Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Krowiarka napisał:

Generalnie wiem z doświadczenia, że to mykotoksyny powodują wzrost somatyki, u nas jeszcze do tego był słaby prąd i spadki ciśnienia podczas doju. Mykotoksyny też były stwierdzone w laboratorium, niestety po pryzmie z kukurydzą hulały dziki. :S

Wszystko się zgadza :) ta podwyższona somatyka letnia u wszystkich jest raczej spowodowana szybszym psuciem paszy. U nas niestety padło na młóto 🙊 az w końcu trzeba bylo je wyeliminować i problem zniknął. 

Opublikowano

Paulina trzeba było preparat na myko dać i problem by zniknął. 

Nie no żarty jak jest dużo myko to żaden preparat nie pomoże. 

A może ten produkt jest dobry. Może ktoś przetestuję na swoich krowach ?? 

Opublikowano (edytowane)

Taaaa...te magiczne produkty :) jasne, można dawac, ale nie jak całe młóto aż "chodzi" 🙊 Oczywiście na pewno część z nich działa, trzeba walczyć i próbować.

My też cos tam uzywalismy zeby tmr się nie grzał, juz nie pamietam co. I wspomniane przez kogos Bestermine LATO z Deheusa.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Bo nie kazdy w ogóle działa, a te co działają to tez trzeba dawac w ilosciach zalecanych, a nie oszczednościowych "bo drogi", na FB dużo ludzi się wypowiadało o tych sprawach... 

A co do porodów to u mnie jakos też sporo byków i też duży odsetek porodów "posladkowych" 🤔🤔🤔

Opublikowano

U mnie 3 tak wychodziły tyłem na kilkanaście porodów. Jednego nie udało się  uratować jednego byczka. Padł po kilku dniach. 

Opublikowano
7 godzin temu, marcinffff napisał:

@Paulina1985 2 jałóweczki pośladkowe porody i 2 utopione tego roku, porody trwały minutę , może dwie  :( wody płodowe wylatywały mordkami od ucisków a serca nie szło ruszyć :/ 

Porody trwały na pewno dłużej, ale ponieważ posladkowe przebiegają inaczej i parcia są słabsze to zwykle za pozno je zauważamy i jest po ptakach 🤷‍♀️ U nas też byly martwy w tym miesiacu tylem  😪😪

Opublikowano

To ja dalej będę polecał dużo dużo droższy Fortisorb z delacon. Dawka max 30 gram. 

Oprucz wiązania toksyn ma wyciągi roślinę 

Co do żywienia zasuszonych. 

To mit że mocne żywienie w okresie zasuszenia zatuczy krowę. Nie ma na to szansy. Przez 5 tygodni krowa nie nabierze 100kg tłuszczu. Raz że ma mmzmiejszony żołądek o obietosc płodu dwa że przez to je zdecydowanie mniej. Pozatym w tym okresie potrzebuje żywienia na jakieś 20litrow mleka. Tyle pochłania rozwój cielęcia. 

Opublikowano
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Porody trwały na pewno dłużej, ale ponieważ posladkowe przebiegają inaczej i parcia są słabsze to zwykle za pozno je zauważamy i jest po ptakach 🤷‍♀️ U nas też byly martwy w tym miesiacu tylem  😪😪

Póki cielę jest w krowie raczej nic się złego nie dzieje. Gorzej jak poród zaczął się właśnie dużo wcześniej i krowa prze a nic nie wychodzi, bo noga gdzieś zawadza. Problem zachłystywania pojawia się gdy pępowina się zrywa a cielę nadal jest w środku. Przy takich porodach trzeba usunąć tyle wód płodowych ile to możliwe no i szybko wyciągać.

Opublikowano

Ja brałem ale rok temu właśnie w lato i nie wiem czy od tamtej pory podrożał o tyle czy co bo Rolstudent pisze o 26zł, a ja płaciłem poniżej 17-18 więc albo mój sprzedawca się pomylił albo nie wiem, a brałem normalnie u lokalnego sprzedawcy, który sprzedaje produkty kilku firm

Opublikowano

Hehe dobrze by było ,zeby nie.bylo wgl zapalen. Ale faktycznie chyba dzialaja te preparaty, bo w tamtym roku w lato mialem od zawalenia zapalen i zaczalem dawac turbosorb na myko . Daje go az do teraz i w tym roku w upaly praktycznie nje bylo zapalen. Teraz wlasnie zamowilem ten agrimos, moze bedzie jeszcze lepszy.