Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Takisobierolnik napisał:

Taki tok myślenia to trzeba było zostać przy ursusah lub widłach.

Nie można każdego zbiornika porównywać do reszty to ze ty masz badziewie to nie znaczy że wszystkie takie są

Chyba kpisz człowieku. Te myjki montowane są w zbirnikach Delaval, Prominox, Eurotanks i Bóg go jeden wie gdzie jeszcze. To najpopularniejsze i w sumie przez wielu uznawane za najlepsze myjki. 

Opublikowano
2 minuty temu, kokoman0 napisał:

Chyba kpisz człowieku. Te myjki montowane są w zbirnikach Delaval, Prominox, Eurotanks i Bóg go jeden wie gdzie jeszcze. To najpopularniejsze i w sumie przez wielu uznawane za najlepsze myjki. 

To wytłumacz mi skąd się wzięły te awarie u ciebie? ja użytkuje swój zbiornik  12 lat  alfa laval 5 tys. Mało tego był kupiony używany jego rok produkcji to 2000. i miałem jedną awarię śmieszną awarię. 

Może masz źle podłączony brak zabezpieczeń przeciążeniowych, słaba jakość wody, albo może wystarczyło by żebyś raz na pięć lat uszczelkę wymienił

Opublikowano (edytowane)

To się ciesz.  2 awarie miałem raptem z czego drugą ciężko nazwać awarią, po prostu przewodzik po ponad 8 latach w zasadzie struchlał. Może bym tak nie narzekał gdyby ta awaria sterownika była w lepszym czasie,  a nie na koniec roku kiedy firmy szykują się do inwentaryzacji a kurierzy w uj roboty mają. 

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano
26 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Te awarie myjni trochę niepokoją, rzadko się zdarzają ale mimo jednak... 8 tys też droga nie chodzi

Kasa własna czy MR lub MGR? Awarie to są raczej w tych starych i to kwestia naturalnego zużycia. Może warto raz na kilka lat zlecić przegląd. Do używanych zbiorników niektóre firmy zakładają nową myjnię a nie tylko sterownik. 

Opublikowano (edytowane)

W elektronikę nie wleziesz. Działa,  działa aż pewnego dnia przestaje. Może chodzić 20 lat i nic a równie dobrze po roku paść. Dla przykładu kumpel ma taki sam zbiornik jak ja i sterownik nie tykany od nowego ale przewodzik też już zmienił jak mu powiedziałem bo się okazało że też gruz.

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano

U nas myjnia kilkanaście lat, w tym czasie dwa silniki mieszadła, wymiana łożysk na mieszadle, jakieś  gumowe ustrojstwa na zaworze spustowym, a wężykow od detergentów nie liczę, bo to grosze i bardzo rzadko. Poza tym kilka weżykow perystaltycznych w środku w pompkach. Czy to są wielkie koszty na tyle lat uzytkowania, chodzenia non stop i zeroobsługowego użytkowania? Więcej problemów mieliśmy z agregatami chlodzacymi. 

Opublikowano

Zbiornik używany z lat 90 2800 litrów nominalnie samo myjący w Jeżach k. Pisza za 11tys zakupiony. W myciu nie ma co się psuć. Silnik z Pompą na dole i sterownik prosty jak  cep bo bezpiecznik wyskoczył raz i zaglądałem . A wyskoczył bo kabel w mufie się stopił we wtyczce. Raz zawór się zacioł na freonie i chłodził przez 2 godziny...naprawa 450zł z freonem dobitym

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Kasa własna czy MR lub MGR? Awarie to są raczej w tych starych i to kwestia naturalnego zużycia. Może warto raz na kilka lat zlecić przegląd. Do używanych zbiorników niektóre firmy zakładają nową myjnię a nie tylko sterownik. 

Mgr, katalogowo różnicy 15 tys, już po zwrocie ja muszę dołożyć 8 tys do samomyjacego

Opublikowano

Ja jednak brałbym cystenę. Choroby, o których ja napisałem wyżej i kolega z niczego się nie wzięło. Obyś tylko nie musiał nigdy siedzieć w kolejce do pulmunologa po 20 latach wdychania oparów kwasów.

Opublikowano
18 minut temu, slawek74 napisał:

damianzetor9540 bierz samomyjacy nie cofaj się

chociaz raz się zgadzam z Tobą 🤣

Opublikowano (edytowane)

Polecam zbiornik japy kryos , mam go dopiero dwa miesiące więc nie mogę dużo o nim powiedzieć. Ale bardzo ładnie się domywa i szybko chłodzi. Dysze do mycia ma w środku ma w środku na oddzielnej rurce (nie na mieszadle). Dla mnie sprzęt bomba trochę drogi ale warto było. Pojemność 2200l cena razem z odzyskiem to 19tys w tym nowy sterownik myjni. Nigdy już nie wrócę do tradycyjnego mycia zbiornika, nic mnie nie obchodzi tylko wlewam płyn do mycia i idę na kawę 😁 

Edytowane przez rolnik115
Opublikowano
21 godzin temu, marcinffff napisał:

@ThePerkins jutro jedź do biedronki, kup 4 litry coca coli oryg. wlej jej 2 l i po godzinie kolejne 2 l . 

Znam przypadek jak kolegi ojciec uratował krowę ze stanu krytycznego już wręcz...litrem oleju przepalonego , czego nie polecam , temat długi, ale zadziałało jak chemia na nowotwór u ludzi. Krowa była w 2 laktacji, dożyła 11 lat. Kolega( mój przyjaciel)  i ojciec jego niestety są już ś.p. :( 

21 godzin temu, GrzesiekAgro napisał:

Moze sianko, słoma dobrej jakości owsianka , jeczmianka? Płuca dobrze badał, może coś się przyplątało , podróż , nowa flora z obory 

A za nią co leci , jeśli w ogóle sra to bobki , rzadko? Wygląda na pusta , czy zgazowania ?

Był teraz wet i mówił , że choroba transportowa ( przeziębienie ) , dał zastrzyki i jutro poprawka. Ojciec mówił , że była w drewnianej obórce więc pewnie ją owiało w czasie transportu i masz babo placek ... Sra gęsto, prawie że bobki. Siana słabo rusza, jedynie co z chęcią zajada to lucernę.

Opublikowano

"Jałówkowe plemniki" to w sexowanym nasieniu a Ty w konwencjonalnym dostałeś odpad. 😅