Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niekoniecznie trzeba samemu, można zawołać weterynarza :) Chociaż ja jak już zrobię kurs inseminacyjny to muszę się nauczyć podstawowej ,,obsługi", tak żeby umieć samemu sprawdzić czy jest cielna i w jakim stanie są jajniki 

Opublikowano

A Sławku jak chcesz komus opisać jak to jest jak krowa poronila i jakie ma symptomy? jeśli o to pyta??

A jak krowa ma wlasnie skręt macicy? a jak cielę sie wklinowało zadem w miednicę? ja bym ze strachu wyszorowała ręce, wzieła poślizgu i najdelikatniej wlozyła rękę dla dobra zwierzaka. Jeśli szyjka zamknięta to super,nic nie ruszamyn czekamy na poród. jesli szyjka otwarta delikatnie to czekamy. jeśli wkladam rękę jak w skręcony ręcznik napięty jak struna to skret macicy i panikuję dzwoniąc do lekarza 🤷‍♀️ Balabym sie stracić cielę, albo co najgorsze cielę i krowę 🤷‍♀️

Opublikowano

Mieliście kiedyś takie sztuki co nie chcą treściwej ? U mnie jest taka sytuacja że krowa nie chce jeść treściwej, somatki nie ma bo sprawdzałem mleko płynem. Dawałem drożdże do pyska i sodę to pomogło tylko na chwilę. Miała też lekkie zapalenie płuc ale już wyleczone i po tym je tylko objętościowe typu kiszonka z kukurydzy sianokiszonka siano wysłodki.. i jak jej dam zwykłej śruty zbożowej to troszkę zje i później już może leżeć i ją nic nie obchodzi. Miał ktoś taki przypadek ?

Opublikowano
5 minut temu, Smoka napisał:

Co dajecie cielakom ?

Mleko😂🥛🍼

1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

A Sławku jak chcesz komus opisać jak to jest jak krowa poronila i jakie ma symptomy? jeśli o to pyta??

A jak krowa ma wlasnie skręt macicy? a jak cielę sie wklinowało zadem w miednicę? ja bym ze strachu wyszorowała ręce, wzieła poślizgu i najdelikatniej wlozyła rękę dla dobra zwierzaka. Jeśli szyjka zamknięta to super,nic nie ruszamyn czekamy na poród. jesli szyjka otwarta delikatnie to czekamy. jeśli wkladam rękę jak w skręcony ręcznik napięty jak struna to skret macicy i panikuję dzwoniąc do lekarza 🤷‍♀️ Balabym sie stracić cielę, albo co najgorsze cielę i krowę 🤷‍♀️

Ja raz rozpoznałem skręt macicy 😛  

Opublikowano

@radekz200 no to fanfary i rafandynka dla Ciebie 🥳🥳🥳 - tylko bydgoszczanie zrozumieją 😅 

@rolnik115 , melasa z konewki (niewielkie ilości), albo witaminy do tej treściwej.

Opublikowano

@Smoka jakie pytanie taka odpowiedź... pisz szczególy to dostaniesz odpowiedź lepszą.

Opublikowano

To zbierz zabawki, tupnij nóżką i się obraź.

Ile Ty masz lat? Zadaj pytanie "Jak zywicie cielaki od 1tygodnia do 3 miesiecy", " jak zywicie cielaki po odstawieniu mleka" "jak zywicie cielaki po siarze" "jak zywicie cielaki po zakupie"... serio? co najmniej 5 osób odpowie na sprecyzowane pytanie...trochę trzeba się wysilić...

Opublikowano
2 godziny temu, Smoka napisał:

Co dajecie cielakom ?

Na sraczkę, na apetyt, na zatwardzenie, do jedzenia, do picia? Więcej takich pytam to na pewno ktoś ci pomoże.

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, MichalForterra1993 napisał:

temperatura w normie. wet wsadzil sonde i dal w tupie do pyska jakis zel. jakas mieszanka z olejem i drozdzami. lecz jalowka tylko pije wode i nie chetnie wstaje a jak lezy to kopie tylnymi nogami...

no i dodam ze ma zimne uszy i troche jest mokra...

od kiedy tak sie dzieje? przeżuwa? jak z odchodami ? a jak stoi to nie bije sie przypadkiem tylnymi nogami po brzuchu?

jeżeli odchody sa słabe kał czarny i zwięzły, moze być tak jak przepuszczasz, że sie zatkała. Daj jej 500 g soli gorzkiej a za 3-4 godziny kolejne 250g 

jeżeli zauważysz, ze jest poprawa to daj jej ze 4 kostki drożdży. miałem ostatnio podobny przypadek, ale przyczyną było ciało obce, ale krowa niestety padła 

Edytowane przez xpaxpa
Opublikowano

Ja daję wodę smoczkiem i siano z ugoru. Paniusiu potwierdź że to najlepsze. 😜

Opublikowano
4 minuty temu, Smoka napisał:

Do jedzenia raczej logiczne 

Widzę że w macie w czymś problem 

Kilkudniowym czy kilkutygodniowym? Jest temat o żywieniu cieląt. Moża poczytać.