Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

A gdyby dla części krów wysypać słabszy tmr a potem dla reszty dosypać treściwej i chwile pomieszać ? Nie wyjdzie taki manewr?

U mnie wjeżdżanie tyłem i skończyłoby się taczkowaniem.

Opublikowano
10 godzin temu, vat napisał:

Co dajecie krowom na obniżenie komórek somatycznych?

Od dobrych 3-tygodni wyniki na poziomie 600k, wcześniej zawsze poniżej 300k.

Kiszonki nie grzeją się, a wszystkim krowom somatyka wzrosła.

Macie jakieś sprawdzone, tanie i dobre preparaty bo nigdy czegoś takiego nie stosowałem.

Tomek ostatnio mi wspominał o witaminach z Dolfosu na somatykę, podobno dobre Dolmix BM Somat Plus. 

A tak poza tym to zywienie przede wszystkim, jakość pasz, zbilansowanie, podkwaszenie, jesli higiena jest Ok oczywiscie. Powodzenia.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

I sprawdź czy nie masz poklinicznych zapaleń. Bo tam somatyka potrafi wzrosnąć do milionów. 

niestety winowajcą nie są pojedycze sztuki, które zawyżają średnią - wszystkim komórki wzrosły. Co ciekawe 2 znajomych też ma podobny problem - podniesienie somatyki bez wyraźnej przyczyny.

Ta cena jest dobra?

https://allegro.pl/oferta/dolmix-bm-somat-plus-dla-krow-20kg-8680901099

Przy 30szt ten worek starczy na tydzień, miesięcznie wychodzi ponad 1k - myslałem, że to trochę tańsza zabawa.

Edytowane przez vat
Opublikowano
45 minut temu, MichalForterra1993 napisał:

paulina inseminujesz simentalem jeszcze?

Mocno zastanawiam się nad powrotem do tej rasy :) tylko muszę znalezc bardzo dobrego buhaja do krzyżowek. 

Ostatnio niestety coraz bardziej irytuja mnie mieszanki z nrfem...moze po konkretnym buhaju, bo wszystko co się cieli to czuby, już mam zalożone na 4 sztuki pęta, co mi się przez 10lat nie zdarzyło jednocześnie mieć tyle pęt zalożonych...tylko moja kruszynka grzeczna 🥰 niestety urodził się byczek 🤨 

20200414_072653.jpg

Opublikowano
vat napisał:

1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

I sprawdź czy nie masz poklinicznych zapaleń. Bo tam somatyka potrafi wzrosnąć do milionów. 

niestety winowajcą nie są pojedycze sztuki, które zawyżają średnią - wszystkim komórki wzrosły. Co ciekawe 2 znajomych też ma podobny problem - podniesienie somatyki bez wyraźnej przyczyny.

Ta cena jest dobra?

https://allegro.pl/oferta/dolmix-bm-somat-plus-dla-krow-20kg-8680901099

Przy 30szt ten worek starczy na tydzień, miesięcznie wychodzi ponad 1k - myslałem, że to trochę tańsza zabawa.

nie ma złotych środków trzeba przyjrzeć się wszystkiemu od żywienia higieny po nawet aparaty udojowe jeżeli sprawa dotyczy całego stada takimi preparatami to można ale wspomagać się jedynie ostra samo ocena tego co się robi co się zawaliłi trzeba pamiętać że to nie krowy są winne ale człowiek

• Thanks 2
Opublikowano
30 minut temu, vat napisał:

Polecam Agro Cynk na Allegro znajdziesz. Zrobiłeś posiew mleka u weta?

Oświadczenie z ARiMR 👍

20200419_093808.jpg

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Paulina1985 jestem żółto dziobem w genomie ale mając mocne Hf to fajnie jak z czymś o mocnej budowie się skrzyżuje a wydajność po matce odziedziczy. Ale krzyżować krowy słabe i średnie SM i innymi prymitywnymi rasami które mam, to dalej postęp hodowli stoi w miejscu. 🤔 Wcześniej ojciec nie zwracał uwagi i aby głowę i nogi to miało i inseminator "mlecznym" krył. I zoo powychodziło

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano
7 minut temu, marcinffff napisał:

Polecam Agro Cynk na Allegro znajdziesz. Zrobiłeś posiew mleka u weta?

Nie posiewu nie robiłem. Przeleciałem jedynie jedynie wszystkie krowy tacką z płynem do badania somatyki i nie było żadnej "rekordzistki" dlatego, nie wiem czy słusznie, ale wykluczyłem zapalenie podkliniczne.

Chodzi Ci oto? 

https://allegro.pl/oferta/agro-cynk-preparat-z-tlenkiem-cynku-tlenek-10-kg-7019414470

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

45 minut temu, MichalForterra1993 napisał:

paulina inseminujesz simentalem jeszcze?

Mocno zastanawiam się nad powrotem do tej rasy :) tylko muszę znalezc bardzo dobrego buhaja do krzyżowek. 

