Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Watpię. Warunki środowiskowe, żywienie, godzina krycia też mają wpływ. Czemu u jednych  krowy owulują głównie na prawym jajniku a na lewym są to sporadyczne przypadki a u mnie 80 % ma pęcherzyk zawsze na lewym jajniku?

Opublikowano (edytowane)

Ale wy piszecie o całym TYM roku od stycznia?????

Edytowane przez Gość
Opublikowano

U mnie na 15 ostatnich wycieleń 7 byczków 8 cieliczek.Paulina co do ilości wycieleń w roku to chyba  nikt Cię nie przebije😉

Opublikowano

Ja z nikim nie chcę konkurować :) z moich obliczeń tez na korzyść byczków, ale do zaakceptowania.

Opublikowano

Tez to przerabiałem. Teraz czekam do 70-80 dni z zastrzykami i większość krów sama startuje w tym czasie, a wcześniej praktycznie żadna. Ale wiecie jak to jest gdy za dużo książek i gazet sie czyta🤷

• Like 1
Opublikowano

Próbować można, u jednych wyjdzie u innych nie 🤷‍♀️ Ważne żeby nie brnąć w coś na siłę kiedy nie daje rezultatów.

A ja zaczełam używać nowe mleko 😋 @slawek_74 miałeś z zoną porozmawiać 🤔😪

Opublikowano

u  mnie te idzie :

Ciech Super premium Milk:

Pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku, białko serwatki, oleje i tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy, rzepakowy), dekstroza, węglan wapnia, fosforan jednowapniowy.  ok 150 zł brutto 20 kg

4 minuty temu, damiano12332 napisał:

U mnie w tym roku wysyp bliźniaków, na 30 wycieleń 6x blizniaki...

po 2 jałoszki były ? 

13 minut temu, Paulina1985 napisał:

A ja zaczełam używać nowe mleko 😋 

jakie :D ?

Opublikowano

Tez u was w okolicy ludzie tak kończą z krowami ? U nas to jak słyszę 7 powiedziało pas ( jeden 400 szt dojnych, dwoch po 60 reszta to tacy mniejsi po 10 szt)

Opublikowano
28 minut temu, marcinffff napisał:

u  mnie te idzie :

Ciech Super premium Milk:

Pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku, białko serwatki, oleje i tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy, rzepakowy), dekstroza, węglan wapnia, fosforan jednowapniowy.  ok 150 zł brutto 20 kg

po 2 jałoszki były ? 

Były dwie jaloszki ze dwa razy, ale najczęściej  była niestety parka 

Opublikowano
1 godzinę temu, Adamqq3 napisał:

Tez u was w okolicy ludzie tak kończą z krowami ? U nas to jak słyszę 7 powiedziało pas ( jeden 400 szt dojnych, dwoch po 60 reszta to tacy mniejsi po 10 szt)

Z bykami tak. Z krów praktycznie żaden nie zrezygnował

Opublikowano

My jak nie kryliśmy sexowanym to na 10 wycieleń mieliśmy 9 byczków i od tamtej pory większość kryje się sexem. W sumie to się robi tak u nas, jałówki pierwsze dwa krycia sex krowy podobnie te lepsze chyba, że jest słabsza w mleko to zwykły hf taki ok 130pf a na tym lepszym po 2 nie udanych kryciach też idzie zwykły hf 130pf.

Wczoraj mieliśmy korektę ,wstyd pisać ale druga którą pamiętam w życiu kiedyś chyba się nie robiło bo jeszcze pewnie 6 lat temu chodziły krowy po polu. na 100 kopyt 7 opatrunków po 3 latach dokładnie ostatnia korekta była w lipcu 2016r  także uważam że to wynik do zaakceptowania . Paski od moczu zamówiliśmy bo nie mieli w lecznicy a u jednej wet był (przy okazji inseminacji innej krowy) i stwierdził kwasice po rzadkim kale dodatkowo gorączka 40.2. Nie sprawdzaliśmy jej na czystośc macicy bo przyjeliśmy że sprawdzamy po 21 dniach a ona niby tyle ma ale wet nie ma zawsze czasu i zbieramy aż kilka sztuk się uzbiera w sumie to już jest i do badania na cielność i do roboty rozród u kilku trzeba dziś będzie zadzwonić. A chciałem się spytać bo kiedys był tu poruszany temat, czym się sprawdza ten płyn  treści żwacza czy jak to tam się nazywa czy krowa nie jest zakwaszona ?

Opublikowano

Na razie w fazie testów, jak bedzie dobrze sie rozpuszczało na stacji odpajania i cena bedzie możliwa to pewnie się przerzucimy. 

Przekonało mnie do nich tez to, że w 90% robia to z polskiego mleka 👍 oby to byla prawda. Skład ciezko znaleźć lepszy, może bedzie Ok.

20191015_071023.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, damiano12332 napisał:

U mnie w tym roku wysyp bliźniaków, na 30 wycieleń 6x blizniaki...

A ile z nich dostało hormon?