Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas duzo rolnikow sieje malo qq a za to dokupuje wyslodek po 10 tirow. Rok temu bralem w balotach wyszlo po 150zl gdzies spod inowroclawia z transportem juz ale taiie roczne prawie baloty, wszystkie eleganckie byly a u nas za balota ponad 200 wolaja. A za łudke mokrych roznie bo trafi sie za 1600 ale przewaznie kolo 2tys do 3tys. Ja w tym roku tyloo chce sprobowac ziarno qq w big bagach zakisic dla krow

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Jak wtedy stosujecie wyslodki do powiedzmy sredniej jakosci kiszonki z kuku ? Chyba nie zastepstwo 1 do 1 ?

Wyslodki chyba maja mniejsza tendecje do zakwaszania niz kiszonka z kuku + wiecej wlokna ? Widac to w konsystencji tego co za krową ? Bo u mnie wlasnie kiszonka z kuku 20-22kg idzie maks, bo pozniej zaczynaja sie problemy "z tylu" i moze wlasnie dolozyc z 5kg wyslodek.

Ja stosuje tylko suszone melasowane, ale to mala ilosc premii po wycieleniu z innymi dodatkami, ale to inna bajka.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

U nas duzo rolnikow sieje malo qq a za to dokupuje wyslodek po 10 tirow. 

po co ?? czym będzie różniła się kiszonka z kukurydzy 36-40% skrobi od wysłodek kiszonych energetycznie ?? Raz wziąłem w belach kiszone, obniżając kukurydze, mleko bez zmian. Co innego melasowane w szczycie

Opublikowano

Co do kosztów to prawda. Kukurydza nie jest tania w uprawie a jak plon gówniany to koszta nieproporcjonalne do plonu. Wysłodek jednak nie można dać tyle co kukurydzy, bo z tyłu będzie gnój z d*py płynąć.

Opublikowano
3 godziny temu, marcinffff napisał:

po co ?? czym będzie różniła się kiszonka z kukurydzy 36-40% skrobi od wysłodek kiszonych energetycznie ?? Raz wziąłem w belach kiszone, obniżając kukurydze, mleko bez zmian. Co innego melasowane w szczycie

Najpierw zrób taka qq o takiej skrobii

Opublikowano

Wyslodki książkowo 8 kg max na krowę. W tamtym roku dawalismy max 6 kg jak było wrzucone nawet 50 kg Więcej na wóz już było widać w kale różnice 

Opublikowano

Ogólnie około 70szt bo mamy jeszcze byki ale one kukurydzy raczej nie zobaczą. Chociaż jak będzie jakaś gorsza to się zawiezie. 

Co drugi dzień 1230l ale 2 na antybiotyku 

A cena 1,14 netto powala ale wypowiedzenie wysłane 

Ale nie ma co się martwić. Posprzedaje kilka i jakoś się przeżyje 

Opublikowano

U nas koles ciagnal przez chyna 4 msc na samej kiszonym ziarnie qq ktore oczywiscie kupowal do tego sianokiszonka ktora tez kupowal plus slomy w to zeby ilosc byla i pasza bodajze do 10kg na sztuke dochodzil i tez z zakupu. Tak karmil ok 35 dojnych a razem ok 90szt bydla, kolejny sezon po zapasach widze ze bedzie mial podobny. I gdzie tu interes?

Opublikowano (edytowane)

Prasuje wlasnie trawe na sianokiszonke, z racji suszy jakosc trawy nie powala i tak sobie myślę czy nie dac melasy w aplikator zeby poprawic smak sianokiszonki? Dodam że ma byc to pasza dla opasow. 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano (edytowane)

Miewaliście awarie tej sondy pompy mlecznej?

https://www.super-rolnik.pl/product/Sonda-uniwersalna-pompy-mlecznej-kompletna-11718265?CategoryId=181693&OfferPage=6&

Dzisiaj na koniec dojenia patrzę a tam ponad pół zbiornika mleka, bo pompka niewypompowała. Stuknąłem w sondę to zadziałała. Teraz jednak trzeba większego wstrząśnięcia, żeby zadziało. Na dole jest nakrętka. To jest rozbieralne, mleko się dostało? @Zawisza Ty znasz się na tym dobrze.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Rolnik7343 napisał:

czyli średnio 23-24l od krowy na udój ... to już dobry wynik a nawet bardzo dobry

23-24l na dzien od krowy, jakby bylo na udój to juz byłby wynik kosmos.

Swoja droga, zasuszone krowy powinno sie wliczac do sredniej na zbiornik ?

2 godziny temu, szymon09875 napisał:

Prasuje wlasnie trawe na sianokiszonke, z racji suszy jakosc trawy nie powala i tak sobie myślę czy nie dac melasy w aplikator zeby poprawic smak sianokiszonki? Dodam że ma byc to pasza dla opasow. 

Zakiszacz biologiczny (ja stosowalem akurat Microsile), sianokiszonka lepiej pachnie, lepiej sie zakisza i dluzej sie "nie grzeje" choc sam na eksperyment dalem wlasnie melase z zakiszaczem na pryzme kuku. 

A jak po taniosci to bym dal sama Melase, napewno nie zaszkodzi a powinna zrobic jakas robote i opuscic dwa baloty zeby bylo porownanie.

Tanio tez wychodzi kwas, ale nie probowalem, bo ponoc konkretnie prasa dostaje po d*pie

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)

Ostatnie owijanie w tym roku. 

Pierwszy pokos średnia jak dobrze pamiętam 15 bel (koszony 30 mają), drugi pokos 1.8 beli a teraz po 1 beli. Wyniki na 1 ha a bele 130cm po pasowej

Chłopaki co pokosili pierwszy pokos 15-20 maj plonu mieli połowę, a drugiego tyle samo jak u mnie, koszenie pielęgnacyjne to co słońce wypaliło. 

IMG_20190923_200909.jpg Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

Z tego co się orientuję to im więcej składników ma dawka tym lepiej, bo jest bardziej bogata w składniki pokarmowe. Jeżeli komuś brakuje parametrów lub paszy to czemu ma nie dawać wysłodki. Każdy ma inne koszty i nie możemy nikomu dyktować co ma robić, możemy tylko doradzić, a każdy i tak decyzję musi podjąć według swojego własnego gospodarstwa .