Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, Morion napisał:

Oczywiście że się podejmie, bo to bardzo dobry weterynarz, ale odradzał, bo nie daje gwarancji, ze operacja się uda. Z resztą daje mu marne szanse. A zapytałem Was bo rożne są przecież przypadki i metody leczenia...

Tak czy siak mam nadzieję, ze jakoś wytrwa do stycznia.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi.

Mateusz z Kono u Ciebie leczy?

Opublikowano
2 godziny temu, Morion napisał:

Oczywiście że się podejmie, bo to bardzo dobry weterynarz, ale odradzał, bo nie daje gwarancji, ze operacja się uda. Z resztą daje mu marne szanse. A zapytałem Was bo rożne są przecież przypadki i metody leczenia...

Tak czy siak mam nadzieję, ze jakoś wytrwa do stycznia.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi.

A w jaki sposób do tego doszło? Coś Ty mu dawał do jedzenia?

Opublikowano

@Thomas2135Sianokiszonka, siano i śruta.  Dwa tyg. temu rano robiłem obrządek, a ten nie chciał wstać do picia, szturchnąłem go to się podniósł, trochę z grymasem, ale nie pił. Oczy miał jakieś smutne. Dałem jeść i pojechałem w teren, a jak wróciłem po paru godzinach i zajrzałem do obory to ten juz miał"balon" w brzuchu. Weterynarz szybko przyjechał pomógł, a wieczorem juz normalnie jadł i pił. Kilka dni temu zauważyliśmy brak apetytu, a jak się okazało to trawieniec. Nie mam pojęcia gdzie jest przyczyna, bo nigdy nie było u nas takiego przypadku. Choć mamy podejrzenie ze mógł zjeść gdzieś kawałek siatki.

Opublikowano

odnosnie cielakow u mnie po tescie w lab wyszla krypto~. wystarczy dawac mlodym cielakom halocur przez 7 dni ? ostatnio co pisalem ze caly dzien nie pil mleka. w nocy sie posral rano wet byl z kroplowka dostal halocur + jakies antybiotyki a dzisiaj juz biega po kojcu a byl stan krytyczny i juz go na straty mialem

Opublikowano

Ja halocur podaję po drugim odpojeniu. Wiec jesli urodził się rano to halocur dostaje po wieczornym odpojeniu i tak przez 7 dni zawsze po wieczornym mleku. Co nie zwalnia z szybkiego podania siary po porodzie (maks 40minut, 4litry) oraz dezynfekcji, indywidualnego utrzymania noworodków itd...powodzenia.

Opublikowano

No to brawo za dobre przemyślenia i liczę na Twoją konsekwencję, zobaczysz, że wszystko się zmieni na lepsze :)👍

Opublikowano
Dnia 21.12.2019 o 10:07, Adrian_K_90 napisał:

Udało wam się kiedyś porządnie rozdoić krowę która przedwcześnie się wycieliła(z bliźniakami tak na marginesie)? Jest w dobrej kondycji, ale w pierwszym udoju dała poniżej litra, w drugim dwa, a teraz dwa razy pod rząd można powiedzieć 4 litry. Wydaje mi się, ze już z niej za wiele nie będzie, ale może ktoś ma inne doświadczenie z takimi przypadkami?

Miałem u siebie taki przypadek. Zasuszylem krowę w 7miesiacu. W 8 miesiącu miała już zrzutke(bliźniaki po sexie, byczek i cieliczka) a wymie jej było jak flak. Postanowiłem że zacznę ja doic. Na początku dawała może 0.5l na udoj ale z czasem zaczęła zwiększać. W szczycie dawała 19litry na udoj. Właśnie kończy laktacje 305 dniowa z wydajnością 9500 litrów i będzie zasuszana. 

Opublikowano

Podobno można zebrać na kiszonkę, ale jedynie przed kwitnięciem, bo potem jest trujący. Tak można wyczytać w internecie. 

Opublikowano

No niestety z ciąża blizniacza tak juz jest ze potrafią poronic albo wczesniej się wcielić. Wczoraj i dzisiaj też doświadczyłem tego na własnej skórze. 

Wczoraj zrzutka w 5mc a dzisiaj poród 10 dni przed terminem z tym ze zasuszylem ja nie na 40 tj wszystkie a na 50dni także mam nadzieję że będzie ok. 

W ubieglym roku jalowka w 8mc poronila, zaczela z 1l a w szczycie bylo 36 na dobę, także doic mus

Opublikowano

Jest tez możliwe, ze jest cielna tylko jej hormony szaleją.

Jeśli jesteś pewny, że to ruja to mogla porzucić wcześniej tylko rui nie widzialeś. Mogła też poronić na dniach (w ciagu tygodnia), ale to juz 5-miesiac, wiec raczej płód byś zauważył i wiszacy flak łożyska. Jak zbadasz rektalnie to bedziesz czuł jaka jest macica, jeśli nie brudzi to ja bym kryła. 

Opublikowano

A jeszcze mam pytanie- po czym poznam ze mu się poprawia, tudzież trawieniec wrócił na swoje miejsce? Poprawa apetytu? A jeśli mu nie przejdzie to ile czasu moze się tak męczyć?

Opublikowano

Panowie takie małe pytanko. 16.09 zacieliliśmy krowę na początku grudnia miała usg i okazała się cielna i dzisiaj znów latuje (wstrzymała nawet mleko) i ciekaw jestem czy tą cielność mogła "porzucić"? i jaki w tym okresie ciąży jest płód?

Opublikowano (edytowane)

Najlepiej zlecić u weta pobranie krwi do badania na choroby bvd ibr i neosporę wtedy będzie wiadomo co w stadzie siedzi. Ja akurat mam neosporę, na to nie ma żadnego antybiotyku ani szczepienia. Objawy to trudności w zacieleniu przedwczesne porody zamieranie zarodka i wytucie.

Edytowane przez rolnik115
Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Panowie takie małe pytanko. 16.09 zacieliliśmy krowę na początku grudnia miała usg i okazała się cielna i dzisiaj znów latuje (wstrzymała nawet mleko) i ciekaw jestem czy tą cielność mogła "porzucić"? i jaki w tym okresie ciąży jest płód?

Już 3 mies by była cielna to rektalnie sprawdzi czy jest czy nie

Opublikowano
leszek1000 napisał:

Badałeś na te wirusy krowy ? . Jak masz wyniki z federacji to sprawdź ile ma białka w mleku 

Nie badalem ale raczej to wykluczam bo nie dzieją się cuda... Nie jestem w federacji 😉

rolnik115 napisał:

Najlepiej zlecić u weta pobranie krwi do badania na choroby bvd ibr i neosporę wtedy będzie wiadomo co w stadzie siedzi. Ja akurat mam neosporę, na to nie ma żadnego antybiotyku ani szczepienia. Objawy to trudności w zacieleniu przedwczesne porody zamieranie zarodka i wytucie.

Raczej to nie to

Xawier napisał:

1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Już 3 mies by była cielna to rektalnie sprawdzi czy jest czy nie

Myślę że jest cielna bo była sprawdzana usg przez doświadczonego lekarza. Ale za jakiś czas dla pewności sprawdzimy ją jeszcze raz 🙂

Opublikowano
2 godziny temu, Bercik92 napisał:

i jaki w tym okresie ciąży jest płód?

20191222_213937.jpg