Ostatnio niestety coraz bardziej irytuja mnie mieszanki z nrfem...moze po konkretnym buhaju, bo wszystko co się cieli to czuby, już mam zalożone na 4 sztuki pęta, co mi się przez 10lat nie zdarzyło jednocześnie mieć tyle pęt zalożonych...tylko moja kruszynka grzeczna 🥰 niestety urodził się byczek 🤨 

20200414_072653.jpg

A z Mo nie chcesz krzyżować?

Opublikowano
12 godzin temu, vat napisał:

Kiszonki nie grzeją się, a wszystkim krowom somatyka wzrosła

Podrąż głębiej, bo to nie jest znikąd. Zastanów się, czy nic się nie zmieniło w ostatnim miesiącu, bo czasem pierwsza zauważona rzecz jest najtrafniejsza. Nawet jeśli nic nie będziesz mógł na to poradzić, to wyciągniesz wnioski na przyszłość😉

Opublikowano

Nic, wszystko po staremu, słomy raczej nie załuję - fakt gnój wyciągam raz dziennie, ale podściełam 2x. Nigdy nie było z tym problemu, ale takie okresowe skoki somatyki zdarzają się 2,3 razy w roku.

Opublikowano
24 minuty temu, dabrowskit napisał:

myslałam nad tym, tylko przystrzyki mnie zniechecają i charakter chyba gorszy od SM. 

31 minut temu, marcinffff napisał:

@Paulina1985 jestem żółto dziobem w genomie ale mając mocne Hf to fajnie jak z czymś o mocnej budowie się skrzyżuje a wydajność po matce odziedziczy. Ale krzyżować krowy słabe i średnie SM i innymi prymitywnymi rasami które mam, to dalej postęp hodowli stoi w miejscu. 🤔 Wcześniej ojciec nie zwracał uwagi i aby głowę i nogi to miało i inseminator "mlecznym" krył. I zoo 

Ja mam zasadę taką, że mieszanki kryję RW, a dobijające do 100RW dopiero krzyżuję z inną rasą. Na razie po tych nrfach z ostatnich miesięcy mam dosyć...Poza tym do krzyżówki wybiera się buhaje o najwyższych parametrach pożądanych, krycie średniakami w ogóle mija się z celem krzyżowania. Po tylu latach mamy srednią wydajność okolo 10800litrów (zaczynaliśmy od 7tys, sto lat temu ;) z hfami sprowadzanymi z polski, holandii, niemiec, Czech i SM z czech) i jakoś nie uważam, ze krzyżowki to strzał w kolano 🤷‍♀️ Gdyby bylo to bezcelowe to dawno bysmy zaniechali na rzecz czarnego hfa, ale jak wspomniałeś trzeba miec od czego zacząć. Wczoraj wycielila się mieszanka HF-SM, kryta RW, jedna jałówka z wygladu SM, a druga RW.

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

24 minuty temu, dabrowskit napisał:

myslałam nad tym, tylko przystrzyki mnie zniechecają i charakter chyba gorszy od SM. 

31 minut temu, marcinffff napisał:

@Paulina1985 jestem żółto dziobem w genomie ale mając mocne Hf to fajnie jak z czymś o mocnej budowie się skrzyżuje a wydajność po matce odziedziczy. Ale krzyżować krowy słabe i średnie SM i innymi prymitywnymi rasami które mam, to dalej postęp hodowli stoi w miejscu. 🤔 Wcześniej ojciec nie zwracał uwagi i aby głowę i nogi to miało i inseminator "mlecznym" krył. I zoo 

Ja mam zasadę taką, że mieszanki kryję RW, a dobijające do 100RW dopiero krzyżuję z inną rasą. Na razie po tych nrfach z ostatnich miesięcy mam dosyć...Poza tym do krzyżówki wybiera się buhaje o najwyższych parametrach pożądanych, krycie średniakami w ogóle mija się z celem krzyżowania. Po tylu latach mamy srednią wydajność okolo 10800litrów (zaczynaliśmy od 7tys, sto lat temu ;) z hfami sprowadzanymi z polski, holandii, niemiec, Czech i SM z czech) i jakoś nie uważam, ze krzyżowki to strzał w kolano 🤷‍♀️ Gdyby bylo to bezcelowe to dawno bysmy zaniechali na rzecz czarnego hfa, ale jak wspomniałeś trzeba miec od czego zacząć. Wczoraj wycielila się mieszanka HF-SM, kryta RW, jedna jałówka z wygladu SM, a druga RW.

ja mam kilka hf x mo spokojne są , ładnie się doją i to nie po jakiś czołowych buhajach. Najstarsza teraz będzie niedługo w 7 laktacji . Pierwiastki hf x mo ponad 10 wszystkie zakończyły w tamtym roku lakatacje.

Opublikowano

no to ładnie. Ja jeszcze się nie zdecydowałam na rasę, mocno myslę o SM, bo mamy po nich duzo dobrych, dlugowiecznych dziewczyn. Moze i MO...albo wymyślę jakąs nową rasę 🤣

Opublikowano
22 godziny temu, przezuwaczka napisał:

Jakbyście te bzdury o radioaktywnej chmurze dostali, to olejcie. Po semestrze wykładów z fizyki jądrowej z gościem badającym przedmioty wywiezione z Czarnobyla, śmiać mi się chce z tej propagandy głupoty😆

Jakie studia kończyłaś?