

Dziewczyna młoda, jeszcze ma czas się dużo nauczyć jak bedzie chciała :)Zastanawiałam się czy ktoś ze starszych (jak MY i WY) to ogląda czy tylko 15-stolatki 🤔 dlatego pytalam 🤷‍♀️ ja w You Tubie to jestem zielona 🤣 malo co ogladam, a to podesłała kolezanka ze strony firmy DeHeus 😁

Opublikowano

Hm, mlekozastępczy za 128 zł, 4 litry dziennie, wymieszane w pięć sekund i przyrosty lepsze niż na mleku pełnym. Jeszcze się przeproszę z tą firmą :D 

Opublikowano

W ramach zbadania tematu - czy ktoś z was jest chętny na webinary, i jest nawet w stanie wnieść opłatę szkoleniową. Tematyka stricte żywieniowa bydla mlecznego poparta wiedzą praktyczną z uwzględnieniem aspektu weterynaryjnego. Kluczem jest ścisłe powiązanie oraz nowoczesne trendy i intensyfikacja zysku, produkcji, wzrostu. 

Opublikowano

Ej ej, bez przesady. Ja odkąd daje preparaty mam mniej biegunek niż po pełnym mleku ¬¬ A jak nie kitują na zielono to i rosną lepiej. Te mleko akurat jest bardzo tanie ale cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości, zdarzają się badziewia za większe pieniądze. Ale nie bronie tego co tam dziewczyna mówi bo wyłączyłem jak zobaczyłem rządek wiaderek.

A na co konkretnie wpływa temperatura i czas mieszania? To czy preparat się dobrze rozmiesza czy może są jakieś straty składników?

Opublikowano
19 minut temu, kkrzysiekk napisał:

W ramach zbadania tematu - czy ktoś z was jest chętny na webinary, i jest nawet w stanie wnieść opłatę szkoleniową. Tematyka stricte żywieniowa bydla mlecznego poparta wiedzą praktyczną z uwzględnieniem aspektu weterynaryjnego. Kluczem jest ścisłe powiązanie oraz nowoczesne trendy i intensyfikacja zysku, produkcji, wzrostu. 

Zależy co by tam było i na jakim poziomie? Domyślam sie że wszystko na wysokim poziomie czy oby nie za wysokim jak dla takich specjalistów jak my

Opublikowano

Ktos kiedys pisal, ze wybiera sie na "szkolenie" i jednym z tematow bylo zastepstwo ziarna kukurydzy ziarnem zyta.

Kojarzy ktos taki wpis, bo nie moge tego namierzyc.

Kiszonki z kuku raczej nie starczy, wiec juz sie przymierzam, zeby jakos ograniczyc. Zyta mam lekki nadmiar akurat. 

3kg zyta, wedlug skrobi i suchej masy powinno zastapic 15kg sredniej kiszonki z kuku, ale chyba zle to licze, bo to, az niemozliwe sie wydaje.

Tylko zawsze bylo przekonanie, ze zyto = wieksza somatyka, nastepna kwestia to skrobia ze zboz = kwasica. 

Ewentualnie zamiast srutowac, moge gniesc. Tylko wedlug tego artykulu jednak srutowane wolniej uwalnia skrobie niz gniecione. To juz zglupialem...

https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/zyto-w-zywieniu-krow-mlecznych-moze-obnizyc-koszty-zywienia,91310.html

(zmienic w linku na agrofoto.pl)