Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

..."A może poszli do lasu..." .

Co ten cielak dostawał wczesniej za leki lub pójła?

Przeciwbolowy Biovetalgin albo Buscopan rozkurczowo.

Opublikowano

rano dalem mu biovetalgin bo mial podwyzszona temp. teraz spadlo mu na 38.3 lecz apetyt nie wrocil

Paulina1985 napisał:

..."A może poszli do lasu..." .

Co ten cielak dostawał wczesniej za leki lub pójła?

Przeciwbolowy Biovetalgin albo Buscopan rozkurczowo.

podac mu na noc cos jeszcze czy czekac do rana?

Opublikowano

Moze płuca się zaczynają. Ja bym powtórzyła biovetalgin plus jakis Oxytet czy Florkem (zalezy co u kogo działa). Lekarzem nie jestem, ale po podaniu leków godzina i próba znowu napojenia.

Opublikowano

myslisz, ze biovetalgin obniży temperaturę z 38st jeszcze niżej???😱   Nie obniży, podziała przeciwzapalnie i przeciwbolowo.

Wspomnianego przez Ciebie antybiotyku nie używaliśmy w naszym stadzie. Nie znam. 

Jeśli masz wątpliwości, zadzwoń do lekarza. Jeśli cielę nie pije od rana to bardzo niedobrze.

Opublikowano

To daj Biovetalgin i za pol godziny próbuj dać mleko. Chyba, że wypił wieczorem. 

Opublikowano
3 godziny temu, MichalForterra1993 napisał:

sluchajcie cielak 7 dni nie ma biegunki temperatura 38.3 jest osowialy, nie chetnie pije mleko

zaraz sie przesra i  posmutniał bo go zmuliło....

Opublikowano

Cześć, wydoiłem krowę godzinę o podaniu leku sterydowego przeciw ketozie ( anti kextone?) Niestety nie wiem dokladnie. Rano będę chciał zbadać mleko w mleczarni ale nie wiem czy to ma sens czy od razu w kanał. Żyć się odechciewa 

Opublikowano

@Mateusz1qZastanow się co zostało podane ...Albo steryd (dożylnie z małej butelki strzykawką lekarz musiałby podawać) albo kexxtone (bolus dożywaczowy wkladany do pyska). Sterydu moze nie wykazać, bo mleczarnia robi badania na substancje hamujące (np.Mlekpol), a sterydy są lekami silnie przeciwzapalnymi. Jeśli dostala do pyska bolusa to on nie ma karencji na mleko🙄 

Na przyszłość włączyć myślenie. Ja bym takiego mleka pić nie chciała...🙄

Opublikowano (edytowane)

Udało wam się kiedyś porządnie rozdoić krowę która przedwcześnie się wycieliła(z bliźniakami tak na marginesie)? Jest w dobrej kondycji, ale w pierwszym udoju dała poniżej litra, w drugim dwa, a teraz dwa razy pod rząd można powiedzieć 4 litry. Wydaje mi się, ze już z niej za wiele nie będzie, ale może ktoś ma inne doświadczenie z takimi przypadkami?

Edytowane przez Adrian_K_90
Opublikowano

Jałówka się rozdoiła na kilkanaście litrów po poronieniu w 6 miesiącu(bliźniaki). Z krową nie mam doświadczeń. Mam za to nieco inny problem. Przegapiłem termin zasuszenia jednej krowy, i tak niewiele miała przed zasuszeniem i zasuszyłem na 2 tygodnie. Po wycieleniu niestety nie ma za wiele tego mleka. Myślałem, że się rozdoi, ale lipa. Rodzice kiedyś mieli podobnie tyle, że nie dali rady zasuszyć krowy, ale po porodzie miała mleko. Trochę mniej, ale było a ta obecna połowę tego co dawała w 1 laktacji.

Opublikowano

@Adrian_K_90  poczekaj ze 2 tygodnie, wtedy cos bedzie mozna powiedzieć. Róznie to bywa, ostatnio sprzedalam jedną, ktora poroniła miesiac przed terminem i mleka zero. Inna wczesniej dawała polowe tego co w poprzedniej laktacji (po poronieniu). Jesli dobrze dawała w poprzedniej laktacji to oplaca się nawet podoić, szybko zacielić i czekac na kolejną laktację.

@Thomas2135 rzeczywiscie przegiąłeś :) nie oczekiwałabym polepszenia wydajności 😪 Moje najkrótsze zasuszenie trwało 40dni, a od dwoch miesiecy zasuszam na 45dni i szczerze uważam, ze to już jest za krótko. 

Opublikowano (edytowane)

Problem. Krowa w 8 miesiącu ciąży (pewnie poronienie) od wczoraj rana zaczął schodzić taki czerwony ropny śluz od wieczora ma parcie dość słabe i nieregularne do teraz, włożyłem dłoń ale za bardzo nic nie czuje (a nie chce głębiej pchać reki), włożyć reke głębiej i coś spróbować wymacać czy dzwonić po weta?

Edytowane przez Mateusz6340
Opublikowano

Jeśli wątroby im nie siadają, dobrze wchodzą w laktację i osiągają wysokie wyniki to pogratulować.

@Mateusz6340 krowa prze od wczorajszego wieczora i nie dostała pomocy do 11.00???🙄🙄🙄🙄  DZWOŃ tym bardziej jesli nie umiesz lub boisz się zbadać przez pochwę. Przecież to moze być skręt macicy chlopie...

Nawet jeśli to "tylko" poronienie to z czym czekać? lepiej wyciagnąć płod zeby nie doszło do infekcji .

Opublikowano (edytowane)

nie od wczorajszego wieczora(czyli mineło12-13 godz.) a ten śluz zaczął schodzić od wczoraj rana. Co do wkładania reki to już przez to przechodziłem wiec strachu nie ma tylko pierwszy raz mam taką sytuacje. Dobra sprawdze sam i dzwonie.

Edytowane przez Mateusz6340
Opublikowano

50-60 dni jest super, u mnie mniejsza ilosc dni sie nie sprawdzila i zakańczam ten preceder :)