Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał:

A próbował ktoś z was zrobić wysłodki w rękaw? 

Jo. U nas idą z rękawa, zero odpadu. Teraz jest zrobione też młóto w rękaw i będziemy próbować co z tego wyszło.

Opublikowano

Paulina u was to pewnie taka ilosc na raz idzie ze jakby chcialo to i tak sie nie zepsuje. Co do tych kosztow to niektorzy na sile trzymaja wszystko co sie urodzi a potem nie maja czym wykarmic nawet samych krow to gdzie tu sens? U mnie pierwszy rok mysle ze bedzie zapas qq to jak ktos slyszy ze chce zapas to jak na glupiego patrza

Opublikowano

Zapas przynajmniej jednej paszy obietosciowej to wręcz obowiązek. W tym roku kukurydzy miałem na styk z sezonu 2018 będę karmil jeszcze max 2 tygodnie za to sianokiszonki z 2018 mam jeszcze cała pryzme z 40 ha. Kiszonego ziarna kukurydzy mam jeszcze z 150ton zapasu. Jak to mówią zapas biedy nie czyni. 

A ty wyniki analizy pierwszego pokos z tego roku. Po kasiarkach z taśmą. 

Screenshot_20190920_082339_com.google.android.apps.docs.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, Paulina1985 napisał:

Jo. U nas idą z rękawa, zero odpadu. Teraz jest zrobione też młóto w rękaw i będziemy próbować co z tego wyszło.

Paulina skąd pochodzisz? Jeśli to nie tajemnica :)

Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Co do tych kosztow to niektorzy na sile trzymaja wszystko co sie urodzi a potem nie maja czym wykarmic nawet samych krow to gdzie tu sens? 

Zapraszam do siebie. Przekonasz się, że nie trzymam wszystkiego. 20parę krów i kilka jałówek i kilka cieląt  paszy i tak nie wystarcza. Większość UZ przesiana.

1 godzinę temu, rolstudent napisał:

Zapas przynajmniej jednej paszy obietosciowej to wręcz obowiązek. 

Screenshot_20190920_082339_com.google.android.apps.docs.jpg

Zdradź tę receptę na sukces. Może sprzedać i wyprowadzić się w pizdu tam gdzie pada i ziemie lepsze niż VI klasa?

Opublikowano (edytowane)

Thomas ma rację u mnie też na 6 kl bieda żyto na zielono potem jak coś popada to coś urośnie na zielono w bele ale to loteria łąki też nie powalają choć wszystkie zadbane jedynie kukurydza na dołkach wmiare pewna dodam że 24ha i 60 ogonów zawszę coś trzeba kupić

Edytowane przez Optimus
Opublikowano

To u mnie na 29 ha poniżej 40 wszystkiego bydła. To chyba daje do myślenia.

Opublikowano (edytowane)

@Thomas2135 6 w dobrej kulturze jest lepsza od 4 w złej kulturze tylko trzeba dbać, zobacz na mapę suszową to się dowiesz gdzie najmniej padało. łódzkie, wielkopolskie, lubuskie część kujawsko pomorskiego i część opolskiego

Edytowane przez Takisobierolnik
Opublikowano (edytowane)

A myślisz, że tu nikt nie dba? Te mapy to niech wydrukują i wytrą sobie nimi d*pę, bo nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością. Nie płaczę tu w co drugim poście jak żyć, żreć nie ma co dać. Nie wylewam żali jak wszyscy w temacie o pogodzie. Przyzwyczaiłem się i sobie radzę. wk***ia jednak czytanie tych błyskotliwych myśli zadbaj to zbierzesz, przesiej to urośnie, narób zapasu to nie bedziesz kupował.

