Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Daniel no niby tak 😁 A może to raczej informacja w eter, że jalowki (krowy) JUŻ SĄ i czekają 😁 Wczoraj widzialam filmik z dunkami, to wymiona niczego sobie 🥰

Opublikowano
12 godzin temu, Paulina1985 napisał:

o szok. No dobra. A z takich hodowli jak Cieszymowo czy OHZ ktoś kupował??

W ohz też jest różnie zależy jaki i wcale nie tak kolorowo. Nawet w Osięcinach  genetyka jest średnia, mają krowy z najwyższej półki, ale tylko jakąś część. Poza tym  w ohz już też nie jest tanio jak kiedyś, ponad 7 tys netto trzeba wyłożyć plus transport.

Opublikowano
19 godzin temu, zetorr6441 napisał:

A czemu z wolnostanowiskowej nie mogą byc? 

U mnie wszystkie jalowki do 8mc ciąży chodzą luzem a krowy są na uwiezi i niema z tym problemu.. 

Do końca na luzie na głębokiej ściółce czy ruszta? Bo to sporo różnica

Opublikowano

kupcie kupcie :D 😀 krówki 500 kg , wysokie na 160 cm wzwyż i mało brakuje że wiatr ich nie przewróci jak na zewnątrz wyjdą. Lepiej dobrze ją uwiązać. Cena promocyjna teraz ok 8000 brutto z Danii.  Kuzynowi na wiosnę 7 przywieźli z Holandi jałówek , przez 3 tygodnie nikomu nie pokazywał, same szkielety :/ a cielne ,wstydził się pokazać, trochę się poprawiły później i mnie zaprosił zobaczyć, miała guza na szyi jedna, teracyklinę wstrzyknął i zeszło jak podpowiedziałem...

to co widzę u znajomych HF w oborach a to co przychodzi z zagranicy to jakaś przepaść, czy na zachodzie nie mają zbóż że to takie chude musi być ??

Opublikowano

No to trzeba patrzec co się kupuje przede wszystkim. Jak widział kuzyn zdechlaka to po co brał?? potem ludzie sieją takie opowieści dziwnej treści, że kupił beznadzieję...a ktoś za niego sztuki wybierał? (ja bym przede wszystkim pobrala od takich krew na wirusologię i stan wątroby).

Na filmach widzialam pierwiastki do kupienia to chudziny rzeczywiście z wielkimi wymionami. Ale jałówki cielne z wygladu piękne, nawet nieco przypasione a to ja narzekam, ze opasy hodujemy. Także nie jest chyba źle?

My ponad 10 lat temu zmuszeni byliśmy kupować i po tych sztukach mamy najlepsze krowy w stadzie, ale odpadu też było trochę. Także kupować z głową jak mowilam.

Opublikowano

he "Panie Hf musi być chudy" takie teksty się słyszy od handlowców. Te "lepsiejsze" PH Konrad przywozi bezpośrednio do gospodarstwa . Nawet jeśli 60 % szczęsliwie się ocieli i ducha nie wyzionie po 2 miesiącach to bedzie sukces. Weź wejdź w nią czy bedzie dobrą krową skoro jej matka miała 12 tys . Dodam że jeśli za granicą była na wolno stanowiskowej, to w polsce też powinna w tym samym systemie być

to co 10 lat temu było a co jest teraz to.... 😄

Opublikowano

A co bylo 10 lat temu??? raczej gorsze dziadostwo.

A serio ktoś wierzy w tekst "hf musi być chudy" ;) to jak stwierdzenie, ze w wysokowaydajnym stadzie "musi być kwasica" 😁

Opublikowano

10 tys., w tamtym roku 10,900.

W tym roku zgubił nas brak sianokiszonki już przed wakacjami, poźniej nieszczesne młóto...😓 kokosów ni ma.

Opublikowano (edytowane)

Tak bo Hf jest duży i wyrosniety tylko pamiętajcie by zajrzeć na jej wiek i nie ma się pewności że to są prawdziwe daty. Hfka cielna w wieku 27 miesięcy zasadniczo się różni od takiej co się cieli w 23 miesiącu. 

Po OHZZ ciężko jest kupić coś tanio i dobrze. Każdy odstawia materiał do sprzedania a najlepszy zostaje dla siebie i poprawia statystyki. 

Konrad wykupił jakieś całe stado w niemczech.  Ostatnio miały być krowy z jednego stada i jalowki w borkach mieliśmy też propozycje jechać oglądać je  tam bezpośrednio w Niemczech ale podziekowalismy.

