Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@poziomka-róznica wynika z tego,ze federacja waży mleko a litr mleka wazy 1.029 do 1.033kg. Druga rzecz jest taka,ze przy metodzie oceny AT4 (chyba najczestsza metoda) kiedy próby robione są raz w miesiącu naprzemiennie (raz rano, w nast miesiacu wieczorem) udoje poranne potrafia byc o 2-3kg/szt wyzsze jak wieczorne. Wynika to glownie z faktu ze nocą nie przegania się krow, maja wiekszy spokój i sa w stanie zjesc więcej, szczegolnie latem. U nas udój ze zbiornika (mleko w zbiorniku/liczbę krow w doju)dochodził do 38l. Wynik wg federacji wydzedl 40.2kg/szt. Ogólnie trzeba tez pamietac ze czasem oddaja sie np 1 cwiartke przez jakis czas a federacja tego nie uwzglednia. No i sprawa rejestrowania przez.federacje dostaw do mleczarni. U nas zootechniczka spisuje ile w danym miesiacu bylo faktycznie sprzedanego mleka-czasem czytalo sie artykuly ze ktos ma 100krów o wydajnosci 11tys kg a rocznie sprzedaje 850tys l mleka ;)

Opublikowano

Hehe, dobrze, że zaczeli pokazywać ktore gospodarstwa nie zgadzają się na porownanie swojej "niby wydajności" z mlekiem odstawionym do mleczarni 😅 Od tego momentu czytanie rankingów pfhbipm stało się ciekawsze 😅

Opublikowano

To sztuczne pomopowanie wydajnosci jest jak dla mnie bez sensu. Po pierwsze-wiekszosc z tych gosp nie sprzedaje a kupuje jalowki wiec gadkę o wyzszej cenie za jalowki hodowlane mozna wsadzic w buty. Po 2 jak zywic takie stado- ocena swoje, zbiornik swoje- a do tych wyzszych wydajnosci potrzeba w miare solidnych wyników zeby bylo wiadomo co sie w stadzie dzieje. Móglbym zrozumieć jakby jakies potezne nagrody byly rozdawane czy na pudelku pisali o nich artyluły ;)

Opublikowano

haha, mam takie samo zdanie. Ale wiem jaka jest część producentów (nie wiem czy mozna ich nazwac hodowcami🤷‍♀️), chcą miec wiecej na papierku i najwyżej "w książce", bo sasiad niżej, bo jakiś tam niech ma za swoje, a temu zagram na nosie...sami siebie nakręcają i żyją dla tych liczb z obrazka, może jakieś kompleksy 🤷‍♀️

Opublikowano

Czyli to jedno wielkie oszustwo.

Swoją drogą dobrze że jak dają puchary na dożynkach, to nie mówią od ilu krów jest ta ilość wyniesionych litrów mleka.

U nas też duzi kupują jałówki.

Opublikowano

powiększają/nie potrafią odchować-kombinacja tych 2 czynników. Poza tym, jesli za jalowki ze stad gdzie jest 10tys placa po okolo 7tys to czy ktos da za jalowke ze stada gdzie jest 12-13tys wydajnosci o 30% wiecej? Niesądzę ;) U nas w okolicy nikt nie wie co to federacja hodowców takze prestiżu na wydajnosci u nas sie nie zrobi.

Opublikowano

Dlatego ważne jest żeby rolnicy przede wszystkim potrafili odchować swoje, mieć jalowki na remont stada. Jeśli ktoś nie umiał swoich odchować i kupuje cielne, to czy tymi pierwiastkami bedzie potrafił się zająć i odchować od nich cielęta??? 

Inna bajka jeśli potrzeba szybko powiększać stado, bo się zrobilo inwestycję...osobiście wolałabym najpierw dojsc do momentu kiedy nie mam gdzie pomieścić jalowizny niż narobić miejsca, inwestycji i wtedy na leb na szyję zakup.

Ja podziwiam hodowców rozwijających się i uczących, ktorzy dzięki swoim doswiadczeniom  i fachowej pomocy z zewnatrz (lekarz, doradca itp.) rozwijają swoje stada, zmniejszają liczbę upadków, zachorowań, pracują nad dlugowiecznością i zdrowotnością. I to oni być może kiedyś kupujący jalowki, potem zaczynają sprzedawać cielne. 

Na razie odchów cialąt w powijakach, chociaz w przeciągu dwóch lat zauważam na tym polu jakieś poruszenie pozytywne i trzymam kciuki za nas wszystkich.

Aaa i przepraszam za długi post 🤷‍♀️

Opublikowano

Paulina święte slowa. 

Aczkolwiek ja zdecydowałem się na importowane sztuki aby szybko podnieść poziom genetyczny przejetego stada. I tak w 3 lata wymieniłem 30% stada sprzedajac swoje jalowki badz krowy, dokladajac 1-2tys zaleznie od sztuki. 

Dzięki temu dzesiaj mam konkretne stado i od kilku lat tylko sprzedaje jalowki. 

Ponizej zdjecie dunki przygotowujacej sie do 9 laktacji, na liczniku ma juz 96 tys litrow i kilka dojacych sie bezproblemowych  córek, wnuczek itd

IMG_20191029_113456.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Paulina1985 święte słowa. Niestety trzeba zaangażowania i troski, czego większości hodowców brakuje. Wolą sobie odpuścić i zwalić winę na rasę, mleko itp. Padnięcia zawsze są z powodu niedopilnowania lub póżnej reakcji na biegunkę. Rzadko jest to ciężka choroba lub wada wrodzona.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, kr9292 napisał:

Robiłem badania mleka kilku krów z najwyższą somatyka i u żadnej nic nie wyszło. Gdzie dalej szukać przyczyny?

Jakie badania TOK czy posiewy bakteryjne?

Może raczej w paszy coś nie tak, że nie ma wyrażnych zapaleń.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Badanie w laboratorium. Co do paszy to zdarza sie pleśń w kieszonce z trawy ale nie ma tragedii oczywiście odrzucam co sie da i non stop dostają na mykotoksyny, ale czy to by aż tak psuło sprawę? W laboratorium sugerowali niedobory lub źle zbilansowanie makroelementów, ale w to jakoś wątpię.

Opublikowano

No dobra. A ta wysoka somatyka to z mleczarni? czy z wynikow federacji? wiesz jakie sztuki? 

Tak jak ja ostatnio pisałam o młocie tak samo działają mhkotoksyny z innych pasz, tylko moje krowy potrafily zalegać aż przy tych zapaleniach. Na pewno ma to wpływ..A preparat na mykotoksyny tu chlopaki jakiś wspominali w lato.

Opublikowano

Z federacji. Generalnie zapalenia u mnie bardzo trudno sie leczą, więc ustaliłem z wetem że pobierzemy próbki od krów z najwyższą somatyka i wyślemy do laboratorium żeby wiedzieć z czym walczyć. A tu takie kwiatki.