Bardzo to odkrywcze a rady genialne.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

pH nie powala, ale tylko WODA warunkuje plon. Na dołku przy pH poniżej 5 miała ponad 3m, ale było tego 0,5ha.  Co do wyników to opady były punktowe. U mnie sucho a 10 km dalej co kilka tyg ulewa. Dobra koniec tego pierdolenia. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Paulina u was to pewnie taka ilosc na raz idzie ze jakby chcialo to i tak sie nie zepsuje. Co do tych kosztow to niektorzy na sile trzymaja wszystko co sie urodzi a potem nie maja czym wykarmic nawet samych krow to gdzie tu sens? U mnie pierwszy rok mysle ze bedzie zapas qq to jak ktos slyszy ze chce zapas to jak na glupiego patrza

jak nie ma czym karmić to trzeba więcej paszy siać/zbierać, dokupować jak jest w dobrej cenie

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano

@Thomas2135 masz racje woda warunkuje plon, u nas jako tako rosło bo trochę padało. Jadąc do Chorzel 13 km odemnie to krowy jedyne co miały na paśniku to mauzer z wodą i piach. Jadąc na koniec czerwca w kierunku Myszyńca to samo łąki żółte kukurydza wyglądała jak szczypior.

Zapytajcie kolegę @GBartek powie ze 6 klasa 6 klasie nie równa. 

Opublikowano

To prawda. 6 klasa u mnie, a u @UlizanyZetor7745 to wogole inna ziemia. Mimo podobnego nawozenia, plony zupelnie rozne. W tym roku mieliśmy te same odmiany kukurydzy, z tego samego zrodla i kukurydza u kolegi, a u mnie roznila sie, znaczaco. W sierpniu, tam gdzie ja nie mialem gdzie wyganiac krow, a na lace po scieciu 2 pokosu bylo brazowo jak na rzysku, kolega ciac 3 pokos, ktory jak na ten rok wygladal imponujaco.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Problemem większości hodowców jest to że jak są sprzyjajace lata i plony cieszą, zapasy się robią to oni zamiast to mądrze zabezpieczyć i magazynować to dostawiają obory, przychodzą lata gorsze, i się okazuje że paszy 2 x mniej niż kilka lat wcześniej a bydła 2 x więcej. Ot tyle

Edytowane przez damianzetor9540
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Thomas2135 napisał:

pH nie powala, ale tylko WODA warunkuje plon. Na dołku przy pH poniżej 5 miała ponad 3m, ale było tego 0,5ha.  Co do wyników to opady były punktowe. U mnie sucho a 10 km dalej co kilka tyg ulewa. Dobra koniec tego pierdolenia. 

Ty gadaj dobrze z Jarkiem nich Ci da namiary na ten kompost wtedy kukurydza będzie rosła jak szalona i może świecić w nocy 😅

• Haha 3
Opublikowano
4 godziny temu, Thomas2135 napisał:

To u mnie na 29 ha poniżej 40 wszystkiego bydła. To chyba daje do myślenia.

O kurde... wspolczuje. U nas niby tez sucho, ale qq u mniie poradzila sobie świetnie. Klasa ziemi 4-6 cos tam 3 złapie, albo gdzies w dolkach czarnej ziemi. Bydla ostatnie lata 140-150 sztuk na 50 ha ziemi , a qq mam teraz pewnie na wiecej niz 1,5 roku. Sianokiszonki dla krow tez jakis zapas , dla jalowek i zasuszonych troche dokupuje i zyta mialem 4.30, gdzie bylo 129 bel 125/130. Po tym qq, miejscami ladna , miejscami slaba ( według mnie za plytko gruberem zrobilem , bo skala byla).

3 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Problemem większości hodowców jest to że jak są sprzyjajace lata i plony cieszą, zapasy się robią to oni zamiast to mądrze zabezpieczyć i magazynować to dostawiają obory, przychodzą lata gorsze, i się okazuje że paszy 2 x mniej niż kilka lat wcześniej a bydła 2 x więcej. Ot tyle

Tylko tez rynek od nas tego wymaga..., co powiesz na to , ze ja w tej samej mleczarni mam wiecej o 40-50 gr wielej na litrze niz sasiedzi co maja 10 razy mniej mleka. I jezeli nie bedziemy szli do przodu to nas nie bedzie, bo mleczarnie beda mialy gdzies takich malych...