Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
46 minut temu, dabrowskit napisał:

35 z najsłabszej działki. Teraz na dniach będę otwierał pryzme gdzie z 5 ha legiona to zobaczę ile będzie tam

Jak ten Legion Ci wyszedł? Ładna urosła? 

14 minut temu, tumiwisizm napisał:

Nie rozumiem tych badań z jezewa. W tamtym roku skrobia 29.6 i 0.97 jpm w tym roku skrobia 21 a 0.96 jpm, troche to bez sensu.

U mnie skrobia taka sama jak rok temu a JPM też wzrosło

Opublikowano
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

Oni mają źle skalibrowany sprzęt dlatego takie kwiatki

Ja robiłem w Kobiernie i uważam że wyniki są ok. Skrobi mało bo qq bez komentarza... A trawa też za późno zebrana i bez analizy się spodziewałem małego białka

Opublikowano

Wysłałem jak co miesiąc próbkę mleka do analizy. 

Przed zmianą dawki był tłuszcz 4.2 a teraz 4.9, białko było 3.15 a teraz prawie 3.5, somatyka była 260 a jest ponad 700 a mocznik był 160 a jest poniżej 100... A wydajność wzrosła z 19 litrów na 22-23 litry średnio. 

W dawce zmieniłem ilość wyslodkow z 4 kg na 7 kg, ddgs zmniejszyłem z 2.5 kg na 1,5 kg, ziarna qq zmniejszyłem z 2 kg na 1.5 a dodatkowo doszedł rzepak i soja (50:50) po 1 kg. 

To możliwe czy próbke poje**li?

Opublikowano
Pawel29 napisał:

3 godziny temu, kewink napisał:

Paweł29 a skąd jesteś dokładnie bo ja też powiat Augustów tylko że Suwałki zabierają mleko i też były cyrki niedawno.

Kojarzysz taką miejscowość Żarnowo Trzecie jak się jedzie z Augustowa w stronę Ełku? to ja właśnie z tond jestem.

Znam te ,,trójmiasto" w tamtym tygodniu ziemniaki 😅 woziłem do Żarnowa Trzeciego. Ja z gminy Lipsk jestem. A gdzie zabierają wasze mleko? Jaki punkt zamrazania masz w poprzednim odbiorze bo poniżej 0.512 traktują że masz wodę w mleku. U nas pierwszo stwierdził instruktor że wodę krowy dają pokazywał wyniki jakiegoś gościa bo krowy badał i faktycznie u niektórych krów było po 3% wody . Zbadaliśmy w Sokółce wszystkie krowy były w normie. A wyniki raz 0.530 raz 0.500 nawet 0.490 było 6% wtedy wyszło.

Opublikowano
15 godzin temu, Paulina1985 napisał:

grzejesz wodę czy pełne mleko??

Siarę grzeje w garczku w kąpieli wodnej, pełne mleko na kuchence indukcyjnej, woda do preparatu gorąca z bojlera

5 godzin temu, czesio1612 napisał:

badaliscie już tegoroczne kiszonki z kuku? wysłałem przedwczoraj do jezewa i aż mnie głowa rozbolala jak zobaczyłem skrobię 23.5. muszę jeszcze raz pobrać bo rośliny jak rok wcześniej ładne kolby i lipa a przed rokiem był o 36

5 godzin temu, leszek1000 napisał:

U mnie 15 

U mnie QQ wyszło 30% skrobi, sianokiszonka 16% białka ale dużo włókna i żywieniowiec mówił że 13% jest wykorzystywane a 3 niewykorzystane

Opublikowano
2 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Wysłałem jak co miesiąc próbkę mleka do analizy. 

Przed zmianą dawki był tłuszcz 4.2 a teraz 4.9, białko było 3.15 a teraz prawie 3.5, somatyka była 260 a jest ponad 700 a mocznik był 160 a jest poniżej 100... A wydajność wzrosła z 19 litrów na 22-23 litry średnio. 

W dawce zmieniłem ilość wyslodkow z 4 kg na 7 kg, ddgs zmniejszyłem z 2.5 kg na 1,5 kg, ziarna qq zmniejszyłem z 2 kg na 1.5 a dodatkowo doszedł rzepak i soja (50:50) po 1 kg. 

To możliwe czy próbke poje**li?

mocznik spadł po zwiekszeniu ilosci wyslodków,  to do przewidzenia. Pytanie jakiej jakosci wyslodki (somatyka)? Poza tym...skąd w tej dawce białko??? 

Opublikowano

Właśnie dostałem analizę kukurydzy i trawy to 6% różnicy w skrobi w kukurydzy i 4% białka w trawie 🤷 dużo, ale jak by nie było jest dobrze, tylko z ilością trawy cienko

Opublikowano

Wina porodu. Miałem tak z jedną jałówką i też dostała lekkiego niedawładu lewej strony. Być może płód uciskał nerw. Wet podał jakieś leki antybiotyki czy sterydy nie wiem co dokładnie ale była szybka poprawa.