Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak nawiasem mowiac, to jest srednia z 305 dni laktacji, tak ? Narazie moge tylko policzyc srednia ze zbiornika x 305 dni, bo za krotko jestem pod Ocena. Taka srednia ze zbiornika bedzie duzo mniejsza od sredniej z laktacji jezeli okres miedzywycieleniowy przekracza ksiazkowe 305dni + 2 miesiace zasuszenia. Dobrze kombinuje?

• Like 1
Opublikowano

No to sie pochwalcie które miejsca zajeliscie  😁 

Opublikowano

ooo 👏👏👏👏  super! gratulacje :)👍 Ty to kochasz te nrfy 🤣

Opublikowano

Wys-maz ponad 100 obor z wydajnością pow. 10 tys 👏 

Mi do podium ciut zabraklo ;/

Asus921

Wydajnosc podawana z federacji = mleko udojone w ciagu roku : przez średnioroczny stan krow. 

Tak wiec mleko ze zbiornika x 365 podzielone przez wszystkie żyjące krowy będące pod ocena. 

Opublikowano

Zawsze mnie ciekawią producenci, ktorzy nie zgadzają się  na zweryfikowanie "wydajnosci" z odbiorami mleka 🤣🤣🤣

a widzieliście nowe projekty pierwszych stron i koncowych???? kolorowo bedzie  !!!!!

Opublikowano

Dla mnie to jest wyznacznik tego czy ktos kombinuje żeby "być w książce wyzej od somsiada" czy po prostu hoduje i produkuje...a tych pierwszych jak się okazuje jest wielu... Ale moze ktos mi to wytlumaczy łopatologicznie 🤷‍♀️ zebym mogła zrozumieć tych gospodarzy i spojrzeć z innej perspektywy 😁 

Opublikowano

zawsze wolałam działać szpadlem 🤣 , ale dziękuję 😁🤣

Opublikowano

Sąsiad jeździ doić i jak nieraz opowiada co ludzie robią to się śmiać chce, lekarz już też mówił że to podsypywanie treściwych żeby więcej udoić ludziom bokiem wychodzi, dzięki tej głupocie więcej ma zarobku na leczeniu somatyki.

Sławek gratulacje wydajności. 

Opublikowano

Nie mam książki, ale życzliwy doniósł:D

To tym bardziej gratulacje jak pierwiastki. 

Opublikowano
12 minut temu, slawek74 napisał:

znalazłeś mnie?

60% stada w ubiegłym roku to pierwastki

wszyscy Cię znaleźliśmy 😝

Opublikowano
46 minut temu, asus921 napisał:

@zetorr6441

Jestes pewien, ze to nie wydajnosc za 305 dniowa laktacje ?

Podalem skad się bierze wydajnosc podana w książce. 

Wydajnosci za 305 dni z podziałem na grupy laktacyjne jest podawana na pierwszej stronie raportu po lewej stronie. 

To co jest wpisane w tabeli wydajnosc za ost 12 miesięcy po styczniowym probnym to jest w ksiazce. 

Co do zasuszenia to spr zasuszac na 42 dni zamiast na 2 miesiące. U mnie przyniosło to wiele korzyści $$

Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

Dla mnie to jest wyznacznik tego czy ktos kombinuje żeby "być w książce wyzej od somsiada" czy po prostu hoduje i produkuje...a tych pierwszych jak się okazuje jest wielu... Ale moze ktos mi to wytlumaczy łopatologicznie 🤷‍♀️ zebym mogła zrozumieć tych gospodarzy i spojrzeć z innej perspektywy 😁 

To jak u was zootechnik weryfikuje litry oddane do mleczarni? Bo u nas tylko pytał więc mogłem mu podać jakąkolwiek sumę taka żeby pasowała z wynikami z federacji i ją wpisał więc jaka tu wiarygodność?

Opublikowano

Większa niż taki co mowi "nie, bo NIE"... 😁 

Mi to lotto na ktorym jestesmy miejscu, ale ci ludzie zawyżający swoje wydajności jak wspominałam są...smutni 🙄 Czytając te tabelki, nazwiska, wydajnosci wolałabym wiedzieć kto naprawdę wykonał dobrą robotę w hodowli, zywieniu, podejmował madre decyzje itd, od kogo warto się uczyć, moze do kogo kiedyś pojechać na gospodarstwo zobaczyc jak oni to robią, że jest tak dobrze, podpytać, posluchać cennych rad. A nie czytać farmazonów o tysiącach...🤷‍♀️

Opublikowano

Mam podobne zdanie ale jak widzę jak ludzie żywią swoje krowy, jaką mają wiedzę o nich w luźnej rozmowie i z opowieści znajomych i weterynarzy to myślę że w naszej okolicy max 10% wyników z książki jest prawdziwych.