Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, Paulina1985 napisał:

Po co się unosisz ;) 8 tysięcy... taka jałowka tyle potrafi oddać w pierwszej laktacji :) Jedni pracują latami na potencjał swojego stada, inni nie mają od czego zacząć i kupują, jeszcze inni mieli "bykową passę" nie kryjąc seksem i też muszą kupić :)

Nie ma co oceniać ludzi. Kupować trzeba rozważnie i opłaca się to tylko tym, którzy wiedzą co robią, inni kupią i jeszcze zmarnują potencjał 🤷‍♀️ 

Paulina nie zgodzę się z Tobą.  :)Nie ma takiej opcji że jalowka za 8 tys się zwróci w jednej laktacji.  Niech da 10 tys.  Licząc koszt litra na poziomie 1,1 zł a średnia cenę 1,5 zł to zwróci się nam max 4 tys i to przy optymistycznym scenariuszu czyli dobrej cenie za mleko i gdy nie ma suszy.  

Opublikowano
14 minut temu, mk9422 napisał:

Paulina nie zgodzę się z Tobą.  :)Nie ma takiej opcji że jalowka za 8 tys się zwróci w jednej laktacji.  Niech da 10 tys.  Licząc koszt litra na poziomie 1,1 zł a średnia cenę 1,5 zł to zwróci się nam max 4 tys i to przy optymistycznym scenariuszu czyli dobrej cenie za mleko i gdy nie ma suszy.  

Heh :) Dolicz jeszcze cielę, ktore masz od niej, jeśli kryta seksem to jałowkę. No, ale dobrze, w drugiej laktacji? lepiej? Przy wlasnym odchowie jest to samo, bo zawsze trzeba liczyć koszt odchowu tej jalowki od urodzenia itd, wychodzi, ze zwraca się dopiero od drugiej laktacji. Jeśli ktoś nie ma wyjścia, a ma mozliwości to nie ma co się bać zakupu.

9 minut temu, slawek74 napisał:

Borki tele psikusy robi

hahaha, ja naprawdę pytałam czy to Polki czy Dunki czy inne  😁 także spoko :)

Opublikowano

Ciele to sprawa dyskusyjna.  Od jakiegoś,, harpagana ''  za ładnego byczka można i tysiaka wziąć 😄

Opublikowano

no widzisz, więc dolicz cielaczka do obliczeń i może budżet sie domknie w I laktacji 😂

Żarty żartami, ale Konrad ciagle się ogłasza z tymi jałowkami, musza mieć mega zbyt 🤔🤔🤔

Opublikowano
5 godzin temu, Paulina1985 napisał:

Inne pasze nie wiem.

Pasza tmr dla cieląt ma za mało włóknai struktury, cielaki mi się zaczely po niej wzdymać. Przeszłam na inną.

A granulki dla krów mlecznych z cargilla?

5 godzin temu, Paulina1985 napisał:

Inne pasze nie wiem.

Pasza tmr dla cieląt ma za mało włóknai struktury, cielaki mi się zaczely po niej wzdymać. Przeszłam na inną.

Opublikowano
4 minuty temu, rolas360 napisał:

Nie używaliśmy. Tylko DeHeus i Agrocentrum 🤷‍♀️

Opublikowano
20 minut temu, Primula94 napisał:

A co wybierasz sie?😁 wczoraj miali byc 120 , to tam dopiero bydla sie zjechalo😁

Wybieram wybieram, ale tylko popatrzeć czy chociaż wyglądają na krowy za 8 tys

Opublikowano

Hahaha,  zrob zdjecia i podeślij 😁😁😁😁 popaczymy 😁

Opublikowano
38 minut temu, rolas360 napisał:

Była wczoraj dziewczyna z Provimi i mówiła, że pasze z lini Cargila są lepsze jakościowo i składem niż Provimi. 20%Cargil bez śmieciowych dodatków otrąb, bobiku, ddgs ok 1180. Te w provimi są tańsze, ale skład kiepski.

Opublikowano

@Thomas2135 Może i provimi jest bardziej śmieciową paszą ale nie do końca się zgodzę że provimi jest tańsze .. 1500zl/t mastermilk 22% białka i 7,2mj energii to bardzo drogo. Z tego względu przeszedłem na de heus elite 21,5% i 7,1 mj energii która ma w swoim składzie glikol. Ta pasza kosztuje mnie 1260zl/t. Różnica jest 240zl  czyli według mnie przy 4t paszy na miesiąc to jest dużo, a z mleka wcale nie spadły co lepsze to wydaje mi się że lepiej doją niż na provimi.

Opublikowano
5 godzin temu, ThePerkins napisał:

I nie ma problemów z tym , że krowa nie ma ruchu ?

to ty nie wiesz że papier  wszystko przyjmie ?? Zero opuchnięć stawów, zero problemów z kładzeniem się i wstawaniem krów dużego kalibru i leją po 60 l na łańcuchu

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

no widzisz, więc dolicz cielaczka do obliczeń i może budżet sie domknie w I laktacji 😂

Żarty żartami, ale Konrad ciagle się ogłasza z tymi jałowkami, musza mieć mega zbyt 🤔🤔🤔

I mają zbyt na pewno w Borkach i bywałem tam nie raz to masa ludzi tam przyjeżdża są tacy co nie hodują swoich jałówek tylko kupują pierwastki kupowali odmnie sianokiszonkę to jednego dnia jest 100 a następnego już tylko 50 szt jak przyjeżdża transport to jak na odpuście 😃

Opublikowano
43 minuty temu, Thomas2135 napisał:

Była wczoraj dziewczyna z Provimi i mówiła, że pasze z lini Cargila są lepsze jakościowo i składem niż Provimi. 20%Cargil bez śmieciowych dodatków otrąb, bobiku, ddgs ok 1180. Te w provimi są tańsze, ale skład kiepski.

A Cargill nie przejął dawno juz Provimi?

Opublikowano

o szok. No dobra. A z takich hodowli jak Cieszymowo czy OHZ ktoś kupował??

Opublikowano
7 godzin temu, zetorr6441 napisał:

A czemu z wolnostanowiskowej nie mogą byc? 

U mnie wszystkie jalowki do 8mc ciąży chodzą luzem a krowy są na uwiezi i niema z tym problemu.. 

U Ciebie te kojce to są na głębokiej ściółce czy bezściołowo na rusztach?