Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, marcinffff napisał:

od stycznia może 3 hormony użyte, mają wyraźne ruje, są też ciche ale na podst. kalendarzyka od krwi na ogonie po 18-19 dniach sprawdzam czy ma śluz. 2,5 słomki idzie na pokrycie średnio , w 40 dniu zaczynam kryć, te pierwsze  krycie słabe jeszcze i temu 2,5 słomki. W 100 dniach się wyrabiamy, lipiec + sierpień mimo upałów 11 pokryło się ,  te z ropą w macicy dłużej schodzi, trzeba płukać :/ krowy dostają korektory białkowe gotowe w silos lejowy i startowe granulaty. Zasuszone jeszcze bardziej muszę przypilnować i przygotować, ale już fajnie, od lipca nie było zapaleń wymienia

Jaki masz omcw? 

Opublikowano

te prymitywne łatwe do krycia, co roku ten sam miesiąc jest cielak, średnio 450 dni międzywycieleniowy, najgorsze w tym roku 2 szt 480 dni międzyciążowy :ph34r: sam nie wiem jakim cudem 16 i 18 l  na dobę jeszcze dają

Opublikowano
51 minut temu, marcinffff napisał:

tak, już byk krzywo się patrzył jak je ciągnęłem do niego xx razy

grunt to konsekwencja w działaniu 😅

Opublikowano
6 godzin temu, norbert098 napisał:

Miałem dziś dobór buhajow i gość namawiał mnie do opisywania pierwiastek, czy ktoś ma podpisaną taka umowę? Na czym to polega

Nie miałeś przypadkiem wizyty Jarka W.? ;)

Opublikowano
danielhaker napisał:

6 godzin temu, norbert098 napisał:

Miałem dziś dobór buhajow i gość namawiał mnie do opisywania pierwiastek, czy ktoś ma podpisaną taka umowę? Na czym to polega

Nie miałeś przypadkiem wizyty Jarka W.? ;)

Nie, u mnie dobór robi Łukasz D. 😀

Opublikowano
14 godzin temu, norbert098 napisał:

10 zł od sztuki ocena pokroju i genomowane 3 w roku za free.

Dobiliście mnie tymi filmikami z horroru😰

Dziś pierwsza nocka z mrozem -5°C i cielaki w budkach na zewnątrz skakały aż miło "na rozgrzewkę"😄 Wodę w wiaderkach musiałam rozmrażać, że do mycia zbiornika zabrakło😜

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, marcinffff napisał:

od stycznia może 3 hormony użyte, mają wyraźne ruje, są też ciche ale na podst. kalendarzyka od krwi na ogonie po 18-19 dniach sprawdzam czy ma śluz. 2,5 słomki idzie na pokrycie średnio , w 40 dniu zaczynam kryć, te pierwsze  krycie słabe jeszcze i temu 2,5 słomki. W 100 dniach się wyrabiamy, lipiec + sierpień mimo upałów 11 pokryło się ,  te z ropą w macicy dłużej schodzi, trzeba płukać :/ krowy dostają korektory białkowe gotowe w silos lejowy i startowe granulaty. Zasuszone jeszcze bardziej muszę przypilnować i przygotować, ale już fajnie, od lipca nie było zapaleń wymienia

Czyli z tego co rozumiem dajesz pelnoporcjowki ?

To masz dobrze, u nas 9 szt po wycieleniu i wszystkie już 50-80 dni i na wkładki wczoraj dwie miały ruje widoczna i pokryte dziś reszta będzie kryta, ostatnio krowa był a kryta też jakoś do 50dnia po własnej rui Ale daje pow40l ml i nie zacielila się w dodatku torbiel a niby deficyt energii nie wychodzi po wynikach  

Edytowane przez poziomka
Opublikowano
przezuwaczka napisał:

14 godzin temu, norbert098 napisał:

10 zł od sztuki ocena pokroju i genomowane 3 w roku za free.

Dobiliście mnie tymi filmikami z horroru😰

Dziś pierwsza nocka z mrozem -5°C i cielaki w budkach na zewnątrz skakały aż miło "na rozgrzewkę"😄 Wodę w wiaderkach musiałam rozmrażać, że do mycia zbiornika zabrakło😜

I 5 sztuk trzeba dać do opisu na rok tak?

Opublikowano
1 godzinę temu, poziomka napisał:

Czyli z tego co rozumiem dajesz pelnoporcjowki ?

To masz dobrze, u nas 9 szt po wycieleniu i wszystkie już 50-80 dni i na wkładki wczoraj dwie miały ruje widoczna i pokryte dziś reszta będzie kryta, ostatnio krowa był a kryta też jakoś do 50dnia po własnej rui Ale daje pow40l ml i nie zacielila się w dodatku torbiel a niby deficyt energii nie wychodzi po wynikach  

Ruje maja ale po omcw to nie bardzo to wygląda bo srednio krowa zaciela sie dopiero na 170 dzien a to bardzo pozno

Opublikowano

Jaki to ma skład? Moim zdaniem bez sensu.

Krowa w 7 miesiącu ciązy miała wczoraj i dzisiaj jakiś dziwny wypływ z pochwy. Taki średnio gęsty, żółty z białymi grudkami. Nie jakoś dużo, tylko trochę. Była 2 razy badana PAG, ostatnio 9 listopada i wynik ,,CIELNA". Jak myślicie, poroni czy może nie ma sie czym obawiać? Ostatnio tł.3.95 bia 3.19 mocznik 325, jak przyszły wyniki to obcialem troche białka żeby ten mocznik spadł