Wczoraj przyjechały nam jalowki które kupiliśmy w Polsce. Trochę się martwilismy bo jechały 550 km ale zeszły z samochodu wzięły się za jedzenie potem picie i ładnie się ułożyły. Największy plus to taki ze są z jednej obory i nie ma między nimi walki o hierarchię. 

Z tym transportem to bez przesady. Koszt jalowki po przetransportowaniu jej 550 km wzrósł średnio 130 zł. 

received_2479628945690642.jpeg

Edytowane przez Farmer6820
Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

No to trzeba patrzec co się kupuje przede wszystkim. Jak widział kuzyn zdechlaka to po co brał?? potem ludzie sieją takie opowieści dziwnej treści, że kupił beznadzieję...a ktoś za niego sztuki wybierał? (ja bym przede wszystkim pobrala od takich krew na wirusologię i stan wątroby).

To co powiesz hanlarzowi niech stoją  czekają na ciebie bo ty dajesz krew do badania , a swoją drogą to kto ci na takie coś pójdzie. 

Opublikowano
7 minut temu, robert1226 napisał:

To co powiesz hanlarzowi niech stoją  czekają na ciebie bo ty dajesz krew do badania , a swoją drogą to kto ci na takie coś pójdzie. 

oczywiście. Jak chce miec kupca niech czeka. Jak wezmiesz syf do siebie do obory to juz zadnycch reklamacji nie ma.

Opublikowano

To nie targ, a grube tysiace zlotych...co powiesz ludziom ktorzy kupili 50 krów, powycielały się i padły wkrotce po porodzie?? okazało się, ze wątroby jakby nieistniały. Wlaśnie tak myśleli jak Ty. 

Albo grasz w rosyjską ruletkę,albo zabezpieczasz się badaniami.

Ja sobie zdaję sprawę,ze nie kazdy moze, nie kazdy ma możliwości. Ja mówię jak ja bym zrobiła gdybym miala na te krowy wydać tyle kasy. Kto co robi jego sprawa :)

33 minuty temu, Xawier napisał:

U Cb :P

hahahaha 😂 i tu masz rację 😂 Poratujesz??? 🥰🥰🥰

Opublikowano
2 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Do końca na luzie na głębokiej ściółce czy ruszta? Bo to sporo różnica

Na ruszcie bez legowisk. 

Moje jalowki tez sa chude a niektóre nawet bardzo chude. Hf to nie simental i powinien miec dobrze widoczne 3 zebra. 

W życiu nie kupiłbym grubej jalowki 

Opublikowano
1 godzinę temu, Farmer6820 napisał:

Tak bo Hf jest duży i wyrosniety tylko pamiętajcie by zajrzeć na jej wiek i nie ma się pewności że to są prawdziwe daty. Hfka cielna w wieku 27 miesięcy zasadniczo się różni od takiej co się cieli w 23 miesiącu. 

Po OHZZ ciężko jest kupić coś tanio i dobrze. Każdy odstawia materiał do sprzedania a najlepszy zostaje dla siebie i poprawia statystyki. 

Konrad wykupił jakieś całe stado w niemczech.  Ostatnio miały być krowy z jednego stada i jalowki w borkach mieliśmy też propozycje jechać oglądać je  tam bezpośrednio w Niemczech ale podziekowalismy.

Wczoraj przyjechały nam jalowki które kupiliśmy w Polsce. Trochę się martwilismy bo jechały 550 km ale zeszły z samochodu wzięły się za jedzenie potem picie i ładnie się ułożyły. Największy plus to taki ze są z jednej obory i nie ma między nimi walki o hierarchię. 

Z tym transportem to bez przesady. Koszt jalowki po przetransportowaniu jej 550 km wzrósł średnio 130 zł. 

received_2479628945690642.jpeg

Jakie szerokie tu masz ruszta i legowiska?

Opublikowano
6 minut temu, zetorr6441 napisał:

Na ruszcie bez legowisk. 

Moje jalowki tez sa chude a niektóre nawet bardzo chude. Hf to nie simental i powinien miec dobrze widoczne 3 zebra. 

W życiu nie kupiłbym grubej jalowki 

W jakim wieku idą na pełny ruszt? 

Opublikowano
4 minuty temu, zetorr6441 napisał:

, z jaką data? 

Czasem przegladam z ciekawisci 

sprzed dwoch dni 😁