Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, przezuwaczka napisał:

Kurcze nie znam się na tym, ale mają braki innych pierwiastków pewnie jeszcze. 

tak, silny niedobór miedzi, niewielki cynku i wapnia. Potas w normie , fosfor nadmiar. Lekarz doradził zmniejszyć premiks, dołożyć tlenek cynku, siarczan miedzi ,kredy. Po miesiącu pobrać krew do badań ponownie

Opublikowano

Oj, mi sie wydaje, ze jednak to się zmienia, wystarczy na glupiego facebooka spojrzeć 😉 Chociaz ostatnio jeden mlody chlopak rozwalił system stwierdzeniem, ze TMR jest bleeeee,bo to tak jakby sie podało komus sniadanie obiad i kolacje na jednym talerzu, a slowa wybrzmialy od przedstawiciela SANO... 

Wiedza musi się szerzyć i w końcu niezorganizowana, niedopatrzona hodowla, z wieloma uchybieniami (zwlaszcza w odchowie), nie będzie miala racji bytu. 

Opublikowano
3 minuty temu, marcinffff napisał:

tak, silny niedobór miedzi, niewielki cynku i wapnia. Potas w normie , fosfor nadmiar. Lekarz doradził zmniejszyć premiks, dołożyć tlenek cynku, siarczan miedzi ,kredy. Po miesiącu pobrać krew do badań ponownie

To słuchaj weta i obserwuj, bo braki trzeba uzupełnić. Pytanie tylko, czy to wina premixu, bo może warto na dłuższą metę innego poszukać.

• Like 1
Opublikowano
57 minut temu, marcinffff napisał:

200 dni większość zaczyna krycia 😄 z tego co w rodzinie popytałem. A ja po 200 dniach jałowości kopie wiadra...

przepraszam..jaka wiekszośc? 🤣🤣🤣

Opublikowano
8 godzin temu, danielhaker napisał:

@ThePerkins drożdże dla wszystkich

@damianzetor9540 Chyba nie ma obowiązku, ale to jest wygoda dla samego hodowcy. U mnie np. są 3 rodziny w oborze (3 imiona), a każda urodzona jałoszka otrzymuje imię matki + kolejny nr

@Paulina1985 mieszczą Wam się wyniki w jedną kopertę? xD

7 godzin temu, slawek74 napisał:

Można ale chyba nie kobiecznie i chyba lepiej żeby było krótkie nazywaj jak sasiadki maja po koleji lub znajomi z forum😀😉

Nie śmiejecie się z mojego pytania o imiona 😂 Mam mieć niebawem próbny udoj, a nie dopytalem zootechnika czy mam krowom imiona wymyślić czy się obędzie bez. Mi wygodniej jest po numerach kolczyków 💁

Opublikowano

nie muszą mieć imion. Mają mieć czytelny kolczyk. Imię krowy tylko dla Ciebie, spojrzysz w liste, krowa Kropka,Biała, czerwona , Sim i wiesz która. Ja po numerach na pamięć już znam , jak powtarzały przy kryciu to się nauczy jak wierszyka 😬

Opublikowano
8 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Nie śmiejecie się z mojego pytania o imiona 😂 Mam mieć niebawem próbny udoj, a nie dopytalem zootechnika czy mam krowom imiona wymyślić czy się obędzie bez. Mi wygodniej jest po numerach kolczyków 💁

A z czego tu się śmiać?

Moje krowy też mają swoje nazwy (Tylko żadnych ludzkich imion)

Przy większej ilości krów wygodniej będzie po numerach. 

Opublikowano
12 minut temu, damianzetor9540 napisał:

a nie dopytalem zootechnika czy mam krowom imiona wymyślić czy się obędzie bez. Mi wygodniej jest po numerach kolczyków 

zootechnicy oceny mają wspaniałą inwencję twórczą, już oni Ci wymyślą 🤣

Opublikowano

Kurna . Rogaczy Ty mi nie pokazał .

4 minuty temu, slawek74 napisał:

U mnie jałówkę dzisiaj żona ochrzciła Emilka 😀 i pewnie zostanie

Opublikowano

@marcinffff.zdecydowanie jest ich wiecej, a wszystkie imiona dawał zoot.oceny, bo dla mnie chamsko powiem  - krowa jest...numerem!!! znam wszystkie dojne po 4cyfrowym numerze i z wygladu, a swoje nazwy czy imiona daję tym "wybitnym" 🤤   

Opublikowano

Mniejsza o to . Jadę jutro po Ryśka i wpadamy jutro na borysz do Ciebie . Ze mną nie ma lekko . @Rolnik1973 Co jutro robisz ?

3 minuty temu, slawek74 napisał:

A skąd ja rogaczy wezmę ? u mnie rogi się wypala

Opublikowano

Dobre pytanie. Ilu hodowców tyle odpowiedzi. Dla mnie 20 l dziennie to minimum na żarcie. Za 305 dni to jakieś 6100 litrów rocznie. Dla mnie to mało bo 30 gr zysku to 1800zł za ciężką przecież robotę. Jak są kredyty, to musi być ponad 30 l dziennie, żeby coś zostało.

Jak jest duża ilość zwierząt, to zysk wydaje się większy. Niestety siła robocza i amortyzacja go mocno obniżają. Pamiętam zajęcia z profesorem ekonomii z SGGW. Policzył nas i podziwiał, że wychodzimy jeszcze na zero...